iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Mάκης Βουδούρης:
Τα ''τζάκια'' δεν θα
πουλήσουν το 2028


Ο γιατρός Μάκης Βουδούρης είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική προσωπικότητα. 'Ενα ''βαρύ χαρτί'' που το πλούσιο βιογραφικό του, πολιτικό και επιστημονικό τον κατατάσσει στους ανθρώπους που η γνώμη του σε κάθε περίπτωση μετράει.
Συμφωνείς δεν συμφωνείς με τις απόψεις του τα όσα λέει είναι ενδιαφέρονται και αποτελούν ''κηροζίνη'' για να ανάψουν συζητήσεις και προβληματισμοί. Μια εμπειρία ζωής που βγαίνει ανάγλυφα στις απαντήσεις που έδωσε ο πρώην αντιδήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου στην ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr
Συνέντευξη στον Αργύρη Κωστάκη
Με την ψυχραιμία της χρονικής απόστασης πλέον, τι έφταιξε, εκτιμάτε, και έχασε η παράταξή σας στις δημοτικές εκλογές?
Κατ αρχάς η νίκη δεν είναι ποτέ δεδομένη. Η πραγματικότητα έδειξε ότι φτάσαμε στο 42 και κάτι αλλά χάσαμε από τη μειοψηφία, η οποία έγινε πλειοψηφία τη δεύτερη Κυριακή. Αυτό δεν αναιρεί ότι η ''Σύγχρονη Πολιτεία - Συνεργασία ενεργών πολιτών'' δεν είναι η πλειοψηφούσα παράταξη στην κοινωνία. Στα νούμερα άλλαξε, γιατί μια αρκετά μεγάλη μερίδα κόσμου θεώρησε ότι αφού ψήφισε την πρώτη Κυριακή αυτούς που ήθελε, τη δεύτερη θα ψηφίσω τους άλλους τρεις που συνασπίστηκαν. Γιατί έλεγαν περισσότερα ψέματα οι τρεις που αρέσουν σε κάποια αυτιά. Πέσαμε στην παγίδα της προπαγάνδας μέσω επαφών με τα σπίτια και των τρολ ότι ''ο Μπουρνούς είναι αλαζόνας και υβριστής''. Εμείς ολιγωρήσαμε, γιατί θεωρήσαμε ότι εξασφαλίσαμε τη νίκη. Ήταν λάθος η τακτική μας. Παράλληλα ''παίχτηκε'' πολύ ΜΕΒΑ στο Πικέρμι, ακούστηκαν τερατώδη ψέματα. Ένα μέρος της κοινωνίας αρέσκεται να πείθεται εύκολα και κυρίως στο Πικέρμι έβλεπαν ευκαιρία να εκλεγεί δήμαρχος από εκεί. Αλλά υπολόγισαν λάθος γιατί ελάχιστοι γνωρίζουν την ψυχοσύνθεση της κ. Τσεβά. Η κ. Τσεβά είναι σαν τον κ. Μπουρνούς σε γυναικεία έκδοση.
Τι εννοείτε?
Έχει εμπειρία από κινήσεις που πρέπει να γίνονται και νόμιζαν οι Πικερμιώτες ότι έχοντας τον κ. Ξηντάρα και τη ''στρατιά'' του πως είναι ευκαιρία να διοικήσουμε. Στην αναμπουμπούλα χώθηκε και ο αυτοδιοικητικός ''μαιντανός" ο κ. Βασιλόπουλος. Ο οποίος έχει επιχειρήσει τρεις φορές να γίνει δήμαρχος και αυτή τη φορά έχοντας γνώση αυτοδιοίκησης και διαχείρισης θεμάτων πολύ καλύτερη από την κ. Τσεβά, σου λέει είναι ευκαιρία να "τρυπώσω'' επειδή θα με έχουν ανάγκη. Οι αναγνώστες σας για να μη νομίζουν ότι σεναριολογώ ας ανατρέξουν στις επίσημες συμφωνίες των παραταξεών τους με υπογραφές που ήρθαν στη δημοσιότητα και αντήλλασσαν όρκους συνεργασίας, αγάπης και πίστης. Βέβαια την επομένη των εκλογών αποδείχτηκε ότι η κ. Τσεβά είναι Τσεβά. Κι επειδή ακούγεται ότι στο μέλλον θα παραδώσει τη δημαρχία, εδώ θα είμαστε. Η κ. Τσεβά δεν θα παραδώσει καμία δημαρχία. Θα εξαντλήσει τη θητεία της. Αν κάποιοι ονειρεύονται ότι κάποια στιγμή θα φύγει η κ. Τσεβά για να αναλάβει το Πικέρμι πλανώνται πλάνην οικτρά. Και να σας πω, αν ήθελαν οι Πικερμιώτες να κάνουν καλύτερο το Πικέρμι θα το είχαν κάνει πριν πολλά χρόνια. Όταν βγήκε το πολεοδομικό σχέδιο και οι τότε διοικούντες την κοινότητα του γύρισαν την πλάτη.
Επικαλούμαι την ευθυκρισία σας για να ρωτήσω αν υπήρξαν υποψήφιοι της παραταξής σας που λειτούργησαν ''χλιαρά'' τη δεύτερη Κυριακή...
Εγώ δεν κρύβομαι. Ορισμένοι από τους υποψηφίους ''ανακάτευαν την κουτάλα'' μέσα από τη ''δεξαμενή'' ψήφων της παράταξης. Στο δήμο μας υπερισχύει πολιτικά η Νέα Δημοκρατία, αυτό δεν το λέω ως μεμπτό. Όμως παρ ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι εθνικές, παρεισφρέουν πολιτικά πρόσωπα και κόμματα. Συνεπώς κάποιος που είναι στέλεχος της Ν.Δ. και βλέπει ότι κάποια μέλη του κόμματος πάνε σε αντίπαλο συνδυασμό έχει υποχρέωση να τους ''φρενάρει'', να συζητήσει μαζί τους. Εάν αυτό είχε γίνει από κάποιους οι οποίοι έχουν και εξέχοντα ρόλο στη Ν.Δ. πιστεύω ότι θα είχαν πείσει τουλάχιστον τους 94 της πρώτης Κυριακής να ψηφίσουν την παράταξη Μπουρνούς. Αυτό δεν έγινε γιατί ο καθένας κοίταζε να εκλεγεί. Θα με ρωτήσετε ευλόγως ''κι εσύ τι έκανες", εγώ ήμουν ''ελεύθερος σκοπευτής''. Δεν έκανα καμία συμφωνία με κανέναν και πήγα ''με το σπαθί μου''. Με την ευκαιρία ευχαριστώ τους πολίτες που με εμπιστεύτηκαν και μάλιστα με υψηλή θέση σταυροδοσίας, αν και δεν εξελέγην αφού έχασε η παραταξή μας. 
Επανέρχομαι επειδή θεωρώ κομβικό ερώτημα, γιατί χάλασε η συμφωνία της κ. Τσεβά με τον κ. Βασιλόπουλο, αλλά παράλληλα σας ερωτώ και αν βλέπετε εσωπαραταξιακό ''αντάρτικο''?
Προφανώς θα έχουν υπογραφεί κάποια χαρτιά που στην πορεία έγιναν ''κουρελόχαρτα''. Αυτά τα χαρτιά δεν έχουν καμία αξία. Οι συμφωνίες όταν γίνονται μεταξύ ανθρώπων που έχουν τιμή και ήθος  δεν χρειάζονται χαρτιά. Εγώ ξέρω ότι όταν δίνω χέρι, δίνω χέρι και ο λόγος μου είναι συμβόλαιο. Η κ. Τσεβά και όλοι να της φύγουν θα παραμείνει δήμαρχος. Το κρίμα είναι ότι η πόλη θα διαλυθεί και το κρίμα θα το έχουν όσοι τυχόν κάνουν'' αντάρτικο''. Το κακό θα το χρεωθούν όσοι τυχόν φύγουν γιατί θα κληθούν να δώσουν και απαντήσεις στην κοινωνία. Για να φύγει κάποιος από μία παράταξη ή ένα κόμμα πρέπει να έχει έναν πολύ σοβαρό πολιτικό λόγο που πρέπει να δημοσιοποιήσει. Παιδιαρίστικα πράγματα ''φεύγω γιατί μου έταξες ότι θα γίνει δήμαρχος και το αναίρεσες'' αυτά είναι γελοιότητες. Στην αυτοδιοίκηση μπαίνεις εθελοντικά για να προσφέρεις στον τόπο σου. Δεν σε τραβάει κανείς απ τα μαλλιά. Αν κάποιοι μπαίνουν για τον μισθό τότε με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι λάθος και οι πολίτες το καταδικάζουν. Εγώ συνεχίζω το επαγγελμά μου, είμαι γιατρός στο ιατρείο μου που πάει πολύ καλά και επεκτείνεται με άλλες ειδικότητες. Πάντα αυτό έκανα και στο παρελθόν όταν έφευγα από κυβερνητικές θέσεις ευθύνης επέστρεφα στο νοσοκομείο και στο ιατρείο μου. 
Ποια είναι η ''ακτινογραφία'' της νέας Δημοτικής Αρχής αυτούς τους πρώτους σχεδόν διόμισι μήνες?
Δεν θέλω να γκρινιάξω, γιατί είμαι σίγουρος ότι κληρονόμησε αρκετά θέματα. Πρέπει να διαχειριστεί τα μεγάλα έργα τα οποία είχαμε εξαγγείλει και έπρεπε ή να προχωρήσουν ή να σταματήσουν. Είναι ευκαιρία - για παράδειγμα - να ολοκληρώσουν το εμβληματικό έργο του ''Οχυρού. Το ότι εγκαινιάστηκε δεν σημαίνει τίποτα. Το ότι το τελειώνω, το παραδίδω και το λειτουργώ είναι πολύ σημαντικό. Κάτι τέτοιο δεν το έχουν αντιληφθεί. Επίσης προσπαθούν ακόμη με τα τρολ να ''περάσουν'' ότι δεν έγινε τίποτα επί διοίκησης του κ. Μπουρνούς. Μα έγιναν τόσα πράγματα. Άψογη καθαριότητα με στόλο 70 οχημάτων που το 2014 ο δήμος είχε 3, υπερσύγχρονος φωτισμός σε κάθε δρόμο και γειτονιά και τόσα άλλα. Εγώ περιμένω το καλοκαίρι για να δω τι προετοιμασία έγινε για την αντιπυρική περίοδο, για το κυκλοφοριακό, για τον ''στραγγαλισμό'' από το λιμάνι, για τον θόρυβο των αεροσκαφών. Περιμένω τις παρεμβάσεις του δήμου στον ΟΛΡ για τα πλοία, γιατί μέσω κάποιων φωτογραφιών συμπεραίνω ότι η νέα Δημοτική Αρχή είναι αδελφοποιημένη με τον πρόεδρο ή την τ. Διευθύνουσα σύμβουλο, η οποία αποχώρησε για άλλη μεγάλη θέση. Τα λέω αυτά γιατί δεν έχω κανέναν ανάγκη, ούτε ζήτησα από καμία κυβέρνηση τίποτα. 
Σας διακόπτω μιας και είπατε τη λέξη κυβέρνηση. Δεν είναι κρυφό ότι ανήκετε στο φάσμα του δημοκρατικού τόξου όπως το είχε προσδιορίσει εύστοχα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αν και υπήρξατε σημαίνων μέλος του ΠΑΣΟΚ πληροφορούμαι ότι προσφάτως δεχτήκατε τηλεφώνημα από τον υπουργό υγείας...
Για την παρούσα κυβέρνηση επισημαίνω ό,τι σωστό κάνει. Κάποιες σκέψεις του κ. Γεωργιάδη είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και ναι προ ημερών δέχτηκα μήνυμα από τον υπουργό ο οποίος γνωρίζει την εμπειρία μου από διοικητικές θέσεις μεγάλων οργανισμών στο χώρο της δημόσιας υγείας. Η αποψή μου σταθερή. Τα κέντρα υγείας πάσχουν από εργαζομένους. Επιστήμονες και νοσηλευτές. Το πρόβλημα μπορεί να αμβλυνθεί μέσω τους θεσμού του Οικογενειακού γιατρού, ο οποίος μπορεί να έχει 2500 αντί 2000 ασθενείς. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι με τους τέσσερις παθολόγους της Ραφήνας θα ''αφαιρεθούν'' 10.000 άτομα από το κέντρο υγείας. Είτε για συνταγή είτε για μια απλή εξέταση. Θα αποφορτίσουμε τους εκεί δύο παθολόγους. Σε αυτό το πλαίσιο επιστρέφω στην προηγούμενη ερωτησή σας για τη νέα δήμαρχο. Θα διεκδικήσει το ασθενοφόρο να έρθει στην πόλη μας. Σε μια πόλη με λιμάνι που όπως θα θυμάστε είχα κάνει εξώδικο για να λάβω απάντηση δεν το θέλει το κέντρο υγείας. Αν ήμουν δήμαρχος θα είχα κατέβει στο υπουργείο και το ασθενοφόρο θα ήταν εδώ που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Έχετε πάει βόλτα σε γειτονικές παραλιακές πόλεις?
Και στο Πόρτο Ράφτη, και στο Λαύριο, και στη Νέα Μάκρη, και στην Αρτέμιδα. Έχουν καμία σχέση αυτοί οι παραλιακοί δρόμοι με τη Ραφήνα? Σε πιάνει μελαγχολία και αγανάκτηση ίσως. Δεν πρέπει να πει κάποιος σε αυτούς τους κυρίους εδώ ''ρε παιδιά φτιάξτε κάτι ή δώστε το στον δήμο να το φτιάξει''. Για να μπορεί ο κόσμος να απολαύσει τη θάλασσα. Πώς μπορεί να απολαύσει ο Ραφηνιώτης ή ο επισκέπτης ή ο τουρίστας τη θάλασσα? Με το κυάλι! Ας φτιαχτεί ένας χώρος πρασίνου. Δεν είναι δύσκολο. Ας γίνει μια αρμονία θάλασσας και πρασίνου. Η πόλη για να ζήσει χρειάζεται επισκέπτες. Μόνοι μας δεν φτάνουμε. Το ομορφότερο παραλιακό μέρος της ανατολικής Αττικής μαραζώνει και όλα τα άλλα ''βουλιάζουν'' από κόσμο.
Κάνοντας τον προσωπικό απολογισμό σας ως αντιδήμαρχος τι θα λέγατε?
Πιστεύω ότι όποια αρμοδιότητα μου ανατέθηκε την εκπλήρωσα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν έκανα αθελά μου κάποιο λάθος φυσικά ζητώ συγνώμη. Οι τομείς που υπηρέτησα κυρίως η δημόσια υγεία, η πρόληψη και η κοινωνική αλληλεγγύη είχαν κατά κοινή ομολογία θετικό πρόσημο. Θυμίζω απλώς ότι για πρώτη φορά τίμησα το ΝΠΔΔ ''Φ. Καβουνίδης'' ως προεδρός του, μεριμνώντας να αποκτήσει λογότυπο και σφραγίδα. Πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου που ζούμε. Και το λέω αυτό καθώς πιστεύω πως ένας από τους μεγάλους συλλόγους της περιοχής που προσπαθεί να προάγει τον  πολιτισμό και να αναδείξει τη Ραφήνα είναι το Λύκειο των Ελληνίδων. Το οποίο ως δήμος δεν έχουμε κάνει ό,τι θα έπρεπε προκειμένου να του δώσουμε την ευκαιρία να αναδειχθεί όχι μόνο η Ραφήνα αλλά και η ιστορία μας. Υποστηρίζω αυτή την ωραία προσπάθεια και στο μέτρο που μου αναλογεί ζητώ συγνώμη που δεν  μπόρεσα να συμβάλω όσο θα έπρεπε. 
Η συγνώμη αυτή παραπέμπει έμμεσα σε αυτοδιοικητική αποστρατεία σας, δηλαδή στο μέλλον δεν θα είστε ξανά στην ''πρώτη γραμμή''?
Δεν είναι αυτοσκοπός μου να είμαι δημοτικός σύμβουλος. Όλες οι φιλοδοξίες μου εκπληρώθηκαν. Είμαι σε μια ηλικία που θέλω να απολαύσω όσα έχω, να προσφέρω όσα μπορώ, αλλά δεν χρειάζεται να είσαι σε θεσμική θέση. Όποιος θέλει αξιοποιεί την άποψη και την εμπειρία σου. Θα σας αποκαλύψω ότι έχω κάνει μία σκέψη με φίλους είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μία κίνηση πολιτών, η οποία θα είναι κίνηση συζητήσεων και προβληματισμού. Θα εξετάζουμε θέματα όχι μόνο της πόλης μας και θα εκφράζουμε μια δημόσια γνώμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάμε ''να ταράξουμε τα νερά''. Να κοιμούνται ήσυχοι όσοι έχουν ή θέλουν εξουσία μετά την πενταετία. Η πόλη έχει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο υλικό όλων των ηλικιών, το οποίο δεν εκφράζεται πουθενά και καλό θα ήταν όπως παλιά γινόταν οι ''βεγκέρες'' να αναβιώσουμε αυτές τις συναντήσεις. Το έχω προχωρήσει ως ιδέα και στο μέλλον θα υλοποιηθεί όχι όμως ως διεκδίκηση θώκου.
Σκοπεύετε δηλαδή να ενεργοποιήσετε πολίτες που κινούνται ''κάτω από τα ραντάρ''?
Ακριβώς. Ένα τμήμα της κοινωνίας που δεν έχει εκφραστεί. Εμείς θα έχουμε μια σύγχρονη θεματολογία με τη δική μας ματιά. Μια ατζέντα με σοβαρή συζήτηση κοινωνικού χαρακτήρα και παρέμβασης. Αυτό μας έμεινε η επικοινωνία και η κοινωνική πρωτοβουλία. Τα κόμματα ένα ένα διαλύονται. Γιατί ο κόσμος τους γυρνάει την πλάτη. Άρα θα εστιάσουμε στο πρωτογενές κύτταρο την τοπική κοινωνία. 
Θα σας ''τσιγκλίσω'' δημοσιογραφικά, δεν μπορώ να αντισταθώ. Ο κ. Μπουρνούς θα είναι ένας δυνατός διεκδικητής στις κάλπες του 2028?
Ο Βαγγέλης είναι ένας άξιος άνθρωπος. Βαθύς γνώστης των θεμάτων της αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει όμως να αναθεωρήσει πολλά πράγματα και να κάνει την αυτοκριτική του. Του το έχω πει και κατ ιδίαν. Και τις φιλίες του να αναθεωρήσει, αυτό που λέει θα κάνει το 2028 δεν μπορεί να το κάνει σήμερα με την έννοια "έκλεισα εκατό και έχω στρατό" δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι πολλά τα πέντε χρόνια και  όλοι θα περάσουμε από διάφορα στάδια προβληματισμού και σκέψης. Οι επιλογές του πρέπει να είναι πολύ αυστηρές και πολύ πιο δεμένες με την έννοια του διαλόγου. Η αρχή ενός δεν έκανε ποτέ καλό. Στη δημοκρατία συμμετέχουν όλοι και ο πρώτος μεταξύ των ίσως είναι αυτός που θα συνθέσει και θα βγάλει το τελικό συμπέρασμα. Το εγώ αποφασίζω και οι υπόλοιποι ελάτε πίσω μου μόνο ο Χριστός το έκανε και μάλιστα είχε βάλει το ''όποιος θέλει'', όχι υποχρεωτικά. Το 2028 θα πλησιάζουμε στη μέση του 21ου αιώνα θα υπάρχουν άλλες λογικές. Οι νέοι θα κυριαρχούν και θα θέλουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Τριαντάρηδες που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στα κοινά. 
Δηλαδή βλέπετε νέους διεκδικητές της δημαρχίας το 2028 σε ένα πολυμορφικό τοπίο για τη Ραφήνα και το Πικέρμι?
Πιστεύω ακράδαντα ότι θα ξεπεταχτεί κάποιος νέος. Κάποιος ''φρέσκος''. Ας πούμε ο Ζούτσος στην Παλλήνη με 25 χρόνια δημαρχίας περίμενε ότι θα χάσει από τον Αηδόνη? Κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι είναι άξιος και δυνατός για να διεκδικήσει τη δημαρχία. Την επόμενη πενταετία θα γίνει επανάσταση στην εσωτερική μετακίνηση. Και η Ραφήνα θα είναι σε αυτό το επίκεντρο. Συνεπώς θα βρεθούμε ενώπιον νέων ανθρώπων οι οποίοι θα έχουν όνειρα και σχέδιο για τον τόπο.
Στο γενικότερο πλαίσιο των νέων θα εντάξω και τους εξής και θέλω την αποψή σας. Δαμιανός Φαφούτης, Σάββας Αραπκιλής, Χριστίνα Λαμπίρη, Κώστας Ξηντάρας.
Ο κ. Φαφούτης είναι έμπειρος και καλό παιδί και τον εκτιμώ. Αλλά να επιστρέψει αφήνοντας τη δουλειά του για να είναι υποψήφιος δήμαρχος θα είναι σα να λέει ''τώρα ήρθα, θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος, να πάρω σύνταξη, να ξεκουραστώ. Και να δεν εμφανιστεί καθόλου τα επόμενα χρόνια πώς θα έχει αξιώσεις?Πώς θα επανέλθει? Ως σωτήρας? Θα πει ''ήρθα να σώσω ότι έκαψε η κ. Τσεβά?"
Και ο Σάββας είναι πολύ καλό παιδί. Αλλά για να διεκδικήσει αρχηγία πρέπει να γίνει αρχηγός και να αφήσει τον Σάββα. Ο πατέρας του ο Θωμάς ήταν αρχηγός. Ο Σάββας θα μπορούσε να γίνει ένας καλός δήμαρχος, αλλά πρέπει να αποκτήσει πυγμή. Και δεν ξέρω τελικά και πόσο το θέλει.
Όσο για την κ. Λαμπίρη δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει δήμαρχος. Η ανάδειξη μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας μέσω της show biz μπορεί να φέρνει κάποιες ψήφους αλλά δεν φέρνει την ουσία. Πρέπει να έχεις ζυμωθεί μέσα στην κοινωνία και την αυτοδιοίκηση. 
Ο κ. Ξηντάρας μου θυμίζει την ποδοσφαιρική παροιμία "το νούμερο της φανέλας δεν κάνει τον παίκτη''. Δηλαδή δεν γίνεσαι Μέσι μόνο επειδή φοράς το 10. Καλός, χρυσός ο Κώστας, αλλά η δημαρχία 2028-2033 θα θέλει απόλυτες γνώσεις εφαρμογής νεών τεχνολογιών και απορρόφησης ευρωπαικών κονδυλίων. Θα κυριαρχεί η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι άνθρωποι της διοίκησης θα πρέπει να είναι καταρτισμένοι. Δεν θα είναι προνόμιο, ατού πλέον τα ''τζάκια''. 
Έχετε μια τελευταία σκέψη να καταθέσετε?
Το πρώτο που πρέπει να σταματήσει σε αυτή την πόλη είναι ο ρεβανσισμός και η εχθρότητα. Ζούμε όλοι στην ίδια πόλη. Το κλίμα που επικρατεί για παράδειγμα στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων με βρίσκει αντίθετο. Προσπαθώ προσωπικά για τον πολιτικό πολιτισμό. Μια πρόταση που έκανα στην κ. Τσεβά είναι η σύσταση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων. Ήταν υποχρεωσή μου να τη συμβουλεύσω.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ ευχαριστώ.