iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 20 Μαΐου 2024

Δαμιανός Φαφούτης:
Τέσσερα χαμένα
χρόνια στον δήμο


Άρθρο του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Ραφήνας Πικερμίου δημοσιεύεται στην εφημερίδα ''ανατολική ακτή''.

Η παρούσα δημοτική αρχή συμπληρώνει τέσσερα χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου. Τετραετής ήταν πάντα η θητεία των δημοτικών αρχών και θα είναι και στο μέλλον σύμφωνα με το κυοφορούμενο σχέδιο «Κλεισθένης». Ευτυχής συγκυρία για τους διοικούντες, ατυχής συγκυρία για τους δημότες το ότι η τρέχουσα θητεία είναι πενταετής. Υπό κανονικές συνθήκες αυτός ο παραπάνω χρόνος θα έπρεπε να αποτελεί σπουδαίο πλεονέκτημα παραγωγής μεγαλύτερου και ποιοτικότερου έργου για το Δήμο.

Σε αυτά τα χρόνια η παραγωγή έργου δεν ήταν απλά χαμηλότερη των προσδοκιών, αλλά συνοδεύτηκε από ζημιά σε υπάρχουσες υπηρεσίες και δομές.  

Δεν έγινε αυτά τα χρόνια ούτε από τον κ. Πιστικίδη ούτε από τον κ. Μπουρνού παρουσίαση ετήσιου δημόσιου οικονομικού απολογισμού.

Δεν δόθηκε καμία δημοσιότητα στο θεσμό του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να παραμένει αναξιοποίητος για τα προβλήματα των δημοτών

Δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα για σοβαρά θέματα όπως : αποχετευτικό, λιμάνι, συγκοινωνιακές υποδομές, χωροθέτηση νεκροταφείου κ.α

Αποκλείστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας από τις επιτροπές αξιολόγησης δημόσιων διαγωνισμών.

Σωρεία απευθείας αναθέσεων μέχρι του ποσού των 25.000€ και διαγωνισμοί που καταλήγουν άγονοι για να προχωρήσουν σε απευθείας διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερόμενους.

Αποκλείστηκαν διευθυντές σχολείων από τις επιτροπές παιδείας και αντικαταστάθηκαν από δημότες επιλογής Δημάρχου.

Το κύριο βάρος των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου μετατέθηκε για αποπληρωμή στις επόμενες διοικήσεις, παρόλο που δεν υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας στο ταμείο.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η δανειοδότηση του δήμου με 1.000.000 € για αγορά οικόπεδου 15 στρεμμάτων εντός του κεντρικού ιστού της Ραφήνας (πλησίον νεκροταφείου) για βοηθητικούς χώρους νεκροταφείου (χώρος μνημόσυνων κ.τ.λ) αντί να αδειοδοτηθεί το νεκροταφείο Πικερμίου και να βρεθεί νέος χώρος για τη Ραφήνα.

Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας παραμένει υποστελεχωμένη αδυνατώντας να πραγματοποιήσει μελέτες, οι οποίες γίνονται από υπεργολάβους.

Η υπηρεσία πολεοδομίας υποστελεχωμένη αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των δημοτών και αρκείται στο να διαπιστώνει παραβάσεις.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις έχουν μείνει δίχως αντικείμενο και προσωπικό και η πλειοψηφία των δραστηριοτήτων έχει εκχωρηθεί σε ιδιώτες (ίδρυση και λειτουργία αναψυκτηρίων, εκδηλώσεις κ.α)

Κονδύλια που απορροφήθηκαν για έργα που δεν λειτουργούν (το περίφημο πάρκινγκ στην οδό Μάντικα δεν έχει αδειοδοτηθεί και επιβαρύνεται το ταμείο του Δήμου με νέα έξοδα για ενοικίαση του διπλανού χώρου).

Τα σχολεία έχουν «μπουκώσει» από μαθητές και δεν προχωρούν μελέτες και έργα για νέες δομές (το 2ογυμνάσιο στη διασταύρωση Ραφήνας παραμένει στάσιμο, καθώς και η κατασκευή παιδικού σταθμού στο Πικέρμι).

Δεν έχει λυθεί το πρόβλημα πρόσβασης στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κοντοράβδη στο Πικέρμι καθώς και το πρόβλημα στάθμευσης αυτοκινήτων.

Όλες οι παιδικές χαρές του Δήμου χαρακτηρίστηκαν μη πιστοποιημένες και σφραγίστηκαν, στερώντας χώρους διασκέδασης από τα παιδιά. Παρόλα αυτά πρόσφατα αλλάχτηκαν όργανα στη παιδική χαρά του πάρκου Καραμανλή και δόθηκε για χρήση παρόλο που δεν είναι πιστοποιημένη. Αυτό γιατί δεν έχει γίνει και για τις άλλες σφραγισμένες παιδικές χαρές.

Σπαταλήθηκαν αδικαιολόγητα χρήματα για αγορά οικόπεδου και διαμόρφωση χώρου αφετηρίας αστικού και δημοτικού λεωφορείου στην οδό Παπανδρέου στη Διασταύρωση Ραφήνας, χωρίς οι αστικές συγκοινωνίες να εξυπηρετούν κατ’ ουσία την Ραφήνα.

Το κυριότερο όλων δεν υπήρξε καμία αντίσταση – κινητοποίηση στην παράλογη αύξηση των αδειών των πλοίων που θα ελλιμενίζονται στη Ραφήνα σε 15 τον αριθμό για φέτος το καλοκαίρι. Με συνέπεια το καλοκαίρι που διανύουμε να καταστεί ανυπόφορο για τους δημότες Ραφήνας και τους επαγγελματίες που δεν θα δουν πελάτες λόγο έλλειψης χώρων πάρκινγκ από τα παρκαρισμένα οχήματα των ταξιδιωτών.

Ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έχω καθήκον να αναδείξω τα θέματα που πρέπει να διορθώσει ή να αλλάξει η δημοτική αρχή. Έχει ένα χρόνο ακόμα προκειμένου να αποδείξει ότι η μοιρασιά της δημαρχίας μεταξύ των κ.κ Πιστικίδη και Μπουρνούς δεν ήταν απλώς μια συνένωση για μοίρασμα της εξουσίας αλλά άφησε και κάτι σε αυτό το ταλαιπωρημένο τόπο.

Εύχομαι κάτι να αλλάξει έστω και στο τέλος. Πρέπει κάποια στιγμή όσοι ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση να καταλάβουν ότι η κορυφαία στιγμή τους δεν είναι η ημέρα των εκλογών αλλά όλες οι υπόλοιπες που ακολουθούν.  

Δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας – Πικερμίου

Διοικητής Σπηλιοπούλειου Νοσοκομείου ‘Αγία Ελένη’’

ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''ανατολική ακτή''