iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Ειδικό άρθρο του
Βαγγέλη Μπουρνούς
στο ''Πρωτοσέλιδο''


Ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς γράφει άρθρο ειδικά για το πρώτο φύλλο της νέας τοπικής εφημερίδας ''Πρωτοσέλιδο''.

Η πραγματική τραγωδία σε όλο αυτό το αδιανόητο γεγονός της φονικής πυρκαγιάς του Ιουλίου, είναι η απώλεια των συνανθρώπων μας που δυστυχώς δεν μπορεί να αποκατασταθεί.Στο άλλο επίπεδο, αυτό που έχει σχέση με την επαναφορά της κανονικότητας στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Εκεί εντοπίζεται ο μεγάλος μου προβληματισμός για την επόμενη μέρα. Γιατί η επιστροφή των ανθρώπων στις εστίες τους δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Απαιτεί χρόνο - υπολογίζω άνω των 18 μηνών - αλλά και καταλληλότερα χρηματοδοτικά εργαλεία,ώστε να καταστεί εφικτή η επισκευή των σπιτιών. Τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή νέων σπιτιών - στη θέση αυτών που θα γκρεμιστούν - με 1000 ευρω/τμ είναι επαρκή για τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Αντιθέτως η επισκευή των σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί "κίτρινα" με το χρηματοδοτικό εργαλείο των 550 ευρώ/τμ είναι ανεπαρκές και εκεί αναζητούμε λύσεις. Το μοντέλο χρηματοδότησης των επισκευών ακολουθεί την περίπτωση των σεισμών του Μενιδίου. Τα 300 ευρώ αντιστοιχούν σε επιδιορθώσεις στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου που στην περίπτωση των πυρκαγιών είναι υπεραρκετά, αλλά τα υπόλοιπα 250 ευρώ για τα συνοδευτικά στοιχεία της οικοδομής είναι εξαιρετικά ανεπαρκή και θα πρέπει να αυξηθούν κατά 200 ευρώ για να είναι δυνατή η κάλυψη των επισκευών. Επίσης η χρηματοδότηση μόνο μέχρι 150 τμ σε σπίτια που θα πρέπει να επισκευαστούν στο ίδιο περίγραμμα και στον ίδιο όγκο σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρξει ίδια χρηματοδότηση σε εποχές που το ρευστό αποτελεί άγνωστη έννοια.

Βεβαίως και έχει συζητηθεί εκτενώς και το γνωρίζουν οι αρμόδιοι φορείς και οι υπουργοί. Πιστεύω ότι σύντομα θα δρομολογηθεί νομοθετικά η απαιτούμενη προσθετική λύση για να είναι εφικτή η ανοικοδόμηση και ουσιαστικά η ανασύσταση των οικισμών που ισοπεδώθηκαν. Παράλληλα ετοιμάζεται - και έχει δρομολογηθεί προς έγκριση - η πράξη αναδάσωσης, μετά από παρέμβασή μας ώστε να γίνει ενδελεχής έλεγχος της περιοχής και να χαρακτηριστεί αναδασωτέα - όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα - μόνο ό,τι πραγματικά αποτελεί δασική έκταση. Η μελέτη των αεροφωτογραφιών του 1945 αναδεικνύει ότι το πλέον του 90% των πληγεισών περιοχών δεν έχουν δασικά χαρακτηριστικά και έτσι η ανοικοδόμηση θα μπορέσει να προχωρήσει. Επίσης έχουμε ζητήσει όσοι δεν μπορούν να οικοδομήσουν γιατί εμπίπτουν σε απαγορευτικές διατάξεις αν έχουν πληγείσα κύρια οικία να αποζημιωθούν για να μπορούν να προχωρήσουν σε αγορά άλλης οικίας κάπου αλλού.Πρέπει να επιμείνουμε ότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε την ανέγερση κτισμάτων σε αιγιαλούς, παραλίες, πραγματικά ρέματα και πραγματικές δασικές εκτάσεις. Ολοκληρώνοντας την αποψή μου, πιστεύω πως οι πολίτες απονέμουν τα εύσημα και σήμερα υπάρχει απόλυτα θετικό κλίμα. Προσωπικά οφείλω να ομολογήσω ότι έχω λάβει τάχιστα θετικές απαντήσεις σε ότι έχω ζητήσει, ενώ τα προβλήματα που προκύπτουν βρίσκουν ευήκοα ώτα και δίνονται άμεσα λύσεις. Ένα μέρος του στοιχήματος έχει κερδηθεί μένει να παλέψουμε για να το κερδίσουμε ολόκληρο. Να βγούμε όλοι νικητές από αυτή την μεγάλη κρίση στη περιοχή μας.