iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Παύλος Γιούργας:
''Αλλάζει η πόλη όταν
αλλάζουν οι πολίτες''


Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr δίνει βήμα επικοινωνίας σε νέους ανθρώπους που αγαπάνε πραγματικά τον τόπο τους, έχουν πάθος να προσφέρουν και μπορούν να προσφέρουν. Από την κοινωνία των ενεργών πολιτών με πράξεις και όχι στα λόγια, ο Παύλος Γιούργας μόνιμος κάτοικος στο Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη ''Σύγχρονη Πολιτεία - Συνεργασία Ενεργών Πολιτών'' .

Σε ένα κείμενο ψυχής ξεδιπλώνει τις σκέψεις του. Με έναν εξαιρετικά ήπιο λόγο, ευγενική διάθεση και ρεαλιστικές ιδέες.

Ως αφοσιωμένος κάτοικος της περιοχής αποφάσισα πως είναι η ώρα να ζητήσω την ψήφο των συνδημοτών μου στη Ραφήνα και το Πικέρμι. Μιλάω και γράφω απλά, γιατί δεν είμαι πολιτικός, αλλά ένας νέος άνθρωπος που έχω  πάθος για τον σχεδιασμό και δεσμεύομαι να συμβάλω όσο μπορώ στην ανάπτυξη της κοινότητάς μας, στη βελτίωση της αγαπημένης μας πόλης.Η Ραφήνα και το Πικέρμι θα αλλάξουν πραγματικά όταν αποφασίσουν ότι θέλουν να αλλάξουν και οι πολίτες της.

Όλοι ονειρευόμαστε μια ομορφότερη πόλη, φιλική προς τους κατοίκους της και αναζητούμε την αλλαγή από την εκάστοτε δημοτική Αρχή, χωρίς πραγματικά όμως να θέλουμε να αλλάξουμε πρώτα τους εαυτούς μας. Χωρίς να αναλογιζόμαστε το μερίδιο κοινωνικής ευθύνης που φέρει καθένας από εμάς ξεχωριστά. Αφενός απέναντι στην πόλη μας και αφετέρου στους συνανθρώπους μας. Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στη δημοτική Αρχή και τους τοπικούς συλλόγους ώστε να ενσωματώνονται όλο και περισσότεροι πολίτες στο μηχανισμό λειτουργίας της πόλης.

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που βιώνουμε κάθε χρόνο μετά το 2018 θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε εθελοντικές δράσεις όπως π.χ. πυροπροστασίας, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, προκειμένου να προφυλάξουμε όσο πράσινο μας έχει απομείνει. Αρκεί να υπάρχει ένα σχέδιο, μια δράση. Να δημιουργήσουμε ενεργούς πολίτες με όρεξη, σχέδιο και ιδέες.

Το καλοκαίρι του 2018 η καταστροφική πυρκαγιά με βρήκε στο Κόκκινο Λιμανάκι. Βρισκόμουν στην Ελλάδα, καθώς και το 2017 είχα μετακομίσει στο Ντουμπάι για επαγγελματικούς λόγους. Οι εικόνες της καταστροφής αποτυπώθηκαν τόσο έντονα στη μνήμη μου που με οδήγησαν στην απόφαση να επιστρέψω στην Ελλάδα και να βοηθήσω στην αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής. Ήταν το προσωπικό μου κίνητρο για εθελοντισμό. Καθώς αποτελώ από το 2018 ενεργό μέλος της Επιτροπής Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι, έχω βιώσει από κοντά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η κοινότητά μας. Μέσα από αυτήν την πορεία συνειδητοποίησα ότι για να επέλθει ουσιαστική πρόοδος και αλλαγή, χρειάζεται καθημερινός αγώνας και αφοσίωση. Και η συνεργασία μέσω της Επιτροπής Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι με τον κ. Μπουρνούς στην αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής ήταν και ο λόγος που δέχτηκα να συμμετέχω στον αγώνα των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου. Γιατί είδα στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο που εργάζεται ακούραστα για το Δήμο του και έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση το πλαίσιο για να υλοποιηθούν όλα τα αναγκαία έργα υποδομής τα οποία έχει ανάγκη η περιοχή μας. Ζούμε σε έναν πανέμορφο τόπο ο οποίος υποφέρει καθημερινά από την έλλειψη υποδομών, με αρκετά παραδείγματα που θα μπορούσα να αναφέρω.

Είμαι λοιπόν υπέρ της αστικής ανάπτυξης και δη μιας υπεύθυνης αστικής ανάπτυξης, που θα διατηρεί το μοναδικό χαρακτήρα της πόλης μας, χωρίς να παρεμβαίνει βίαια στο φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, όμως, να μπορεί να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των κατοίκων της που προκύπτουν είτε από την ένταξη νέων περιοχών του Δήμου μας στο πολεοδομικό σχέδιο και την αύξηση του πληθυσμού βάσει των νέων δημογραφικών στοιχείων, είτε από τα εκάστοτε εποχιακά προβλήματα όπως είναι η βαριά επιβάρυνση από το λιμάνι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στόχος είναι, λοιπόν, να αναβαθμίσουμε τις υποδομές και τους δημόσιους χώρους της πόλης μέσω λειτουργικών, αλλά παράλληλα αισθητικών προσεγγίσεων. Γιατί και η αισθητική έχει τη δυναμική να αναδείξει το τελικό αποτέλεσμα και είναι απαραίτητη στην καθημερινότητά μας καθώς έχουμε ανάγκη από εικόνες που κάνουν καλό στην ψυχολογία μας.

Θα ήθελα να κλείσω τις σκέψεις μου με μία φράση του Άντονι Μπουρντέν ο οποίος είχε πει ότι «Δε χρειάζεται να συμφωνώ μαζί σου για να σε συμπαθώ ή να σε σέβομαι», ελπίζοντας να σταματήσει κάποια στιγμή ο προεκλογικός κανιβαλισμός στα socialmedia που βιώνουμε καθημερινά. Μπορεί να είμαστε μέλη διαφορετικών παρατάξεων. αλλά εξακολουθούμε να αποτελούμε μέλη της ίδιας τοπικής κοινωνίας και να αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό. Καλό αγώνα σε όλους μας!

Ο Παύλος Γιούργας είναι μόνιμος κάτοικος στο Κόκκινο Λιμανάκι από το 1994. 
Απόφοιτος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και μετέπειτα Διακόσμησης εσωτερικών χώρων. Εργάζεται στην Γιούργας Τεχνική - Κατασκευαστική που εδρεύει στη Ραφήνα. Από το 2018 συμμετέχει ενεργά στην αποκατάσταση της πυρόπληκτης περιοχής στο Μάτι ως μέλος της Επιτροπής Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι. Παράλληλα από το 2017 διατηρεί εταιρεία τεχνολογίας στο Ντουμπάϊ στον τομέα των Smart Cities, ενώ έχει διατελέσει και κριτής του ΥΠΕΝ σε  διαγωνισμό startup τεχνολογίας.