iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Το μεγάλο
''ευχαριστώ'' του
Βαγγέλη Μπουρνού


Η στιγμή που ένας διακαής πόθος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Διασταύρωσης γίνεται πραγματικότητα εκπληρώνεται την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00,όπου γίνονται τα εγκαίνια του Μόνιμου Εκθεσιακού Χώρου Ιστορικής Μνήμης με εκθέματα της περιόδου 1916-1985 από την ιστορική διαδρομή  του Σανατορίου, του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, των Λιγνιτωρύχων και των Κεραμοποιείων της περιοχής Διασταύρωσης Ραφήνας..

Η επικείμενη λειτουργία αυτού του χώρου-μνήμης έχει γίνει όμως χάρις την τεράστια συμβολή ανθρώπων και φορέων, τους οποίους ετούτη τη στιγμή και από τη θεσμική μου θέση -εκ μέρους του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου- αισθάνομαι την βαθύτατη ανάγκη να ευχαριστήσω προσωπικά ένα προς έναν, γι'αυτό θα αναφερθώ στους περισσότερους ονομαστικά:

Ευχαριστώ τις οικογένειες για τη δωρεά εκθεμάτων

 

ΤΕΛΑΛΗ-ΤΑΓΛΙΟΓΛΟΥ

ΜΠΑΝΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ 

ΒΕΖΥΡΗ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

ΜΠΑΝΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

ΜΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ 

ΓΚΙΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΜΠΟΥΣΓΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 

ΓΚΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΙΝΑΣ 

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΛΕΝΗΣ 

ΓΚΟΥΝΑ ΕΛΕΝΗ

ΡΟΓΓΑ ΕΛΕΝΗΣ 

ΔΗΜΑ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΡΑΣ 

ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ 

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

ΣΠΗΛΙΩΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

ΚΑΠΑΣΣΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ

ΤΕΛΑΛΗ ΑΚΡΙΒΗΣ

ΚΑΠΑΣΣΑ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

ΤΕΛΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 

ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ - ΒΛΑΧΟΥ ΠΑΓΙΟΥΛΑΣ 

ΤΕΛΑΛΗ-ΠΕΤΑΛΟΥΔΗ ΕΥΑΝΘΙΑΣ 

ΚΑΤΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΓΟΥΛΑΣ

ΤΣΙΜΠΟΥΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΚΑΤΣΑΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 

ΦΡΙΓΓΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 

ΚΟΛΩΝΑΙΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ 

ΦΡΙΓΓΗ ΜΑΡΩΣ


καθώς και τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ για όλες τις ενέργειές της και φυσικά όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ραφήνας για την αμέριστη έμπρακτη συμπαράσταση στην προσπάθεια αυτή, καθώς και όλο το προσωπικό του ΔΟΠΑΠ του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και όλους όσους συνέβαλαν στον μεγάλο αγώνα που έχει δοθεί μέχρι σήμερα για να είναι εφικτή η υλοποίηση αυτής της έκθεσης.

Οι ευχαριστίες επίσης απευθύνονται και προς τα μέλη εκείνα της Κινηματογραφικής Λέσχης Ραφήνας που κοπίασαν για το εξαιρετικό Ντοκιμαντέρ- μνήμης για την ιστορία της περιοχής της Διασταύρωσης Ραφήνας.

Απευθύνω επίσης δημόσια πρόσκληση σε όσους διαθέτουν ενθύμια εκείνης της περιόδου και τα οποία σχετίζονται με τις θεματικές ενότητες που αναδεικνύονται στον εκθεσιακό χώρο των παραχωρημένων εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας Ραφήνας(έναντι κλειστού γυμναστηρίου), να επικοινωνήσουν με το δήμο ώστε να γίνει η σχετική παραχώρηση είτε ως δωρεά , είτε ως "χρησιδάνειο" μέσω αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής.

Ο στόχος να αποκτήσει στέγη η ιστορία μιας ολόκληρης περιόδου και ενός οικισμού που άκμασε στα χρόνια εκείνα και να αποδοθούν τα εκθέματα σε "κοινή θεά" έχει ήδη επιτευχθεί. .

Δεν πρέπει ο πρωταρχικός στόχος που ήταν πάντα η διατήρηση ιστορικών και λαογραφικών αναμνήσεων και η απόδοση των πραγμάτων εκείνης της περιόδου σε κοινή θέα, να συγχέεται -από κάποιους- με τεχνικούς όρους όπως τιτλοφορίες λειτουργίας του χώρου ως "Μόνιμη Έκθεση" ή ως "Μουσείο", τίτλοι που αφορούν "τεχνικά" θέματα και διέπονται από σχετικές νομοθεσίες, γι'αυτό και λειτουργούν ως τέτοιοι και άλλοι χώροι με άλλες θεματικές ενότητες αλλού σε Ραφήνα και Πικέρμι..

Όλοι να είναι σίγουροι ότι ο δήμος θα δρομολογήσει και θα κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται και για τους τρεις εκθεσιακούς χώρους που ήδη λειτουργούν, όπου σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η έκθεση Παλαιοντολογικών Ευρημάτων στο Πικέρμι και η έκθεση στο Δημοτικό Λαογραφικό Χώρο "Το σπίτι της Τρίγλιας"- του οποίου την επιμέλεια του έχει ο σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας.

Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας προσωπικά αλλά και εκ μέρους του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου όλους εσάς που προανέφερα και όσους άλλους προφανώς εκ παραδρομής δεν συμπεριλήφθησαν στην αναφορά αυτή.

Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου

Ευάγγελος Μπουρνούς