iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Γιώργος Χαχολάκης:
Τα ονειρά μου δεν
σταματούν ποτέ!


Κατ αρχάς διευκρινίζω ότι δεν μπορώ να υποκριθώ και να αναφέρομαι στον πληθυντικό, με έναν άνθρωπο που γνωρίζω πολλά χρόνια, είναι γείτονας κι έχουμε παίξει μπάλα μαζί στα γήπεδα. Ο δημόσιος ενικός δεν σημαίνει έλλειψη σεβασμού. Συνεπώς με τον Γιώργο Χαχολάκη κάναμε μια βαθιά ανθρώπινη συζήτηση και οι ιδιοτητές του ως τ. πρόεδρος του Α.Ο Τριγλία και π. αντιδήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου μπήκαν πίσω από την υπέροχη θέα της θάλασσας του Ευβοικού που αντικρίζαμε από το φιλόξενο Riva.

Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
Αντί για πρώτη ερώτηση θα σου πω μόνο μία λέξη και απαντησέ μου όπως θέλεις: Ραφήνα...
Η Ραφήνα είναι η ζωή μου. Ο τόπος που αγάπησα, αγαπώ και θα αγαπώ ως το τέλος. Μεγάλωσα, γνώρισα τους φίλους μου, έπαιξα ποδόσφαιρο, δημιούργησα την οικογενειά  μου, ασχολήθηκα με την τοπική αυτοδιοίκηση, εργάστηκα και ''έχτισα'' τις επιχειρήσεις μου. Το γεγονός ότι επένδυσα σε επιχειρήσεις μόνο στη Ραφήνα μπορεί να ήταν και λάθος, αλλά εδώ με οδηγούσε το συναίσθημα για να κάνω κάτι όμορφο και να αναδείξω τον τόπο μου. Τα κατάφερα σε έναν μεγάλο βαθμό. Στήριξα και θα στηρίζω όσο μπορώ τη Ραφήνα. Είναι υποχρέωση κάθε ανθρώπου που γεννιέται σε ένα μέρος να το αγαπάει και να το φροντίζει όπως μπορεί.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής σου είναι και ο αθλητισμός. Ως ποδοσφαιριστής, πρόεδρος και παντοτινός οπαδός του Α.Ο. Τριγλία...
Είναι η δεύτερη οικογενειά μου. Πρωτομπήκα στα αποδυτήρια της Τριγλίας 14 ετών και για σχεδόν... μισό αιώνα δεν έφυγα κάτω από τη σημαία της. Κατάφερα τότε σε ηλικία 15 ετών να αγωνιστώ βασικός με την ανδρική ομάδα, όπως κι άλλα παιδιά από την παρέα μου. Καταλαβαίνεις πόσο ωραία νιώθει ένα παιδί σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Πήρα όσα εφόδια για τη ζωή μου. Τη δύναμη να κάνω πράγματα, να διεκδικώ, να παλεύω, να είμαι ομαδικός. Το συναίσθημα πυροδοτούσε και το ότι στον ΑΟ Τριγλία ήταν ο πατέρας μου, ο θείος μου και φανέρωνε τις ρίζες μου. Γι αυτό έδωσα και την ψυχή μου. ''Κρέμασα τα παπούτσια μου'' 35 ετών, ζώντας την άνοδο στη Δ' εθνική κατηγορία με αλησμόνητους ανθρώπους στη διοίκηση.
Είναι υπέροχο να μην ξεχνάμε τους ανθρώπους...
Φυσικά. Κι είναι παράγοντες, αγνοί που αγάπησαν το ποδόσφαιρο και την ομάδα. Συνεργάστηκα και ως ποδοσφαιριστής και μετέπειτα ως πρόεδρος. Ξεχωρίζω τον Τάκη Μαραγκουδάκη, τον Ηλία Μικρόπουλο, τον Παναγιώτη Ζουγανέλη, τον θείο μου Παναγιώτη, τον Γιώργο Λουκάτο, τον Γιώργο Πιστικό, τον Χρήστο Καμίνη, τον Καλαμπόγια, τον Δεσύπρη, τον Σολδάτο, τον Γιώργο Σταμπέλο, τον Χρήστο Διαγγελάκη, τον Παναγιώτη Σκλιά, το Νίκο Κρικέλη, τον Κώστα Κοζή, την Ειρήνη Ρεντζούλη, τον Μάριο Διαγγελάκη, τον Παναγιώτη Βουρδέρη, τον Δημήτρη Μισοκοίλη τον νεότερο, φυσικά τον Παναγιώτη Δήμα και ζητώ συγνώμη αν ξεχνάω κάποιους. Και μετά την άνοδο ήρθε η παρακμή όπως δυστυχώς συμβαίνει κάποιες φορές. Φτάσαμε στη β' κατηγορία ΕΠΣΑ το 1996 και τη διοίκηση είχε ο δήμος Ραφήνας με ''υπηρεσιακό'' πρόεδρο τον εμβληματικό Δημήτρη Μισοκοίλη. Αυτός άλλωστε ήταν που με παρότρυνε να αναλάβω το ''τιμόνι'' του ΑΟ Τριγλία το 1997 και σιγά σιγά καταφέραμε το 2000 να ανεβάσουμε κατηγορία την ομάδα με προπονητή τον Πέτρο Τσιγκούλη, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής των Ακαδημιών. Η ιδέα του ''έφερε καρπούς'' και η Κ 18 είναι πολυνίκης στην ΕΠΣΑΝΑ τα τελευταία χρόνια.
Ίσως κάποιοι να μη γνωρίζουν τη διαφορά ΕΠΣΑ και ΕΠΣΑΝΑ...
Καλά το επισημαίνεις Αργύρη. Η ΕΠΣΑ - ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων Αθηνών ως το 2000 είχε τις ομάδες όλης της Αττικής. Και από το 2001 δημιουργήθηκε η ΕΠΣΑΝΑ για τα σωματεία της βορειοανατολικής Αττικής που είναι δεκάδες για να λειτουργήσει καλύτερα το πλαίσιο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Είμαι από τους πρωτεργάτες αυτής της ιδέας και της υλοποιησής της. Έτσι μετά από 10 χρόνια που πρωταγωνιστούσαμε στην Α' ΕΠΣΑΝΑ καταφέραμε το 2010 να ανέβουμε με κόουτς - ''πατέρα'' τον Στάθη Ασλάνογλου στη Γ' Εθνική κατηγορία. Πολύ καλή ''φουρνιά'' παικτών με ταλέντο  που διέπρεψαν την τελευταία δεκαετία στα ''μεγάλα σαλόνια''. Σου θυμίζω τον Στράτο Σβάρνα, τον μοναδικό που εκλήθη στην εθνική ομάδα ανδρών από ερασιτεχνική ομάδα σην ιστορία. Ο ΑΟ Τριγλία διαχρονικά σε όλες τις κατηγορίες κέρδισε το σεβασμό όλων για την ποιότητα, την εντιμότητα και το ευ αγωνίζεσθαι ως φιλοσοφία της. Δεν παίξαμε ποτέ ''βρώμικα''. Αντιθέτως μας αδίκησαν και μας ''έστησαν''. Κοιτούσα πάντα στα μάτια τους ποδοσφαιριστές μου.
Και πάλι η ομάδα κάνει έναν κύκλο την τελευταία δεκαετία με διακρίσεις αλλά και ''τρικυμίες''. Εσύ παρέμεινες ''στυλοβάτης'' ώσπου παίρνεις τη μεγάλη απόφαση ζωής να κάνεις ''ένα βήμα πίσω''. Όχι να την παρατήσεις αλλά να μην είσαι ''στην πρώτη γραμμή''.
Το περιγράφεις πολύ σωστά. Για να είσαι πρόεδρος σε μια ερασιτεχνική ομάδα, πέρα από τον χρόνο και τον κόπο, πρέπει να είσαι συνέχεια ''με το χέρι στο πορτοφόλι''. Το βίωσα 26 χρόνια! Έχω χαλάσει κυριολεκτικά δύο περιουσίες για τον ΑΟ Τριγλία και ήταν η κατάλληλη ώρα για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα. Είμαι πολύ χαρούμενος που υπάρχει ένας νέος άνθρωπος  που θέλει να ακολουθήσει στα χνάρια μου και μου θυμίζει το πάθος στη δική μου αρχή. Ο Παναγιώτης Δήμας που τον ευχαριστώ για τη συνεργασία μας είναι ένα ανήσυχο πνεύμα, δραστήριος, έντιμος και γνώστης του ποδοσφαίρου. Του είπα, γιατί τον αγαπάω και θέλω να είναι καλά, ότι η διαδρομή θα είναι δύσκολη. Είναι μια ''καρέκλα'' με υποχρεώσεις και θέλει ''γερό στομάχι''. Με διαβεβαίωσε ότι θέλει να ασχοληθεί και θα το κάνει με αφοσίωση κι έτσι θα είμαι δίπλα του. Θα τον στηρίξω μέχρι να βρει τα βηματά του.
Αν εκλεγεί λοιπόν πρόεδρος στις κάλπες ο κ. Δήμας σε λίγα 24ωρα για νέο Διοικητικό συμβούλιο, θα τον στηρίξεις όχι από υποχρέωση, αλλά γιατί δεν μπορείς να απογαλακτιστείς από την ποδοσφαιρική σου οικογένεια...
Ο πατέρας δεν εγκαταλείπει ποτέ το παιδί, αλλά το αφήνει να ανοίξει τα φτερά του. Ο Παναγιώτης πρέπει να πλαισιωθεί από ικανούς ανθρώπους που αγαπάνε πραγματικά την ομάδα. '' Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη'' λέει η παροιμία. Όπως εγώ είχα σημαντικούς παράγοντες, το ίδιο πρέπει και ο Παναγιώτης. 
Λίγο νωρίτερα μίλησες για ''αγνούς ανθρώπους''. Η εποχή της αγνότητας, της αθωότητας πέρασε ανεπιστρεπτί για την Ελλάδα και μοιραία για τη Ραφήνα. Τι θυμάσαι Γιώργο με νοσταλγία από την παλιά Ραφήνα μας?
Η Ραφήνα που μεγαλώσαμε ήταν η Ραφήνα που κάναμε μπάνιο στο λιμάνι, στην πλάζ με εκατοντάδες κόσμο κάθε μέρα τα καλοκαίρια. Η Ραφήνα ήταν μια τεράστια αλάνα που παίζαμε παντού μπάλα. Ήταν μια μεγάλη οικογένεια. Ένα γραφικό χωριό 2.500 κατοίκων. Υπήρχε νοιάξιμο και τα σπίτια μας ήταν ανοικτά για όλους. Ανήκω στη γενιά της μαγικής δεκαετίας 80' που η Ραφήνα είχε τουρισμό με τρία κάμπινγκ, πέντε ξενοδοχεία, τέσσερα θερινά σινεμά. 
Τι θυμάσαι πολύ χαρακτηριστικά?
Φαντάσου ότι τη δεκαετία του 70' δεν υπήρχε γυμνάσιο και λύκειο στη Ραφήνα και αναγκάστηκα με την οικογενειά μου να κατοικήσουμε για έξι χρόνια στους Αμπελόκηπους. Περίμενα με τόση λαχτάρα το Σαββατοκύριακο για να έρθουμε στη Ραφηνούλα. Το θυμάμαι και συγκινούμαι! Στις πέντε ημέρες στην Αθήνα δεν υπήρχα! Η Ραφήνα ήταν ένας τόπος αγάπης. Ήταν τα νιάτα μας, οι ελπίδες μας, οι ερωτές μας, οι φιλίες μας. Η Ραφήνα μας άλλαξε...
Πιστεύεις ότι οι Δημοτικές Αρχές που πέρασαν την τελευταία τριακονταετία, έκαναν ό,τι μπορούσαν για μια καλύτερη πόλη?
Επειδή θήτευσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και ως σύμβουλος και ως αντιδήμαρχος, είμαι ο τελευταίος που θα κρίνω αυτούς που εργάστηκαν για τον τόπο. Όμως δεν ξέρω αν οι αγκυλώσεις του δημοσίου υπήρξαν τροχοπέδη ή χρειαζόταν μεγαλύτερη βαρύτητα και κύρος κάποιου δημάρχου. Δηλαδή όσο καλή θέληση και ικανότητες κι αν έχει κάποιος δήμαρχος, αναρωτιέμαι αν επαρκούν για να υπερπηδήσουν τη γραφειοκρατία. Όλοι ξέρουν πλέον ότι για να γίνει ένα μεγάλο έργο χρειάζονται δέκα χρόνια από την ιδέα ως την παραδοσή του. Βάζω άριστα στη διαχείριση αλλά ως πολίτης θέλω το κάτι παραπάνω για να αλλάξει η εικόνα της πόλης. Κι ένα σπουδαίο έργο είναι η αποχέτευση, αλλά δεν το βλέπει κανείς, είναι υπόγειο. Όλοι προσπάθησαν για το καλύτερο, αλλά βλέπεις την πόλη που ζούμε να είναι σχεδόν στάσιμη. Φαντάσου το απίστευτο, ότι ο Ανδρέας Κεχαγιόγλου για να βάλει πλαστικό χορτάρι στο γήπεδο πήρε άδεια για...δύο γηπεδάκια 5 επί 5. Τριτοκοσμική γραφειοκρατία! Έχουμε πρόβλημα με τους αθλητικούς χώρους και με ορισμένα βασικά στοιχεία της καθημερινότητας του πολίτη.
Όπως για παράδειγμα...
Έλλειψη πεζοδρομίων ή σοβαρά προβλήματα φθοράς ακόμη και στον αστικό ιστό. Ανυπαρξία από ειδικές ράμπες αναπήρων λες και αυτοί οι άνθρωποι είναι ''φαντάσματα''. Αλλά ακόμη και μια μητέρα με το καροτσάκι του μωρού κινείται πολύ δύσκολα. Είναι πράγμα αυτό με τη ''λαιμητόμο'' της Φλέμινγκ? Πρέπει να  πιέσει ο δήμαρχος την Περιφέρεια Αττικής που είναι αρμοδιοτητά της η διαπλάτυνση της Φλέμινγκ. Σκοτώνονται ή ταλαιπωρούνται άνθρωποι. Να απεγκλωβιστεί...χθες η πόλη από το λιμάνι. Χρειάζονται περισσότεροι χώροι στάθμευσης, να γίνει ένας ποδηλατόδρομος, να αξιοποιηθούν  όλοι οι δημοτικοί χώροι που μπορούν να φυτευτούν και να αναβαθμίσουν ντο περιβάλλον. Προσφάτως ταξίδεψα στο Εκουαδόρ, μια φτωχή Λατινοαμερικάνικη χώρα. Αν δεις τι ποδηλατόδρομους και τι χώρους πρασίνου έχουν θα τα χάσεις. 
Τι θα έλεγες στον δήμαρχο Βαγγέλη Μπουρνούς σε ένα φιλικό καφεδάκι?
''Δήμαρχε πρέπει να ομορφήνουμε τη Ραφήνα''. Με πλατείες, συντριβάνια, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, χώρους πρασίνου, σχολεία, γήπεδα. Η Ραφήνα βρίσκεται σε επιχειρηματική παρακμή. Σχεδόν όλα τα μαγαζιά έχουν πρόβλημα. Τα μισά είναι στο όριο του λουκέτου και τα άλλα μισά ψάχνουν για αγοραστή. Υπάρχουν πολύ καλά μαγαζιά τα οποία υπολειτουργούν, ακόμη και στο λιμάνι. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι επιχειρηματίες φέρνουν χρήματα στην περιοχή. Δεν βλέπεις τι έγινε στο λιμάνι. Για μια καταγγελία τα μαγαζιά δεν έχουν τραπεζοκαθίσματα έξω και το καλοκαίρι θα φύγει περιμένοντας μια υπουργική υπογραφή για να τεθεί το νομικό πλαίσιο και να λειτουργούν νόμιμα και υπαίθρια. Ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας θα έπρεπε να έχει φροντίσει προληπτικά για το σύννομο της λειτουργίας. 
Τι θα έκανες, αν μπορούσες, ως πρώτη προτεραιότητα στη Ραφήνα?
Αναρωτήσου εσύ. Γιατί ο ωραιότερος χώρος της πόλης μπροστά στην πλαζ να είναι πάρκινγκ, δηλαδή το καλοκαίρι ''τενεκεδούπολη'' και όχι ένα θαυμάσιο πάρκο? Φαντάσου δύο πάρκα. Ένα στο γήπεδο που πρέπει να φύγει οπωσδήποτε από το κέντρο και ένα στην κεντρική πλαζ. Αυτό θα έκανα. Όπως και θα εξαφάνιζα όλα τα νάιλον από τα μαγαζιά, αυτή την εικόνα ντροπής που προσβάλει την αισθητική μας και δεν μας αξίζει. Στην προηγμένη Ευρώπη τα παραθαλάσσια ή παραποτάμια μαγαζιά είναι με τζάμι και όχι με... τσαντίρια. Έχω κυνηγηθεί κι έχω φάει πρόστιμα για τα τζάμια που έβαζα στα μαγαζιά μου, αλλά είμαι υπερήφανος.
Τέσσερις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου επικρατεί ένας αυτοδιοικητικός ''αναβρασμός'' στο δήμο μας. Ο δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς, κατά τη δημοσιογραφική μου άποψη, με τον αέρα του φαβορί, ο Ανδρέας Βασιλόπουλος για τρίτη φορά υποψήφιος, η Δήμητρα Τσεβά με μια κίνηση υψηλού ρίσκου, ο Κώστας Ξηντάρας με μια αιφνίδια απόφαση και δύο ηχηρές αποχωρήσεις. Ενός νέου σε ηλικία αλλά με τεράστια εμπειρία του Δαμιανού Φαφούτη και του Βασίλη Πιστικίδη με τη βαριά ιστορία. Ποιά είναι η αποψή σου επειδή είσαι χρόνια ''στο κουρμπέτι''?
Δεν αμφισβητεί κανείς τη δυναμική του Βαγγέλη Μπουρνούς, ο οποίος είναι ένας άξιος δήμαρχος και το φαβορί, έστω και με νίκη τη δεύτερη Κυριακή. Δραστήριος και με έργο, αλλά θεωρώ ότι μπορεί να κάνει περισσότερα. Το μεγάλο ''όπλο'' του είναι πως έχει και ικανά στελέχη δίπλα του. ''Μπαρουτοκαπνισμένους'' που έχουν δώσει δείγματα γραφής. Είναι καλό πάντως που υπάρχει το αντίπαλο δέος. Μόνο έτσι ο εκάστοτε δήμαρχος βελτιώνεται. Λίγοι θα έκαναν αυτή την κίνηση της Δήμητρας. Άφησε μια σίγουρη νίκη με τον Β. Μπουρνούς και έκανε μια δική της κίνηση. Αλλά ακολούθησε την καρδιά της και καλώς έπραξε. Ο Ανδρέας ενδιαφέρεται για τον τόπο, αλλά δεν είναι αναγνωρίσιμος στη Ραφήνα όπως ο Βαγγέλης και η Δήμητρα ή ο Κώστας στο Πικέρμι. Κι αυτός όμως δικαιούται να κυνηγήσει το ονειρό του. Ο Κώστας είναι πολύ αξιόλογος και έντιμος άνθρωπος, καλός χαρακτήρας και επίσης καλώς έκανε αφού θεωρεί ότι θέλει να δοκιμάσει την τύχη του. Όσο για τον Βασίλη τον στήριξα και τον πίστεψα. Τέλος για τον Δαμιανό πιστεύω ότι θα επιστρέψει το 2028 και θα διεκδικήσει τη δημαρχία. Είναι καλός άνθρωπος και με σωστές κινήσεις θα είναι εκ νέου διεκδικητής.
Ο δικός σου κύκλος στην αυτοδιοίκηση έκλεισε?
Δεν θα είμαι υποψήφιος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Όμως  θα είμαι πάντα δίπλα σε ό,τι μου ζητηθεί για τον τόπο μου. 
Η αισιοδοξία είναι ένας κινητήριος μοχλός ζωής?
Σίγουρα. Από παιδί ήμουν ευλογημένος να κάνω όνειρα και να είμαι αισιόδοξος. Άνθρωπος που δεν κάνει όνειρα είναι σαν ''νεκρός''. 
Άρα είσαι αισιόδοξος και για το μέλλον της Ραφήνας...
Αν όλα αυτά τα έργα που λέγεται ότι θα γίνουν, γίνουν και παράλληλα καταφέρουμε να διατηρήσουμε ένα ανθρώπινο στοιχείο για την πόλη μας, ναι είμαι αισιόδοξος. Η Ραφήνα είναι ευλογημένος τόπος. Αλλά χρειάζεται μια...ιταλική πινελιά!
Μου είχε πει κάποτε ο Νίκος Αλιάγας ''ακολούθησε το ονειρό σου γιατί αλλιώς θα πεθάνεις''.
Σπουδαία κουβέντα. Έτσι είναι. Το να μην ονειρεύεσαι είναι ένας μικρός θάνατος. 
Στο τέλος της ζωής, πιστεύω, ότι ο μόνο που μένει είναι η καλοσύνη και η αγάπη που δώσαμε...
Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Βοήθησα από καρδιάς πολλούς ανθρώπους και κάποιοι φέρθηκαν με αχαριστία. Όμως δεν σταμάτησα να προσφέρω ή να είμαι καλοπροαίρετος. 
Στο ποδόσφαιρο δεν παραδόθηκες ποτέ σε αντίπαλο. Αλλά  με τα εγγόνια σου χάνεις ''με κατεβασμένα τα χέρια''...
Δεν περιγράφεται το συναίσθημα. Είναι η απόλυτη ευτυχία. Έκλαψα όταν γεννήθηκαν τα παιδιά μου που τα λατρεύω. αλλά με τα εγγόνια δεν έχω λόγια να το περιγράψω. 
Νιώθεις πάλι παιδί με τα εγγόνια σου?
Λάτρεψα σαν πατέρα τον παππού μου. Θέλω να δώσω αυτή την αγάπη που μου έδωσε και στα εγγόνια μου. Μεγαλώνοντας θέλω να με θυμούνται όπως θυμάμαι εγώ τον παππού μου. Η παιδικότητα είναι πάντα μέσα μας. Ειδικά σε εμάς τους βετεράνους ποδοσφαιριστές που φοράμε ακόμη σορτσάκι που και που...
Τι ονειρεύεσαι για τα επόμενα χρόνια της ζωής σου?
Τα ονειρά μου δεν σταματούν ποτέ! Είμαι αεικίνητος.  Από παιδί σπούδαζα, έπαιζα ποδόσφαιρο, εργαζόμουν από τα 18 μου, ήμουν οικογενειάρχης, ασχολιόμουν με τα κοινά, έκανα επιχειρήσεις. Το 1995 είχα τρία μαγαζιά. Το μπαράκι La Bito, τη ντίσκο Studio 54 και το La sera, σημερινό Riva. Μεγάλωσαν γενιές στα μαγαζιά μου και εργάστηκαν δεκάδες άνθρωποι. Και έχω στη σκέψη μου κάτι νέο. Για τον άλλο τόπο που λατρεύω. Τη Σάμο, το νησί της αείμνηστης μητέρας μου. Οι άλλες ρίζες μου. Θα προσπαθήσω να συνδυάσω τη γαλήνη μου ως άνθρωπο με την επένδυση ως επιχειρηματία. Είναι ένα τεράστιο κομμάτι της καρδιάς μου το Πυθαγόρειο.
Για το τέλος, θα μου εκμυστηρευτείς μια κρυφή επιθυμία σου?
Δεν θα είναι πια κρυφή! Αν ήμουν νεότερος θα έκανα ένα τατουάζ με το έμβλημα της Τριγλίας. 
Σε ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ σε ευχαριστώ.