iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Μάκης Τουρλής
''Δεν αρνούμαι
τις προκλήσεις''


Εξαιρετικός εκπαιδευτικός. Χαρισματικός στην επικοινωνία. Υπερδραστήριος επιχειρηματίας. Ο Μάκης Τουρλής, η ''ψυχή'' του Ομίλου φροντιστηρίων Hello προσθέτει άλλη μια ιδιότητα στην ταυτοτητά του. Αυτή του δυναμικού συνδικαλιστή, καθώς εδώ και λίγες ημέρες εξελέγη γενικός γραμματέας της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ραφήνας Πικερμίου. Η συζήτηση μαζί του πάντα ενδιαφέρουσα και με επίκεντρο τη νέα του εμπειρία και τα μελλοντικά σχέδια.
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
Γνωρίζω ότι παραπονιέστε στους ανθρώπους σας πως δεν σας φτάνει το 24ωρο, λόγω των δραστηριοτήτων και υποχρεώσεών σας κι όμως προσθέσατε κι άλλη θέση ευθύνης...
Το ζητούμενο εδώ είναι ότι αν υπάρχουν πέντε - δέκα άνθρωποι στη Ραφήνα που έχουν κάποιες ιδέες και κάποιο όραμα γενικότερα να το κάνουν πράξη και να μη μείνει μόνο στα λόγια. Συνεπώς όταν με προσέγγισαν και μου ζήτησαν να συμμετέχω στις εκλογές δεν μπορούσα να αρνηθώ. Γενικά δεν αρνούμαι καμία πρόκληση. Εφόσον λοιπόν όλοι θέλουμε να γίνει κάτι καλύτερο στη Ραφήνα, γιατί προφανώς θα κάνει καλό και στις επιχειρήσεις, σκέφτηκα ότι αν προσθέσω κι εγώ τις ιδέες μου και μπορώ να βοηθήσω αυτό θα ήταν θετικό. 
Προκύπτει όμως στην πορεία και μια ισχυρή θέση στο διοικητικό συμβούλιο...
Και τη θέση του προέδρου θα μπορούσα να πάρω αν δεν υπήρχαν άνθρωποι που ξέρουν το αντικείμενο καλύτερα από εμένα. Γιατί σίγουρα τα παιδιά που ήταν πριν από εμένα έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για τον σύλλογο. Αλλά η επιτελική θέση επελέγη για εμένα από τα άλλα μέλη του συμβουλίου, έχοντας στο μυαλό τους ότι όντως μπορώ να προσφέρω. Τη συνέχεια θα τη δείξει η ιστορία.
Το τοπικό επιχειρείν είναι αλήθεια ότι αγκομαχά και η Ένωση βρίσκεται σε ένα τέτοιο δυσμενές περιβάλλον. Τι προσδοκάτε?
Ελπίζω να αλλάξει κάτι και θα το κυνηγήσω αυτό. Έχουμε ήδη συνεδριάσει δύο φορές και διαπίστωσα ότι όλα τα παιδιά του προεδρείου είναι αξιόλογα και όλα θέλουν να βοηθήσουν από τη θέση τους. Ο πρόεδρος Βαγγέλης Χαραμής στη δεύτερη θητεία του γνωρίζει τη θέση και να μας ενισχύσει με την εμπειρία του, όπως και ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Γκολεμάς. Οι υπόλοιποι πέντε είμαστε νέοι στο συμβούλιο. Προσωπικά ο σκοπός μου είναι να αναλάβω το μάρκετινγκ όλων των επιχειρήσεων του δήμου, η Ζέτα Μπαμπανιώτη η οποία με το digital και τη γραφιστική της ιδιότητα μπορεί να βοηθήσει πολύ, ο ταμίας Θοδωρής Λιούτας ανέλαβε το ταμείο και ως λογιστής, ο Νίκος Χρυσόγελος με πολύ όρεξη και φυσικά ο Σάββας Ιωαννίδης με εμπειρία και από τον εμπορικό σύλλογο Σπάτων Αρτέμιδας. Όλοι μαζί θα το ''τρέξουμε'' καλύτερα και για να μην παρεξηγηθώ δεν είναι ότι η προηγούμενη διοίκηση απέτυχε, έκαναν το παν και έφτασαν όπου μπορούσαν.
Δηλαδή ένα ''πάντρεμα'' εμπειρίας και φρέσκων ιδεών...
Θεωρώ ότι στο προηγούμενο ΔΣ έλειπαν κάποια μέλη που θα ήταν πολύ χρήσιμα. Δηλαδή η οργάνωση στρατηγικής και το μάρκετινγκ έλειπε. Η οργάνωση του ψηφιακού σκέλους έλειπε. Θα γίνουν όλα ψηφιακά. Δηλαδή και τη συνδρομή σου να θέλεις να δώσεις θα γίνεται ψηφιακά. Το βασικό είναι να έχουμε καλή σχέση με όλους, να θέλουν όλοι να υποστηρίξουν και να υποστηριχθούν. Αν δεν θέλουμε όλοι μαζί δεν θα γίνει τίποτα.
Δεν μου είπατε για την τοπική αγορά...
Έχει πολλές παθογένειες. Μπορούν να βελτιωθούν πολλά. Για παράδειγμα τα events δεν χρειάζεται να είναι τεράστια. Μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις με μικρότερο κόστος και στοχευμένες που να βοηθήσουν τα μαγαζιά. Μια πρώτη ιδέα που είχα είναι να μαζευτούν για παράδειγμα όλα τα ανθοπωλεία και να κάνουν μια ημέρα λουλουδιών. Ο πρωταρχικός στόχος όμως είναι να οργανωθεί το ψηφιακό σκέλος του συλλόγου. Να στηθεί σωστά η ιστοσελίδα, να μπούνε όλα τα μαγαζιά μέσα και να λειτουργήσει ως τοπικός οδηγός.
Δεν το γνώριζα ότι δεν υπάρχει ιστοσελίδα...
Ξέρετε είναι 2024 και είναι απαραίτητο ''εργαλείο'' πλέον. Θα συναντηθούμε με όλους τους επαγγελματίες που θέλουν να αναπτύξουν διαφημιστικά τις επιχειρήσεις τους με το μικρότερο δυνατό κόστος και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι τους τι θα κάνουν. Εκεί θα φανεί και ποιοί επαγγελματίες θέλουν να προχωρήσουν και ποιοί να παραμείνουν στάσιμοι. Αυτό ούτε το κατηγορώ ούτε το μέμφομαι. Λέω ότι ο καθένας επιλέγει τι θα κάνει με την επιχειρησή του. Το πρώτο μέλημα λοιπόν είναι να δείξουμε πως είμαστε εδώ, θέλουμε να σας βοηθήσουμε ουσιαστικά, πρέπει όμως κι εσείς να βοηθήσετε τον σύλλογο.
Γιατί δεν υπάρχει αθρόα συμμετοχή στον σύλλογο?
Αυτό μένει προς διερεύνηση. Θα τολμήσω να πω ότι γενικά υπήρχε μια ταμπελοποίηση των μελών που είναι λάθος. Γιατί όσοι είμαστε εκεί δεν έχουμε ''ταμπέλες''. Σκοπός είναι να βοηθήσουμε την πόλη εμπορικά. Γιατί έχουμε ανταγωνισμό από το εκπτωτικό χωριό. Και πρέπει να καταφέρουμε όλος ο κόσμος που έρχεται εδώ το καλοκαίρι να χρησιμοποιήσει το λιμάνι, να μένει και στην πόλη. Έστω μια δυό ώρες. Αν το καταφέρουμε αυτό θα αλλάξει γενικότερα η εικόνα. Η προσπάθεια όμως είναι ομαδική'. Δήμος, Οργανισμός Λιμένος και σύλλογος. Όταν συνδυαστούμε όλοι, όλα θα πάνε καλύτερα.
Ωραία τα λέτε, αλλά όταν υπάρχει το ''τέρας'' του πάρκινγκ τότε η κατάσταση είναι δύσκολη...
Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια. Μια μεγάλη προσπάθεια θα γίνει. Θα το συζητήσουμε με τη νέα Δημοτική Αρχή γιατί έχουμε να προτείνουμε λύσεις. Το να θα γίνουν αποδεκτές θεωρώ ότι η νέα δήμαρχος Δήμητρα Τσεβά θέλει πολύ να βοηθήσει τον τόπο. Όπως άλλωστε ήθελε και ο τ. δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς. 
Μα θα ήταν παράλογο οποιοσδήποτε δήμαρχος να μην ήθελε το καλό της πόλης...
Σωστά το λέτε. Το βασικό μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να συσπειρωθούν οι επαγγελματίες γύρω από τον σύλλογο και αυτό θα προσπαθήσουμε με το ψηφιακό ''όπλο''.
Προηγουμένως μιλήσατε για ''ταμπέλες'' που πολύ σωστά επισημάνατε είναι ανόητο ως άποψη...
Ακόμη και τα στελέχη όλων των δημοτικών παρατάξεων - σωστά δεν το λέω γιατί ''δεν το έχω'' με τα πολιτικά - πιστεύω ότι την επόμενη ημέρα κοιτάνε μόνο το καλό της πόλης. 
Το επισήμανα με αφορμή την καθοδό σας ως υποψήφιος τοπικός σύμβουλος στις εκλογές του 2023. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα εμπλοκής σας με τα κοινά...
Σωστά. Εγώ έδειξα το ενδιαφέρον μου. Και θεωρώ πως οι πολίτες με τίμησαν την πρώτη φορά με 140 σταυρούς. Δεν θα σταθώ όμως σε αυτό. Έχω την επιχειρησή μου που πάει καλά. Δεν ξέρω αύριο το πρωί. Η σκέψη μου είναι πώς θα βοηθήσω. Δεν επιδιώκω κάποιο όφελος. Και όπως ήμουν δίπλα στις εκδηλώσεις και τις ομάδες με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή έτσι θα είμαι και με τη νέα. 
Η επικοινωνία είναι το πάθος σας όπως έχω αντιληφθεί...
Μου αρέσει πολύ η επικοινωνία με τον κόσμο. Αν μπορέσω να κάνω και κάποια πράγματα που θα μείνουν για εμένα θα είναι πολύ σημαντικό. Είμαι αισιόδοξος και μου αρέσουν τα νέα πράγματα και οι προκλήσεις. 
Αυτό είναι και ο εμπορικός σύλλογος?
Φυσικά. Είναι ένα πεδίο που δεν το γνωρίζω, αλλά ξέρω τις γνώσεις μου στο διοικητικό, διαφημιστικό και ψηφιακό υπόβαθρο. Και αυτές θα προσφέρω. Ναι μεν η εκπαίδευση είναι η αγάπη μου, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τομείς που μπορώ να βοηθήσω.
Στον εκπαιδευτικό στίβο τα καταφέρατε και με το παραπάνω...
Η επιτυχία είναι πάντα σχετική. Μπορεί να κάνεις τον τέλειο σχεδιασμό, αλλά να μην πετύχει. Αναφέρομαι τώρα στον σύλλογο. Είναι θέμα δουλειάς και σύμπνοιας στην ομάδα. Και πολύ σημαντικό είναι να μοιραστούν οι αρμοδιότητες ανάλογα με τις δεξιότητες και την προσωπικότητα του καθενός. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αλλάξει ριζικά η κατάσταση αλλά θα μπούνε δυνατές βάσεις. Στις εκλογές αυτές ψήφισαν 40 άτομα. Αν στις επόμενες ψηφίσουν 100 για εμάς θα είναι τεράστια επιτυχία. Επίσης αν στα 40 άτομα που στηρίζουν σήμερα τον σύλλογο προστεθούν άλλα 60 και γίνουν 100 πάλι είναι επιτυχία.
'Εχετε εικόνα για τον αριθμό των επιχειρήσεων του δήμου?
Αυτό καταγράφουμε τώρα. Ψηφιοποιήσαμε το χειρόγραφο βιβλίο με τα μέλη, βάζουμε κατηγορίες και προχωράμε. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις μέσω των τοπικών ΜΜΕ για τους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν. 
Ως πολίτης βλέπετε ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια στον τόπο μας?
Η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν είναι στα καλυτερά της. Κι επειδή όσον κι αν θέλει κάθε Δημοτική Αρχή να κάνει πράγματα σίγουρα εξαρτάται και από την κεντρική κυβέρνηση αυτό πρέπει να το δούμε στην πορεία. Είμαι αισιόδοξος και γι αυτό ακόμη και μέσα από τον σύλλογο πρέπει να δείξουμε ότι κάτι ζωντανεύει. Θα είναι ένα ''δυνατό χαρτί'' και για τη Δημοτική Αρχή να ζητήσει πράγματα. Και γιατί όχι η Ραφήνα να μη γίνει το κέντρο της ανατολικής Αττικής? Αφού έχει τη δυνατότητα. Και αν λυθεί και το μείζον στεγαστικό ζήτημα, τότε ο πληθυσμός θα μεγαλώσει και αλυσιδωτά θα βοηθηθούν και τα τοπικά μαγαζιά. Δεν είναι το ίδιο μια περιοχή με 10.000 κατοίκους και μία με 50.000. Ακούω τις φωνές ''μην αλλάξει ο χαρακτήρας της Ραφήνας'', το κατανοώ, το σέβομαι αλλά κάποια στιγμή ο κόσμος αλλάζει. Και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτές τις αλλαγές. 
Τελευταία ερώτηση. Τα παιδιά που εκπαιδεύετε σήμερα είναι οι αυριανοί πολίτες. Πώς τα αποκωδικοποιείτε?
Ως φύση αισιόδοξος πιστεύω ότι τα παιδιά θα αλλάξουν τον κόσμο. Θέλουν όμως πολύ στήριξη από εμάς. Την οποία δυστυχώς οι σημερινές συνθήκες ζωής δεν επιτρέπουν στους γονείς να είναι τόσο υποστηρικτικοί όσο πρέπει. Αναγκάζονται και εργάζονται 12ωρα και 14ωρα. Έτσι δεν μπορούν να προσφέρουν την ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη που έχει ανάγκη το παιδί. Πολλές φορές συλλαμβάνω τον εαυτό μου να συζητώ με τα παιδιά και να ''αντικαθιστούμε'' τους γονείς με την καλή έννοια. Και να πρέπει να εξηγήσουμε γιατί οι γονείς δεν είναι πολύ κοντά τους. Όχι γιατί δεν το θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν. Είναι η νέα τάξη πραγμάτων που όλοι πρέπει μόνο να δουλεύουμε και είμαστε αναλώσιμοι. Μόνο με επανάσταση μπορεί να αλλάξει αυτό. Θυμάμαι το εκπληκτικό προφητικό τραγούδι ''είμαι εξάρτημα της μηχανή σας κι ο γιός μου το ανταλλακτικό'' που ερμήνευσε μοναδικά η Ελένη Βιτάλη πριν από 40 χρόνια το 1984. Αυτή είναι η πραγματικότητα του σήμερα.
Σας ευχαριστώ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.