iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Μάκης Βουδούρης:
Να γίνει μια
ατζέντα ομοψυχίας


Δεκαετίες στην πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση ο Μάκης Βουδούρης σε επιτελικές θέσεις ευθύνης ''δεν το βάζει κάτω'' και θα είναι στην ''πρώτη γραμμή του πυρός'' στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Μάχιμος γιατρός, φιλόζωος και με υψηλά κοινωνικά αντανακλαστικά στη συζητησή μας μιλάει όπως πάντα ''με γωνίες'' και περιγράφει την επόμενη ημέρα της κάλπης.
Τι απαντάτε σε όλους όσοι σας θέλουν στην αυτοδιοικητική σύνταξη λόγω ηλικίας?
Η ηλικία δεν είναι εκείνη η οποία προκαθορίζει την ενασχόληση του ατόμου με τα κοινά. Υπάρχουν άνθρωποι πολλοί μεγαλύτεροι απο εμένα σε ηλικία και είναι ενεργοί στην πολιτική. Στην Ελλάδα και τον κόσμο. Στη δεύτερη θητεία του στην Προεδρία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν 85 ετών. Το θέμα είναι τι δίψα έχεις να προσφέρεις και πόσο μπροστά είναι το μυαλό σου. Έχω αποδείξει μέχρι σήμερα ότι προσφέρω την πολύχρονη εμπειρία μου και δεν είναι αυτοσκοπός να είμαι δημοτικός σύμβουλος. Κι επίσης δεν με ενδιαφέρει η εξασφάλιση ενός μισθού. Συνεπώς έχω άλλη μια θητεία αν με επιλέξουν οι πολίτες.
Θα σας έλεγα και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, οποίος θέλει να διεκδικήσει ξανά στα 83 του. Θεωρείτε ότι η παράταξη του Βαγγέλη Μπουρνούς μπορεί να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή?
Δεν είναι ανέφικτο, είναι το πιθανότερο. Ο κόσμος έχει να επιλέξει μεταξύ ενός δημάρχου ο οποίος έχει θέσει τις βάσεις και τις προυποθέσεις ενός μεγάλου έργου για τη Ραφήνα και το Πικέρμι, το οποίο δεν γίνεται σε μία θητεία. Συχνά δεν είναι θέμα τι θέλω ή τι μπορώ, αλλά θέμα απίστευτης γραφειοκρατίας. όσα κάνει ο κ. Μπουρνούς είναι στην κατεύθυνση του να δημιουργήσουμε μια πόλη που δεν θα έχει να ζηλέψει στο μέλλον, όχι μόνο από της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Οι άλλοι υποψήφιοι - θεμιτό είναι να θέλουν να εκλεγούν - αλλά δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα ποιό είναι το σχεδιό τους. 
Περιμένατε ότι ο κ. Μπουρνούς θα έχει πέντε διεκδικητές απεναντί του?
Δεν το περίμενα! Γιατί είμαι και ρομαντικός. Θεωρώ πως όταν δίνεις ένα χέρι είναι χέρι. Αυτό είναι συμβόλαιο. Εάν το συμβόλαιο σπάει ανακοινώνει ο αποχωρών τους πραγματικούς λόγους. Αυτά δεν τα ακούσαμε από τον κ. Ξηντάρα. Αυτά που λέει ότι θα φτιάξει καλύτερη Ραφήνα και Πικέρμι τα ακούω ''βερεσέ''. Τον καθένα μας τον ακολουθεί και μια ιστορία. Είναι ένας πολύ καλός και έντιμος άνθρωπος, όμως έχει συμμετάσχει σε κοινοτικά συμβούλια τα οποία δεν προήγαγαν την ανάπτυξη του Πικερμίου. Αντιθέτως εξυπηρέτησαν συγκεκριμένα συμφέροντα. Το Πικέρμι έχει τεράστια ιστορία, μοναδικό φυσικό κάλλος, όμως δεν έχει πλατείες, δρόμους, ελεύθερους χώρους για τα παιδιά. Δηλαδή δεν έχει ρυμοτομικό σχέδιο που έρχεται τώρα να δημιουργήσει η Δημοτική Αρχή. Τους είχε δοθεί η ευκαιρία το 1997, αλλά δεν προχώρησαν οι διαδικασίες. 
Όσο για την κ. Τσεβά τι να πω; ότι μετά 8 χρόνια συνεργασίας ανακάλυψε τις αδυναμίες του Δημάρχου; όσο έπεφτε ο μισθός καλός ήταν; Θα μου πείτε δούλευε, αυτό λέω και είναι επαγγελματίας αυτοδιοικητικός, και στην προκειμένη περίπτωση για να εξασφαλίσει πάλι τον μισθό, θα κάνει οτιδήποτε, θα συνεργαστεί με όποιον να είναι. Αλλά αυτή την φορά ατύχησε...
Τι καλά πράγματα έγιναν στη Ραφήνα και το Πικέρμι αυτή την τετραετία στην καθημερινότητα του πολίτη?
Έχουμε ξεχάσει ότι λάμπει η πόλη με σύγχρονο φωτισμό. Δεν υπάρχει σκοτεινή γειτονιά όπως στο παρελθόν. Ηλεκτροδοτήθηκε όλος ο δήμος με σημαντικά κέρδη από τη συνεργασία με τον ΟΤΕ. Άλλο έργο που δεν διαφημίζεται είναι οι ηλεκτρονικοί υδρομετρητές. Και βεβαίως άνοιξαν οι περισσότερες διαδικασίες για τον βιολογικό καθαρισμό. Θα φύγει αυτή η άθλια εικόνα με τα βυτιοφόρα και τα λήμματα στους δρόμους. Όσον αφορά τα σχολεία της περιοχής είναι από τα καλύτερα της Αττικής, ενώ δρομολογούνται και νέα κτίρια. Δημιουργούνται νέες δομές για ΑμεΑ, στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης, ΚΔΑΠ για ΑμεΑ, δομές κοινωνικής ψυχολογικής βοήθειας. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο ανελλιπώς διανέμει τρόφιμα κάθε μήνα. Και ξέρετε απ όλους τους υποψηφίους δημάρχους ουδείς στήριξε το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο.
Αν τα αδέσποτα ζώα στη Ραφήνα είχαν φωνή τι θα έλεγαν?
Τα ζώα μας λένε ευχαριστώ με τον τρόπο τους. Με τη ματιά και την άδολη αγάπη τους. Εμείς έχουμε υποχρέωση να γίνουμε η φωνή τους και να υποστηρίξουμε τα δικαιωματά τους. Αρκεί να βοηθάμε για να εκφράζονται αυτά τα δικαιώματα. Τα ζώα 'εχουν λογική αλλά όχι φωνή. 
Είμαστε οι ταχυδρόμοι των επιστολών των ζώων κ. αντιδήμαρχε...
Ωραία το είπατε. Γι αυτό γίνονται φοβερές προσπάθειες για τα αδέσποτα ζώα της πόλης. Έχουμε καταθέσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα εφαρμοστεί και προβλέπει πολλές καινοτομίες για τη διάσωση των ζώων σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Έχουμε εξασφαλίσει την απρόσκοπτη σιτισή τους με υψηλού επιπέδου διατροφή. Το προσωπικό μου παράπονο είναι πως μετά τις πυρκαγιές στη Ρόδο και το Λουτράκι, δεν βρέθηκε κανείς από τους υποψηφίους δημάρχους στη Ραφήνα να στηρίξει την πρωτοβουλία μας για αποστολή ζωοτροφών στα αδέσποτα που έφυγαν από τα καταφύγια. Προσφέραμε 30 άνθρωποι ώστε να σταλεί ενάμισης τόνος ζωοτροφών.
Ποιά είναι η προσωπική σφραγίδα που αφήσατε ως αντιδήμαρχος σε αυτή τη θητεία?
Οι αρμοδιότητες της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής πολιτικής, η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός μπορεί να μη φαίνονται στην καθημερινότητα, όπως ένας καθαρός δρόμος, αλλά ήταν σημαντικές. Εκπροσώπησα τον δήμο στο Δίκτυο Υγιών πόλεων για την πρόληψη, συμμετείχα σε εκδηλώσεις και δράσεις προστασίας δημόσιας υγείας πολιτών και αθλητών, πήγαμε ένα βήμα μπροστά το Κοινωνικό παντοπωλείο, εξασφάλισα μέσω προσωπικής γνωριμίας με επώνυμη εταιρία τη μηναία τροφοδοσία με πουλερικά και των δύο μεγάλων Εκκλησιών μας. Το Κέντρο Κοινότητας αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμο και αποτελεσματικό, είναι μια παρακαταθήκη για τον Δήμο. Το οραμά μας, το σχεδιό μας είναι πρώτα ο πολίτης.
Η πλειονότητα των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου έγινε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μετά τη λήξη συναγερμού με τηλεδιασκέψεις. Αυτό πιστεύετε βοηθάει?
Η τηλεδιάσκεψη χρειάστηκε μια συγκεκριμένη εποχή. Για το μετά δεν είμαι υπέρ. Γιατί τα ανοικτά συμβούλια δίνουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθεί ο κόσμος και να μαθαίνει πως τοποθετούνται οι παρατάξεις και οι σύμβουλοι. Υποστηρίζω τα ανοικτά συμβούλια γιατί αναδεικνύουν τη δουλειά που γίνεται. 
Πολύς θόρυβος για τα περιβόητα χρίσματα και στηρίξεις των κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ποιά είναι η αποψή σας?
Διαφωνώ με το χρίσμα στους δημάρχους. Ας πούμε ένα πρόσωπο έχει δείξει δείγματα γραφής στην κοινωνία και κάποιος θέλει να το ψηφίσει έξω από το κομματικό κάδρο. Γιατί να μην μπορεί? Άλλωστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορεί να κινούνται στο ασφυκτικό κομματικό πλαίσιο. Ένα παράδειγμα. Ο κ. Χαρδαλιάς, ένας δραστήριος, έμπειρος πολιτικός με όλα τα προσόντα να γίνει ένας αξιόπιστος Περιφερειάρχης. Είχε ανάγκη να βγει η Νέα Δημοκρατία να του δώσει χρίσμα? Γιατί πολλοί θα ήθελαν να τον ψηφίσουν από άλλα κόμματα αλλά δεν θα το κάνουν. Ο κ. Χαρδαλιάς θα υποστηρίξει και το προγραμμά του για την Αττική αλλά θα πρέπει να υποστηρίξει και πράγματα του 41% που αυτή τη στιγμή πλήττεται. Από την ανασφάλεια στους δρόμους και τα σπίτια, την αβάσταχτη ακρίβεια παντού και τόσα άλλα. Πώς θα υποστηρίξει όλα αυτά ο κ. Χαρδαλιάς και ο κάθε υποψήφιος στην τοπική αυτοδιοίκηση?
Αφού είμαστε στην Περιφέρεια, αίσθηση από τις υποψηφιότητες Ραφηνιωτών...
Εξαιρετικές επιλογές. Ο μεν Βασίλης Πιστικίδης ένας έντιμος άνθρωπος που ξέρει άριστα την αυτοδιοίκηση και έχει μια οργανωτική συγκρότηση που θα ήταν ευχής έργο να εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος με καθήκοντα ευθύνης. Ο δε Παναγιώτης Γαβριήλ ένας λαμπρός νέος που κι αυτός χαρακτηρίζεται από το θάρρος της νεότητας. Μην ξεχνάμε ότι διαχειρίστηκε πολύ καλά σε δύσκολη εποχή ως πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής και αντιδήμαρχος τα οικονομικά ενός δήμου χωρίς να είναι αυτή η ειδικοτητά του. Αξίζει και αυτός μια θέση στο Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής. Είναι χρέος των πολιτών του δήμου να τους υπερψηφίσουν. Όποιος κι αν εκλεγεί Περιφερειάρχης πρέπει να εφαρμόσει μια ατζέντα ομοψυχίας. Όλοι μαζί Περιφερειάρχης και επικεφαλής αντιπολίτευσης να κοιτάξουν να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων της Αττικής. Μόνος του κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Η ατζέντα ομοψυχίας όπως πολύ εύστοχα είπατε θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον δήμο Ραφήνας Πικερμίου?
Λυπάμαι που ο προεκλογικός αγώνας δεν εξελίσσεται με όρους σεβασμού και αυτοσεβασμού. Με συκοφαντίες, ψεύδη, απειλές, λοιδορίες και όσα διαβάζουμε δεν τιμούν πάνω απ όλα αυτούς που τα γράφουν. Δεν τιμούν αυτούς που τους έχουν επιλέξει για συνεργάτες και δεν τιμούν την τοπική κοινωνία, η οποία θέλει να ακούσει, να προβληματιστεί και να αποφασίσει ποιός είναι ο κατάλληλος να διαχειριστεί την τύχη του δήμου την επόμενη κρίσιμη πενταετία. 
Θα γίνετε πιο συγκεκριμένος?
Δεν μου άρεσε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο για τις ενστάσεις στο ρυμοτομικό σχέδιο του Πικερμίου. Οι ενστάσεις είναι σεβαστό για τον κάθε πολίτη ''όπλο''. Έλειπε ο κ. Ξηντάρας σε ένα θέμα που αφορά την περιοχή που κατοικεί. Αυτό δεν βγήκε κανείς από τη Δημοτική Αρχή να το καυτηριάσει. Αντιθέτως η εκπροσωπός του η κ. Λαμπίρη βγήκε και ''μας κουνούσε το δάχτυλο'', όταν πριν από έναν μήνα συνυπήρχαμε με τον πρόεδρο κ. Αδαμόπουλο στο τοπικό συμβούλιο. Τώρα ανακαλύφθηκε προεκλογικά το θέμα? Η ''ταμπακέρα'' όμως είναι μία. Η συνένωση των δύο πόλεων σε έναν δήμο, απέφερε οφέλη στο Πικέρμι με το υπέρογκο χρέος των 3.000.000 στο νερό και τις απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές. ''Γκρίζες ζώνες'' που αγγίζουν την παράβαση καθήκοντος. Αντί να ζητήσουν συγνώμη κάποιοι βγαίνουν και ''κουνάνε δάχτυλο''. Και πετάγονται και κάποιοι επειδή λέω αυτό ισχυριζόμενοι ότι διαχωρίζω σε ''βόρειους και νότιους''.
Τελευταία ερώτηση. Αν επανεκλεγείτε ποιό είναι το ονειρό σας?
Η δημιουργία δομών δημόσιας υγείας, οι οποίες θα αντέξουν στο χρόνο. Το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους αλλά όχι σε βαθμό που να αισθάνεται κάποιος απολύτως ασφαλής. Υπολείπεται σε προσωπικό και ασθενοφόρα. Η απάντηση του ΕΚΑΒ είναι για γέλια στο εξώδικο που έστειλα για το ασθενοφόρο. Θέλω να φτάσουμε σε επίπεδο δήμου να ελέγχουμε μονάδες υγείας όπως στην Ευρώπη. 
Σας ευχαριστώ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ