iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Δ. Καρασταμάτης:
Ο τόπος μας θα
πάει μπροστά αν...


Άνθρωπος της καθημερινής δράσης, ενεργός πολίτης με όλη τη σημασία της λέξης, πρόεδρος της επιτροπής για το βιώσιμο περιβάλλον ανατολικής Αττικής και β' αντιπρόεδρος του συλλόγου Κρητών Ραφήνας Πικερμίου, ο Δημήτρης Καρασταμάτης ανοίγει τα χαρτιά του στην ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr.
Συνέντευξη στον Αργύρη Κωστάκη
Γιατί διευρύνατε την ακτίνα δράσης της επιτροπής για το βιώσιμο περιβάλλον?
Αυτός ήταν ο αρχικός στόχος μας και είμαστε ευτυχείς που τον υλοποιούμε. Φυσικά τίποτα δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε χωρίς την αμέριστη στήριξη της Δημοτικής Αρχής Ραφήνας Πικερμίου και την ευχαριστούμε. Τα σχεδιά μας παραμένουν επικεντρωμένα στην προστασία του περιβάλλοντος με ορίζοντα και φέτος το φεστιβάλ για την προστασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας στις 24-25 Μαίου. Θα είναι παρόντες όλοι οι επαγγελματίες της θάλασσας, τα αρμόδια υπουργεία και φορείς με ομιλίες, δράσεις και πάνελ. Ρόλο θα διαδραματίσουν και οι νέοι με εκπαιδευτικά παιχνίδια γύρω από την Ποσειδωνία, ενώ η εκδήλωση θα τελειώσει με μουσική συναυλία. Μαζί μας το συγκρότημα Magic de spell και με έκπληξη τη συμμετοχή μου! Να τονίζω τη σημαντική αρωγή από το ''Πράσινο Ταμείο'' που αντιλαμβάνεται το έργο μας.
Η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει όλο και περισσότερο της επιτροπή?
Η κοινωνία βλέπει το έργο και την προσπαθειά μας. Από αυτούς που μας ακολουθούν επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας στο fb, διαπιστώνουμε μια συγκινητική συμπαράσταση και αναγνώριση. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι κάνουμε αυτές τις οικολογικές δράσεις για ενημέρωση, η οποία θα δημιουργήσει την πρόληψη, η οποία με τη σειρά της θα δημιουργήσει τις απαραίτητες κρατικές παρεμβάσεις για να προστατεύσουμε τη φύση. Έχουν καταστραφεί σχεδόν όλα τα δάση της περιοχής, αν καταστραφεί και η Ποσειδωνία, δεν ξέρω πως θα αναπνέουμε οξυγόνο. Η κατάσταση είναι δραματική και το μέλλον δυσοίωνο για τα παιδιά. 
Εκτός του φεστιβάλ τι άλλο σχεδιάζετε?
Θα συνεχίσουμε τις δενδροφυτεύσεις στις καμένες περιοχές με την We4all και τη στήριξη του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιώργου Δουβίτσα, καθώς το κόστος είναι μηδενικό αφού όλα είναι μέσω χορηγιών. Αλλά και η συντήρηση με τα ποτίσματα για τα επόμενα τρία χρόνια είναι μέσω της We4all. Ο δήμος πιστεύω θα αξιοποιήσει ουσιαστικά αυτό το δώρο, αφού δημιουργούνται πνεύμονες πρασίνου. Θα συνεχίσουμε και το φιλοζωικό μας έργο στις γειτονιές, τα ζώα είναι στην ψυχή μας. Αρκεί να σας πω ότι μόνο εμείς στο σπίτι μας με τη Βαλερί Βασιλικού φροντίζουμε 17 γάτες. Χαίρομαι γιατί η εντεταλμένη δημοτικής σύμβουλος για τον εθελοντισμό Κωνσταντίνα Μακρή έχει πάρει πολύ ''ζεστά'' το θέμα και μου έχει κάνει εξαιρετικά θετική εντύπωση. Κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις για την ανανέωση της σύμβασης με το Νοσοκομείο ζώων στο Πικέρμι, την τροφοδοσία με τροφές και την ενημέρωση στο τεράστιο θέμα με τις υιοθεσίες. Πρέπει οι πολίτες να αποκτήσουν βαθιά συνείδηση. Όταν πάρω ένα αδέσποτο αν δεν μπορώ να το βοηθήσω, μετά δεν το πετάω ξανά στο δρόμο. Αναζητούμε και νέες συνεργασίες με γειτονικούς φιλοζωικούς συλλόγους γιατί πιστεύουμε στο ''ισχύς εν τη ενώσει''.
Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του τόπου?
Κόντρα σε όσους τα βλέπουν όλα ''μαύρα'' πιστεύω ακράδαντα ότι ο δήμος μας θα πάει μπροστά. Αρκεί και οι πολίτες να καταλάβουν ότι η ψήφος είναι ιερή. Δεν ψηφίζουμε ξαδέρφια, φίλους και ανθρώπους που μας έκαναν ρουσφέτια. Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να βάλουμε μυαλό. Εμείς επιλέγουμε ποιά ζωή θα έχουμε στην περιοχή μας. Αν την επιλέξουμε με λάθος κριτήρια θα είναι λάθος και το μέλλον μας. Πρωτίστως λοιπόν να αναρωτηθούμε οι ίδιοι τι θέλουμε και ποιά θα είναι η συμμετοχή μας στο μέλλον του τόπου. Δυστυχώς είμαστε ο μοναδικός δήμος που δεν έχει μητρώο εθελοντών και τώρα θα γίνει μια προσπάθεια για τμήμα εθελοντών. Η αδιαφορία των πολιτών οδηγεί σε αδιέξοδο.
Παράλληλα με την επιτροπή άξονας της δράσης σας και ο σύλλογος Κρητών...
Ευχαριστώ τα μέλη του συλλόγου για την εμπιστοσύνη τους. Συνεχίζω με πάθος στον σύλλογο, αφού οι ρίζες μου από την πλευρά της αείμνηστης μητέρας μου είναι στην Κρήτη και ενεργοποιούν τις ευαισθησίες μου. Καθημερινά δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να προάγουμε την Κρήτη και την Ελλάδα μας. Τώρα περιμένουμε με ανυπομονησία την επετειακή διοργάνωση της εκδήλωσης για την ιστορική μάχη της Κρήτης. Θα εξυμνεί το θάρρος και το κουράγιο της αντίστασης των Ελλήνων κατά των Γερμανών κατακτητών. Οι Κρήτες δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά ένας λαός που δεν θα χάσει την ελευθερία και την περηφάνεια του. Το μήνυμα είναι υπέρ της ειρήνης και της ελευθερίας. Πολέμησαν οι προγονοί μας για να είναι ελεύθερες και με αξιοπρέπεια οι επόμενες γενιές. Επιτροπή και σύλλογος Κρητών είναι συγκοινωνούντα δοχεία με δράσεις για την κοινωνία.
Έχετε κάνει ένα αχώριστο δίδυμο με τη Βαλερί Βασιλικού...
Να τονίσω τον πυλώνα στήριξης της επιτροπής, την εκτελεστική γραμματέα Βαλερί Βασιλικού, η οποία αφού ολοκλήρωσε τη θητεία της ως δημοτική σύμβουλος αφήνοντας πίσω της σημαντικό έργο και φέρνοντας στον δήμο την ατζέντα της ''πράσινης'' πολιτικής, είναι πλέον μέλος της επιτροπής ισότητας μετά από πρόταση  της δημάρχου κ. Τσεβά και της αντιδημάρχου κ. Λαμπίρη. Η Βαλερί εμπνεύστηκε πέρυσι το φεστιβάλ της Ποσειδωνίας και είναι η ψυχή και φέτος, καθώς ήδη εργάζεται επί ώρες καθημερινά για μια άψογη διοργάνωση. 
Έχετε αφήσει πίσω την αυτοδιοικητική εμπλοκή σας με τα κοινά?
Η πορεία αυτή τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα. Στις δημοτικές εκλογές του 2023 κατέβηκα υποψήφιος για να βοηθήσω τον κ. Μπουρνούς, ο οποίος είχε συμπαρασταθεί δυναμικά στο έργο της επιτροπής. Διαπίστωσα πως δεν εκτιμήθηκε η ανιδιοτελής συνεισφορά μου όλα αυτά τα χρόνια και η αξιοπρεπειά μου επιβάλει να μην ασχοληθώ ξανά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Παραμένω πάντα ενεργός πολίτης που κάνει για...δέκα δημοτικούς συμβούλους!
Ως ενεργός πολίτης τι θέλετε να πείτε στους 25 δημοτικούς συμβούλους?
Να ενεργήσουν με άξονα τον άνθρωπο. Να εργαστούν με την καρδιά, το συναίσθημα και το σπουδαιότερο με σεβασμό στην κοινωνία και τις οικογένειες. Να δείξουν αληθινό ενδιαφέρον για το λειτούργημα που υπηρετούν. Η θέση τους δεν είναι για τη δόξα αλλά και το κοινό καλό. Έχουν ευθύνη ζωής. Εάν δεν έχουν χρόνο ή διάθεση κακώς υπέβαλαν υποψηφιότητα. 
Σας ευχαριστώ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.