iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Βαγγέλης Μπουρνούς:
Υλοποιούμε όλα τα
μεγάλα έργα του δήμου


Και καθόλου πρόλογος να μην υπήρχε και ο αναγνώστης ''έμπαινε κατ ευθείαν στο ψητό'' ακόμη καλύτερα. Αυτό σχεδόν κάνουμε. H ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr  ρωτάει τον Βαγγέλη Μπουρνούς, ό,τι θα ήθελε να τον ρωτήσει σε έναν καφέ ο κάθε πολίτης της Ραφήνας και του Πικερμίου. Άντε ίσως ο δημοσιογράφος να τόλμησε και κάτι παραπάνω...

Ενστερνίζεστε την άποψη ότι η επόμενη πενταετία είναι η τελευταία ευκαιρία για τη Ραφήνα και το Πικέρμι ώστε να κάνουν το μεγάλο άλμα?

Η πενταετία της επόμενης αυτοδιοικητικής περιόδου είναι η πραγματική ευκαιρία για τον δήμο να ολοκληρώσει και να υλοποιήσει όλες τις μεγάλες υποδομές, οι οποίες θα εξασφαλίσουν μια βιώσιμη αστική κινητικότητα στην πόλη με το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Αποτελεί την ευκαιρία να δημιουργήσουμε και να διασφαλίσουμε μια ακόμη καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους. Με μεγαλύτερη ασφάλεια για τα θέματα πολιτικής προστασίας όπως την αντιπλημμυρική θωράκιση του Μεγάλου Ρέματος. Ταυτόχρονα έργα εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου-αμφιθεάτρου θα προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη λάμψη στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και γενικότερα της Ανατολικής Αττικής.

Η ολοκλήρωση των Σχεδίων Πόλεως σε Ραφήνα και Πικέρμι, το οποίο με την ενοποίηση του Καλλικράτη παρελήφθη από τον ενιαίο δήμο χωρίς τις απαραίτητες υποδομές για τους κατοίκους αποτελεί την κορωνίδα των προσπαθειών μας για να έχουμε ένα δήμο με πολεοδομική, περιβαλλοντική συνείδηση. Αποτελεί πράγματι μια κρίσιμη πενταετία συνεπώς για να αποκτήσουμε έναν δήμο με Ευρωπαικές υποδομές

Με τι βαθμό θα αξιολογούσατε τις δημαρχικές σας επιδόσεις αυτή την τετραετία?

Η κρίση μου αναφορικά με τη βαθμολόγηση δύσκολα θα είναι αντικειμενική, αλλά ένα είναι σίγουρο. Κάθε μέρα προσπαθούμε για το καλύτερο. Δεν μπορώ να βάλω 10 στον εαυτό μας γιατί πάντα κυνηγάμε το άριστα. Όμως ο δήμος - αν προσπεράσουμε τους αριθμούς θα έλεγα αβίαστα ότι κινούμαστε κοντά στην άριστη διαχείριση. Ξέρετε όμως ότι τελικά δεν έχει σημασία τι λέμε εμείς οι αιρετοί ή οι κάτοικοι του δήμου. Σημαντική είναι η θετική άποψη της πλειονότητας των άλλων δημάρχων της Αττικής και των πολιτών τους για το έργο μας, κατατάσσοντάς μας στους υψηλής αποδοτικότητας δήμους έχοντας επιτύχει τεράστια απορρόφηση Ευρωπαικών κονδυλίων, όπου αυτή είναι η πραγματική χρηματοδότηση σήμερα στην Ελλάδα. Στο τέλος του 2028 εκτός από τα αναμενόμενα οδικά και σιδηροδρομικά έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί, μαζί με τα υπόλοιπα έργα υποδομής, οι αξίες γης στην περιοχή θα έχουν εκτοξευθούν στα ύψη. Ακόμη και υψηλότερα από τα νότια προάστια, καθιστώντας Ραφήνα και Πικέρμι επενδυτικές ευκαιρίες.

Πάντως κ. δήμαρχε οι πολίτες είναι αυτοί, οι οποίοι στις 8 Οκτωβρίου θα επιλέξουν με την ψήφο τους. Εκτιμάτε ότι μπορεί να εκλεγείτε από την πρώτη Κυριακή?

Προείπατε ότι οι πολίτες αποφασίζουν. Επιδίωξή μας είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας. Έχουμε αποδείξει με τη μέχρι σήμερα πορεία μας, ότι τιμήσαμε την ψήφο τους το 2019, αφού παραδώσαμε το 95% των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Παράλληλα υλοποιήσαμε ένα εξίσου εντυπωσιακό πρόγραμμα από τις ευκαιρίες που αδράξαμε την εποχή της πανδημίας με χρήματα του ταμείου ανάκαμψης. Επομένως ζητάμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης και ελπίζουμε να τη δούμε στην κάλπη με στόχο να νικήσουμε από την πρώτη Κυριακή.

Βλέπω τον πύργο του ναυαγοσώστη στην πλαζ απέναντι από το γραφείο σας. Καμμιά φορά νιώθετε σαν...ναυαγοσώστης?

Κάθε ημέρα νιώθω σαν ναυαγοσώστης! Μα κάθε ημέρα αλλά συμβαίνει το παράδοξο, να αντιστρέφονται ρόλοι και εκείνος που βρίσκεται στη θάλασσα να είμαι εγώ και να πρέπει κάποιος να με σώσει ή να “σωθώ” μόνος μου. Όποιος βρίσκεται στο γραφείο του δημάρχου αισθάνεται ότι είναι στη θάλασσα. Και οι πολίτες που μου ζητούν βοήθεια, αλλά και εμείς ως Δημοτική Αρχή ζητάμε τη βοήθεια των πολιτών. Είναι μια αμφίδρομη σχέση. Ο ένας πρέπει να βοηθάει τον άλλον. Μαζί χέρι χέρι πρέπει να βγούμε στην ακτή. Να πάμε μπροστά.

Μια και πήγαμε προς τη θάλασσα, πώς είναι οι σχέσεις του Δήμου με τον Οργανισμό Λιμένος?

Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ότι υπάρχουν εχθρικές σχέσεις, ενώ στην πραγματικότητα είναι σχέσεις συμβίωσης. Ο ΟΛΡ ως Α.Ε. που εποπτεύεται από το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο ναυτιλίας, μέχρι πρότινος δεν είχε στόχο την αναβάθμιση συνολικά του τόπου. Η λειτουργία του λιμένα δημιουργεί πολλά προβλήματα στην πόλη, η οποία δεν έχει οικονομική ζωή εξαιτίας του ενώ θα έπρεπε το λιμάνι να είναι πηγή πλούτου για την πόλη. Η έλλειψη υποδομών στο λιμάνι, είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στην πόλη, η οποία μετατρέπεται ολόκληρη σε ένα πάρκινγκ, ιδίως τα καλοκαίρια. Οι δρόμοι της επιβαρύνονται και στην ποιότητα του οδοστρώματος και στον χρόνο μετακίνησης των οχημάτων.

Έχουμε 2023 και οι υποδομές είναι της δεκαετίας του 60'...

Αυτό που λέτε είναι αλήθεια. Ο δήμος ζητούσε πάντα από τις διοικήσεις του ΟΛΡ να έχουν στη σκέψη τους και την πόλη, όχι μόνο τη στενή ζώνη μέχρι 200 μέτρα από το παράκτιο κύμα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο του ούτε το λιμάνι ούτε η πόλη. Η σχέση μας πρέπει να σφυρηλατηθεί ώστε ο ένας να σκέφτεται τον άλλον για να πάμε ψηλότερα. Πέρασαν άνθρωποι από τη διοίκηση του ΟΛΡ που δεν κατοικούσαν στην περιοχή. Ώσπου να μάθουν τα προβλήματα και πώς πρέπει να λειτουργεί η σχέση με τον δήμο έφευγαν. Ο δήμος δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΟΛΡ και μαθαίνουμε για ό,τι συμβαίνει στο λιμάνι όταν βλέπουμε ήδη τον γερανό ή το εργοτάξιο. Αυτό δεν είναι σωστό και για τον δήμο, αλλά και για την περιφέρεια.

Θα σας διακόψω, γιατί ''το τρίγωνο των Βερμούδων'' όσον αφορά το κυκλοφοριακό είναι λιμάνι, πλατεία, Φλέμινγκ ως τη Διασταύρωση. Η Φλέμινγκ είναι κατά κοινή παραδοχή δρόμος ''καρμανιόλα''...

Η Φλέμινγκ αλλά και η Λ. Μαραθώνος ανήκουν στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας. Ουσιαστικά αυτοί οι δύο δρόμοι επιβαρύνονται και “φορτίζουν” και τη Ραφήνα, όταν αυξάνει η επιβατική κίνηση του λιμανιού ή γίνονται κάποια έργα. Έχουμε ζητήσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να είμαστε θεσμικά μέσα στο ΔΣ του ΟΛΡ, να παίρνουμε ανταποδοτικά όπως παίρνουν οι δήμοι σε Πειραιά και  Θεσσαλονίκη. Όλες οι κυβερνήσεις μα το υπόσχονται, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα

Υπάρχει μια μετακύληση των αποφάσεων στο μέλλον και έτσι δυσκολεύεται η ζωή των κατοίκων στο παρών. Ο ΟΛΡ χρειάζεται διοικήσεις που όταν κάνουν κάποιο έργο να βλέπουν και τις επιπτώσεις στην πόλη. Πέρασαν χρόνια για να κατεδαφιστεί ένα κτίσμα μπροστά στην πλατεία Βενιζέλου, το οποίο ασχήμαινε και το λιμάνι και την πόλη. Εκκρεμεί άλλο ένα κτίσμα στο ίδιο σημείο το οποίο παραμένει σαν ''σκιάχτρο'', θα έπρεπε η κατεδάφιση να έχει επιταχυνθεί. Μπορεί για τον ΟΛΡ μια παράγκα να μην είναι προτεραιότητα είναι όμως για την πόλη. 

Δεν μου απαντήσατε όμως για τη Φλέμινγκ...

Δεν υπάρχει πρόβλημα του δήμου με τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, την τωρινή ή την επόμενη. Εκείνο που λείπει είναι ένας συνολικός σχεδιασμός. Ο ΟΛΡ, η Περιφέρεια και ο δήμος πρέπει να συνυπάρχουν και να συναποφασίζουν. Δεν ζητάμε να μας μεταβιβαστούν αρμοδιότητες, ούτε θέλουμε να περιορίσουμε την ισχύ των σημερινών διοικητικών συμβουλίων. Εμείς θέλουμε να υπάρχει συνεννόηση. Με την Περιφέρεια είμαστε σε αγαστή συνεργασία, ενώ και με τον ΟΛΡ έχουν βελτιωθεί πολύ οι σχέσεις μας. Το κράτος μας ακόμη έχει έναν ισχυρό γραφειοκρατικό πυρήνα, γι' αυτό και δεν έχει αποδοθεί ακόμη το παραλιακό μέτωπο από Κόκκινο Λιμανάκι ως Μαρίκες στον δήμο. Ο κόσμος όμως με το δίκιο του ζητεί τα πράγματα να γίνονται γρήγορα κι έτσι ο δήμαρχος δεν μπορεί να αποφύγει το βάρος των ευθυνών. Δεν ενδιαφέρει τον πολίτη που η παραλία ή η Φλέμινγκ δεν ανήκουν στον δήμο. Ο πολίτης ξέρει τον δήμαρχο, ο οποίος είναι το πρώτο ''ανάχωμα'' που βρίσκει και δεν είναι τυχαίο το παραδοσιακό ''τα παραπονά σας στον δήμαρχοι''...

Και από τη θάλασσα και τη γη στον αέρα κ. δήμαρχε. Είναι απελπιστική η κατάσταση με τον θόρυβο των αεροσκαφών. Πείτε μου τι θα γίνει...

Δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω από το ''κάδρο''. Ο δήμος έδειξε πολύ μεγάλη ανοχή σε μία λειτουργία ενός αεροδρομίου, κομβικής σημασίας για την οικονομία και μια πολύ σημαντική πύλη για τημ εθνική μας οικονομία η οποία δεν πρόκειται να φύγει όπως αντιλαμβανόμαστε. Όμως όλοι πρέπει να αναλάβουμε ένα κομμάτι από αυτό το βάρος ή δυνατόν ιδανικά ισομοιρασμένο. Δεν δεχόμαστε πλέον αυτό που συμβαίνει. Με την πίεση συλλόγων από τον γειτονικό δήμο Σπάτων - Αρτέμιδας αλλά και τον ίδιο τον δήμο, έχει μεταβιβαστεί κάτι το οποίο δεν μας αντιστοιχεί. Και αυτό είναι η όχληση στη Ραφήνα, όπου είναι ανεπίτρεπτα ισχυρή και έχω στείλει επιστολές σε όλο το φάσμα της διοίκησης. Γίνονται συνεχώς νομοθετικές ρυθμίσεις από την κεντρική διοίκηση για να διευκολύνει τη διαχείριση κατά το δοκούν από το αεροδρόμιο ''Ελ. Βενιζέλος''. Έτσι θα προσφύγουμε πλέον στην Ευρωπαική ένωση γιατί πιστεύουμε ότι μόνο εκεί που τίθεται θέμα ποιότητας ζωής και προστασίας της ανθρώπινης υγείας μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας.

Δεν εμπιστεύομαι τον τρόπο που η κεντρική Πολιτεία - και δεν έχει σχέση με την τωρινή κυβέρνηση- διαχειρίζεται το θέμα του αεροδρομίου. 

Η Ραφήνα το φετινό καλοκαίρι διοργάνωσε εκπληκτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις ευρωπαικού βεληνεκούς. Είστε υπερήφανος γιο αυτό?

Τα τελευταία χρόνια η Ραφήνα είναι η άτυπη- αλλά πλέον αναγνωρισμένη- πολιτιστική πρωτεύουσα της ανατολικής Αττικής. Ανεβάζουμε συνεχώς τον πήχη και τα πολιτιστικά δρώμενα τα ενοποιήσαμε ως ένα φεστιβάλ. Το φεστιβάλ Ραφήνας Πικερμίου. Χρειαζόμαστε όμως τη βοήθεια των συλλόγων για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός. Υπάρχουν σύλλογοι που θέλουν να κάνουν δράσεις έξω από το πλαίσιο που σχεδιάζει ο δήμος. Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε “ασφυξία” στον πολιτισμό, αλλά πραγματικά να τον αναπτύξουμε. Θέλουμε οι εκδηλώσεις μας να έχουν μαζικότητα προσέλευσης και συνεπώς να μην υπάρχουν ταυτοχρόνως δύο ή και τρεις εκδηλώσεις, πράγμα που συνεπάγεται διάσπαση του ενδιαφέροντος. Κάποιες φορές αναγκάζομαι κι εγώ να καθίσω λίγη ώρα και μετά να φύγω για να παραστώ και στις άλλες, ενώ θα ήθελα να παρακολουθήσω ολόκληρη την εκδήλωση. Έτσι υπάρχει και η παρανόηση από ορισμένους ότι πηγαίνω μόνο για να χαιρετήσω ή να φωτογραφηθώ. Δεν ξέρουν ότι έχω και άλλη υποχρέωση και αδικούμαι. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι οι σύλλογοι που δεν συντονίζονται με τον δήμο δεν θα παίρνουν επιχορήγηση. Μοιάζει σκληρή απόφαση αλλά δεν γίνεται ένας σύλλογος να λειτουργεί ανταγωνιστικά σε ένα επίσημο πολιτιστικό πρόγραμμα του δήμου.

Τι θα λέγατε σε έναν αναποφάσιστο πολίτη πριν μπει να ψηφίσει στην κάλπη?

Να κοιτάξει γύρω του! Αν ερχόταν στον τόπο πριν από πέντε ή πριν από έναν χρόνο να φέρει την εικόνα πως ήταν και πώς είναι σήμερα. Εμείς λέμε και πώς θα είναι γιατί έχουμε τον χάρτη μπροστά μας. Αποχέτευση, αποκατάσταση υποδομών πυρόπληκτων περιοχών και παράλιου μετώπου, ένταξη τριών οικισμών της Ραφήνας στο σχέδιο πόλης συν το Πικέρμι, Αττική οδός και προαστιακός, Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, Πολιτιστικό Κέντρο, νέα σχολεία, αναπλάσεις χώρων συνολικού κόστους προσέξτε το νούμερο: 1 δις 350 εκατομμύρια ευρώ. Aυτή είναι η επόμενη πενταετία που πρέπει να συνυπολογίσει ο πολίτης μέσα στο παραβάν.

Όταν ξεκινήσατε την αυτοδιοικητική πορεία σας πριν τριαντατόσα χρόνια πιστεύατε ότι θα κάνατε δύο δημαρχιακές θητείες και θα διεκδικούσατε με αξιώσεις και τρίτη?

Δεν είχα στο πλάνο μου να γίνω δήμαρχος. Αυτό διαμορφώθηκε στην πορεία από τις ανάγκες που προέκυψαν. Είμαι ανέκαθεν οπαδός της ομάδας και όχι του ενός. Η ομάδα παράγει έργο όχι μόνο ο δήμαρχος, ο οποίος πρέπει αφενός να έχει τη θέληση και αφετέρου να μπορεί. Άλλωστε η λέξη μπορεί αποτελεί κεντρικό μότο της προεκλογικής μας εκστρατείας, σημαίνει πως έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες. Έχουμε τη θέληση να ερχόμαστε σε αντίθεση με ομάδες πολιτών οι οποίες μας ζητούν να μείνουμε πίσω. Σέβομαι την αποψή τους όμως ο δήμος πρέπει να πάει μπροστά. Γιατί δεν γίνεται να μείνουμε στους βόθρους. Στον κίνδυνο πλημμύρας και απώλειας ζωής ή περιουσίας. Στην ανυπαρξία σχεδίων πόλεως επειδή γκρεμίζεται μια μάντρα. Αντιλαμβάνομαι ότι την έχτισε με κόπο, αλλά πρέπει να δούμε όλοι συνολικά τον δήμο να αναπτύσσεται ταχύτατα. Αν δεν λάβουμε τώρα τα μέτρα και τις αποφάσεις - που έπρεπε να έχουν ληφθεί πριν από χρόνια - θα είναι πολύ αργά. Θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν τόπο που αξίζει να ζούνε τα παιδιά μας. 

Τι σας προβληματίζει, σας ανησυχεί ενδεχομένως σε αυτή την προεκλογική περίοδο?

Υπάρχει η ανακρίβεια και το ψέμα, το οποίο επιστρατεύουν πολικοί μας αντίπαλοι για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Γιατί δεν έχουν να παρουσιάσουν δικό τους σχέδιο και προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο φοβικά σύνδρομα. Για παράδειγμα είχε αναπτυχθεί - αλλά σβήνει γοργά το αφήγημα ορισμένων- ότι η παρέμβαση στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας θα δημιουργήσει δήθεν έναν κλειστό αγωγό. Έχουμε βάλει ταμπέλα πως θα είναι η εικόνα του μέλλοντος. Μια διαμόρφωση ανοικτής διατομής με πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, ζώνες φύτευσης. Έχουμε όπως κάθε τοπική κοινωνία τους θιασώτες του ''να μην...''. Να μην κάνουμε τίποτα για να πάμε μπροστά!

Μα όλος ο πλανήτης πάει μπροστά...

Πρέπει να αναλογιστούμε ότι η Ραφήνα δεν είναι πλέον ψαροχώρι. Εκείνη την εποχή που η Ραφήνα ήταν ψαροχώρι κάποιοι δεν μπόρεσαν να προβλέψουν το μέλλον και να θωρακίσουν την περιοχή. Σήμερα ως Δημοτική Αρχή τρέχουμε πίσω από τις ανάγκες των πολιτών, γιατί έχει υποβαθμιστεί ένα μέρος της ποιότητας της ζωής μας. Σημαντικός παράγοντας εξαιτίας του λιμανιού και του αεροδρομίου, που είναι ένας διπλός ''βρόγχος''. Ένας δήμος, μην ξεχνάτε ότι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή καταγράφηκε στο 10% των δήμων που σημείωσαν πληθυσμιακή αύξηση. Την ώρα που γενικά η Ελλάδα, η χώρα μας, συρρικνώθηκε. Αποτελούμε στην πράξη επιλογή για εγκατάσταση ή μετακόμιση νέων ζευγαριών ή πολιτών από άλλες περιοχές. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε προοπτική στην επιλογή ζωής αυτών των ανθρώπων και φυσικά των παλαιών κατοίκων. Είναι υποσχεσή μας ο καλύτερος τόπος.

Αν επανεκλεγείτε θα έχετε να ''κουμαντάρετε'' στελέχη πρώτης γραμμής, είτε εκλεγούν είτε δεν εκλεγούν - κυρίως τα δεύτερα...

Αυτή ακριβώς είναι μία από τις ευθύνες του δημάρχου. Η διαχείριση και του αιρετού και του υπηρεσιακού στελεχιακού δυναμικού. Καθημερινά ο δήμαρχος λαμβάνει δεκάδες αποφάσεις. Η κάθε μία απ’ αυτές αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ με τον τίτλο ''πάμε τον τόπο μας μπροστά''. Εκεί πάνω αποτυπώνεται η επιτυχία ή η αποτυχία. Όχι στα λόγια αλλά στην πράξη.

Καμιά φορά κάνω και τον εργάτη, αλλά δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Ο ρόλος μου είναι να ασκώ διοίκηση και σε αυτό το κομμάτι οι πολίτες πρέπει να κρίνουν τη διαδρομή μου, τη διαδρομή μας. Μπορούμε ή δεν μπορούμε? 

Μπορείτε λοιπόν σας ρωτά ένας πολίτης...

Εμείς λέμε ότι μπορούμε και το έχουμε αποδείξει. Όχι με λόγια του δημάρχου, αλλά με την εικόνα μιας πόλης που αλλάζει. Μια πόλη καθαρή, σε τάξη, με αναβαθμισμένες υποδοχές. Τα σχολεία μας λειτουργούν σε συνθήκες πρότυπων και αυτό το βλέπουν μαθητές και γονείς. Και ως γονέας και ως εκπαιδευτικός πιστεύω ότι τα παιδιά είναι η πρώτη προτεραιότητα στη ζωή μας. Έχουμε επενδύσει πάρα πολλά στα παιδιά. Γι αυτό ζητάμε από τη νεολαία να αλλάξει τον τόπο μας. Εμείς οι μεγάλοι είμαστε απλώς αρωγοί.  Αλλά ζητάμε και από τη νεολαία να αλλάξει τη νοοτροπία της. Δεν πρέπει να είμαστε μια κοινωνία μπάχαλο. Μια κοινωνία που πρέπει να σέβεται ακόμη και στη διαμαρτυρία. Τα παιδιά έχουν τα δικά τους όνειρα, τη δική τους οπτική γωνία. Αυτό όμως δεν σημαίνει να καταστρέφουμε. Είναι πολύ εύκολο ένας να ακυρώσει μια μεγάλη προσπάθεια. Γι αυτό ζητάμε από τους νέους τον σεβασμό. Όπως ζητάνε οι νέοι από εμάς να τους σεβόμαστε, το ίδιο ζητάμε κι εμείς σεβασμό σε όσα δημιουργούμε γι αυτούς.

Στη μεγάλη προεκλογική μας συνέντευξη τον Μάιο του 2019 πριν τις εκλογές που είχατε πει ότι το 2023 δεν θα είστε ξανά υποψήφιος. Πείτε μου τι άλλαξε και επίσης κάνω την ίδια ερώτηση για το 2028...

Εκείνο που άλλαξε το 2019 είναι ότι σήμερα ο δήμος βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο υλοποίησης όλων των μεγάλων έργων με συνολικό ύψος κονδυλίων 1 δισ 350 εκατομμυρίων ευρώ. Επομένως θεώρησε η αυτοδιοικητική μας ομάδα ότι αυτοί που είχαν και έχουν τη θέληση αλλά και μπορούν να παραδώσουν αυτά τα έργα πρέπει να μείνουν και να τα παραδώσουν ολοκληρωμένα. Συνεπώς το 2028 θα είναι μια άλλη αυτοδιοικητική περίοδος που θα πρέπει πάλι η Δημοτική μας ομάδα -η οποία θέλω να έχει μεγαλύτερο πολιτικό χρόνο ζωής από το δικό μου πολιτικό χρόνο- να αποφασίσει για τη συνέχεια. Τα θέματα στην πολιτική δεν τίθενται κάθετα και με απολυταρχική άποψη. Δεν αποφασίζω ποτέ μόνος μου. Αποφασίζουν πολλοί. Συναποφασίσουμε όλοι μαζί.

Αυτό που μου περιγράψατε τι σημαίνει?

Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά επιθυμώ να φύγω κάποια στιγμή. Δεν θέλω όμως να φύγω και να διαλυθεί ότι έχουμε δημιουργήσει. Θα παραμείνω πάντα ως εγγυητής ότι το έργο όλων μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να προσθέτει όνειρα κι άλλων ανθρώπων που εντάσσονται στην παράταξη ''Σύγχρονη Πολιτεία - Συνεργασία Ενεργών Πολιτών''. Η προθεσή μου είναι να πάω λίγο πιο πίσω, δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή όμως στο μυαλό μας. Όταν σταματήσει η διαδρομή μου θα αποφασιστεί από την ομάδα, βρίσκοντας τη συνεχειά της με ομόνοια, ομοιογένεια και το τονίζω όλοι μαζί. Δεν επιθυμώ καμία διάσπαση αυτού του οράματος που έχει μία συνοχή. Ο καθένας μπορεί να έχει μια προσωπική οπτική, αλλά όλοι μαζί έχουμε ένα κοινό όραμα. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Σίγουρα θα έρθει ο πολιτικός χρόνος που θα αποχωρήσω. Κι ελπίζω να έρθει πριν οι πολίτες αποφασίσουν ότι θέλουν να φύγω. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι η ομάδα να παράγει έργο. Και προφανώς δεν θα φύγω ποτέ, ανεξαρτήτως από τη θέση που θα βρίσκομαι. Θα είμαι πάντα εδώ γιατί ένα κομμάτι του έργου είναι κομμάτι του εαυτού μου. 

Μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Ποια είναι η κορυφαία των δύο κορυφαίων αξιών στη ζωή: Η εντιμότητα ή η αξιοπρέπεια?

Είναι αλληλένδετες. Πάντως η αξιοπρέπεια είναι πιο ευρεία έννοια. Αφού πρέπει να επιλέξω οπωσδήποτε, ένας άνθρωπος μπορεί ενδεχομένως να είναι έντιμος αλλά όχι αξιοπρεπής. Επιλέγω την αξιοπρέπεια.

Γνωρίζετε το εκπληκτικό βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή που έγινε και τηλεοπτικό σήριαλ ''αυτή νύχτα μένει''. Παραφράζοντας το κάνουμε ''αυτή η ημέρα μένει''. Ποιά είναι αυτή η ημέρα στο δικό σας ''βιβλίο''?

Δεν είναι ευχάριστη. Απρίλιος του 2016 όταν στη συνεδρίαση ενός δημοτικού συμβουλίου που παίρναμε μια απόφαση ορόσημο για τον τόπο, την κατασκευή του βιολογικού, καμιά διακοσαριά άτομα – γνωστότατοι αρνητές της προόδου μέχρι σήμερα-στην αίθουσα μας καταριόταν τα παιδιά μας!

Είχαμε το σθένος να λάβουμε μια απόφαση ζωής, αλλά σε μια στιγμή απέραντης ψυχικής μοναξιάς. Αλλά αποδείχτηκε στην πράξη ότι 19.800 πολίτες του δήμου ήθελαν την αποχέτευση και μόνο αυτοί οι 200 αρνήθηκαν την πρόοδο. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

Τελευταία ερώτηση που βλέπω περισσότερο ως ''εξομολόγηση'', αν θελήσετε να μου απαντήσετε. Για τι έχετε μετανιώσει βαθιά στη ζωή σας?

Το μεγάλο λάθος της ζωής μου, είναι ότι για τη θέση του δημάρχου που υπηρετώ με συνέπεια και αυταπάρνηση πάνω από 20 ώρες το 24ωρο έχω στερήσει την παρουσία από την οικογενειά μου. Τη σύζυγο και τα δύο παιδιά μας και τους λοιπούς αγαπημένους μου. Αυτό είναι το αρνητικό αντίβαρο που πηγάζει από τη θέση ευθύνης του δημάρχου που σέβεται το θεσμικό του ρόλο. Κάθε στιγμή που χάνεται δεν γυρίζει ποτέ και αισθάνομαι ένοχος γι αυτό που έκανα και κάνω συνειδητά στην οικογενειά μου. Θα μπορούσα να ''κλείνω'' το γραφείο μου το μεσημέρι τρεις ώρες και να πηγαίνω σπίτι. Κάποιοι αυτό το χειροκροτούν, αλλά έχει μία φοβερή ανθρώπινη επίπτωση στις σχέσεις με την οικογενειά μου.  

Σας ευχαριστώ πολύ που απαντήσατε ευθέως σε όλες τις ερωτήσεις.

Κι εγώ ευχαριστώ για τις ιδιαίτερες ερωτήσεις.

Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ