iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Ο Γιάννης Γαλάτης
έτοιμος για το
βιβλίο ρεκόρ Γκίνες


Εξήντα χρόνια στην ''πρώτη γραμμή'' της υψηλής ραπτικής συμπληρώνει ο  Γιάννης Γαλάτης. 

Ο αγαπημένος Ραφηνιώτης μετρ με αφορμή αυτή την επέτειο για το ρεκόρ Γκίνες, δημιούργησε ένα ... "Μουσείο Τύπου'' στον πολυχώρο του στο ''θαλασσόσπιτο'' της Ραφήνας με όλα τα δημοσιεύματα εφημερίδων, περιοδικών και διαδικτύου που του έχουν κάνει φωτορεπορτάζ, άρθρα και αφιερώματα. Τα τοποθέτησε σε ειδικές κορνίζες και κοσμούν τους τοίχους, κι έτσι μπορούν οι φίλοι και θαυμαστές του να βλέπουν αυτή τη συγκλονιστική ιστορία ζωής.

Την ιστορία που ξεκίνησε μέσα σε ένα καίκι, στο οποίο γεννήθηκε εν πλω ο Γιάννης Γαλάτης. Ο Μαικήνας της μόδας που έχει ντύσει όλες - μα όλες - τις διάσημες γυναίκες του πλανήτη. Ο καλλιτέχνης που αναβίωσε με τον καλύτερο τρόπο και εξύψωσε το ξεχασμένο ελληνικό υφαντό. Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μαρία Κάλλας, Τζάκυ Κένεντυ - Ωνάση, Πριγκίπισσα Σοράγια, Γκρέτα Γκάρμπο και ποιά να πρωτοθυμηθεί κανείς, φόρεσαν τα αριστουργήματα του Γιάννη Γαλάτη. Ο σχεδιαστής που μεγαλούργησε σε Νέα Υόρκη, Μιλάνο, Παρίσι, Βερολίνο, Τορόντο και όλα τα διεθνή κέντρα της υψηλής ραπτικής. Ο σχεδιαστής που θεωρήθηκε ο πλέον ακριβοπληρωμένος της εποχής που μεσουράνησε. Δεν είναι τυχαίο πως είναι ο μόνος που αντέχει ακόμη και η φήμη του παραμένει με σεβασμό και εκτίμηση στους μεγάλους Οίκους μόδας.

Ο Γιάννης Γαλάτης που παρά τη δόξα και την οικονομική ευμάρεια παρέμεινε ταπεινός. Προτίμησε συνειδητά να μείνει στην Ελλάδα που λάτρεψε και λατρεύει. Στη Ραφήνα και τη Μύκονο όπου μοιράζει τη ζωή του χειμώνα καλοκαίρι. Ο άνθρωπος που ανακαίνισε τόσα σπίτια με αγάπη και με άξονα την παράδοση. Ο καλλιτέχνης που τόλμησε να ερμηνεύσει τον ύμνο της Μυκόνου το ''καλημέρα Ασπρονήσι''. Το τραγούδι που λάτρεψε μια ολόκληρη χώρα και ιδιαίτερα η νεολαία. Οι νέοι που τον θαυμάζουν και τον ''γουστάρουν'' για να μιλήσουμε στη γλώσσα τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε μεγάλη Διαδικτυακή ψηφοφορία πριν τρία χρόνια ο Γιάννης Γαλάτης εξελέγη ως ο πιο αγαπητός και δημοφιλής Έλληνας.

Αν του πρότειναν κόμματα να είναι υποψήφιος βουλευτής? Φυσικά ναι είναι η απάντηση. Όμως ο Γιάννης Γαλάτης ανήκει στην Ελλάδα και όχι στην πολιτική. Ευγενής και διακριτικός αρνήθηκε τις τιμητικές προτάσεις αν και ήξερε ότι θα εκλεγεί ''με κλειστά μάτια''. Ο Γιάννης Γαλάτης είναι όλων των Ελλήνων και ποτέ δεν θα προκαλούσε. Περιζήτητος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για συνεντεύξεις, πλέον επιλέγει αυστηρά τις εμφανίσεις του. 

Κι όταν έρθει η ώρα της διαδοχής στον ''θρόνο'' του έχει παιδιά, εγγόνια και βαπτιστίρια. Ο Γιάννης Γαλάτης θα δώσει ''το δαχτυλίδι'' την κατάλληλη στιγμή. Αλλά ακόμη είναι πιο νέος από τους νέους. Παραμένει μάχιμος και ετοιμάζει νέες εκπλήξεις. Ένας άνθρωπος που προήγαγε τον ελληνικό πολιτισμό. Έσπασε το κατεστημένο της μόδας με εκρηκτικό τρόπο με μιά Δωρική απλότητα και σπάνια φινέτσα. Μπήκε ''με το σπαθί του'' στην ελίτ των διεθνών μετρ της ραπτικής.

Ο Γιάννης Γαλάτης είναι ένας ζωντανός θρύλος. Ο οποίος έχει πολλά χιλιόμετρα ακόμη να διανύσει...