iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Η Α. Ρίζου
μαζί με τον
Σπύρο Λιβαθινό


Μια εκπαιδευτικός για την οποία η ενεργή συμμετοχή στα κοινά δεν αποτελεί απλά υποχρέωση, αλλά στάση ζωής. Μια γυναίκα που έχει διακριθεί πολλάκις για την πλούσια δημιουργική και πολιτιστική της δράση, μία ξεχωριστή «πολίτης του κόσμου» που μιλάει έξι γλώσσες και δεν σταματά να διευρύνει τους ορίζοντές της.

Μαθήτρια με υποτροφία στο Αρσάκειο, πτυχιούχος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού τμήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Χάιδω Αναστασία Ευαγγελίου Ρίζου συμμετέχει ανελλιπώς σε προγράμματα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης σχετικά με τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, την Ιστορία Τέχνης, τη Θεατρολογία, Περιβάλλον, Λαογραφία, Διοίκηση Σχολικών μονάδων και Δημόσιας Διοίκησης, ενώ είναι κάτοχος πιστοποίησης Α΄ επιπέδου και Β΄ επιπέδου στις Τ.Π.Ε.  (Αξιοποίηση και εφαρμογή της Τεχνολογίας της  Πληροφορίας & Επικοινωνιών στη διδακτική πράξη).

Στο παρελθόν εργάστηκε ως ιστορικός στο Μουσείο Μπενάκη και ως Αρχαιολόγος στην εφορία Αρχαιοτήτων Κερκύρας, και από το 1984 ως καθηγήτρια φιλόλογος σε Δημόσια Λύκεια. Από το 1987 ζει στο Νέο Βουτζά και μέχρι το 2017 υπηρέτησε ως φιλόλογος και για μια δεκαετία ως διευθύντρια στο 1ο Γενικό Λύκειο Νέας Μάκρης, ενώ από το 2017 ανέλαβε τη διεύθυνση του Λυκείου Μαραθώνα.

Το πάθος της για την εθελοντική προσφορά και η προσήλωσή της στις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού καθώς και οι γνώσεις και η εμπειρία της έχουν επενδυθεί σε έντονη δραστηριοποίηση στα κοινά και σε πλούσιο και αξιόλογο πολιτιστικό έργο, τόσο στο σχολικό περιβάλλον, όσο και στην ευρύτερη περιοχή (Δήμος Μαραθώνος, Ραφήνα, Πικέρμι).

Η Χάιδω Αναστασία Ευαγγελίου Ρίζου αποτελεί στέλεχος της ομάδας αναπτυξιακού σχεδιασμού της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ (με ξεχωριστό ρόλο στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού) και θα είναι υποψήφια του συνδυασμού μας στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΪΔΩΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΡΙΖΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Φίλες και Φίλοι,
Αγαπητοί συμπολίτες,

Μετά από ποικίλα διλήμματα και εσωτερικές συγκρούσεις υπερίσχυσε η υψηλή συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης, η κοινωνική μου ευαισθησία και η αφοσίωσή μου στην εθελοντική προσφορά που δεν μου επιτρέπουν να παρακολουθώ από απόσταση την τύχη του τόπου, όπου επέλεξα να ζήσω.

Στη μέχρι τώρα πορεία μου έχω αποδείξει ότι δεν εμπιστεύομαι τα εύκολα και επειδή “ουκ εά με καθεύδειν το του Μιλτιάδου τρόπαιον”, και ως πνευματικός άνθρωπος και ενεργός – υπεύθυνος πολίτης θεώρησα χρέος μου να δηλώσω το παρόν και σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

Όταν νοιάζεσαι για κάτι πρέπει και αξίζει να δηλώνεις παρών.

Είναι αλήθεια ότι δέχθηκα πολλές προτάσεις από τους υποψηφίους Δημάρχους και τους ευχαριστώ όλους που με τίμησαν με την πρόσκληση και την εμπιστοσύνη τους. Κατέληξα στο συνδυασμό του Σπύρου Λιβαθινού “Συμμαχία”, με τον οποίο με συνδέει γνωριμία από παλιά. Πιστεύω ότι η σεμνότητά του, το ήπιο και ακέραιο του χαρακτήρα του, το ενδιαφέρον του για το συνάνθρωπο, το ομαδικό πνεύμα, με το οποίο, λόγω επαγγελματικής ιδιότητας έχει γαλουχηθεί, είναι στοιχεία απαραίτητα για να λειτουργήσουν οι συνεργασίες και να καρποφορήσουν οι νέες ιδέες και οι πρωτοπόρες, αντισυμβατικές προτάσεις.

Οφείλουμε όμως, όλοι μας, να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά όχι μόνο τα πρόσωπα των υποψηφίων Δημάρχων, αλλά και τις επιλογές που θα πραγματοποιήσουμε σε επίπεδο συμβούλων που θα επιλέξουμε να μας εκπροσωπούν στο Δημοτικό Συμβούλιο για να γίνει εφικτή η διαμόρφωση ενός πεδίου συνεργασιών. Σε κάθε περίπτωση, δεσμεύομαι ότι πάντα θα λειτουργώ με μοναδικό γνώμονα μόνο το συμφέρον του τόπου.

Η διαδρομή δεν είναι εύκολη. Τα προβλήματα του τόπου μας είναι πολλά και δυσεπίλυτα, και θα διαιωνίζονται όσο  κυριαρχούν τα αδιέξοδα των κατεστημένων νοοτροπιών, των ιδεοληψιών, των μικροκομματικών συμφερόντων, το παλαιοκομματικό ήθος της πελατειακής σχέσης, της προσωπικής προβολής, της ψηφοθηρίας σε βάρος του συμφέροντος του συνόλου. Αυτά τα δεδομένα της στασιμότητας οφείλουμε να τα αλλάξουμε. Αν κάτι χρειαζόμαστε στον τόπο μας, είναι να σκεφτούμε και να πράξουμε έξω από τα συνηθισμένα. Έξω από τα αναμενόμενα.

Ο τόπος μας περνά μέσα από μια περίοδο αβεβαιότητας και μεγάλων προκλήσεων. Τις προκλήσεις αυτές οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε και να τις διαχειριστούμε.

Χρειάζεται να δοθούν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα που χρονίζουν, αλλά και να υπάρξει ένα χειροπιαστό όραμα ανάπτυξης για το μέλλον. Με σχέδιο και πρόγραμμα, που να ενώνει και να μην αφαιρεί τις δυνάμεις όλων όσοι μπορούν και θέλουν να προσφέρουν.

Αναγκαίος ο προγραμματισμός, η οργάνωση, οι έξυπνες ιδέες, οι αρχές, οι αξίες, χωρίς φανατισμό και την παραμικρή ιδιοτέλεια, η συλλογικότητα, η γνησιότητα και όχι η υποκρισία, η σοβαρότητα, η έρευνα και η επιστημονική αντιμετώπιση των προβλημάτων, η διαφάνεια και προ πάντων η όρεξη και το μεράκι για δουλειά, συνειδητοποιώντας ότι όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο, με κοινό στόχο την προαγωγή του συνόλου.

Για μένα η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Μια εξορθολογισμένη δράση στην υπηρεσία της αρετής και ευδαιμονίας των πολιτών και όχι σκόπιμη και ιδιοτελής δράση που καμία σχέση δεν έχει με την ηθική. Το ζητούμενο δεν είναι πώς θα κατευθύνονται ή θα καθοδηγούνται οι πολίτες, αλλά πώς θα λύνονται τα προβλήματά τους, ώστε να ζουν αξιοπρεπώς.

Κατά τη θητεία μου στην απερχόμενη δημοτική αρχή απέδειξα  ότι είμαι θερμή υποστηρικτής των συνεργασιών και της λογικής, αλλά και της επιμονής και εμμονής στο στόχο.

Οι πυλώνες με τους οποίους ασχολήθηκα ήταν αυτοί της Παιδείας, του Πολιτισμού, της Πολιτιστικής Αναβάθμισης, του Αθλητισμού, της Σχολικής Στέγης, μέσα από τις αντίστοιχες θέσεις που μου εμπιστεύτηκαν, αυτές της ΔΕΠ, του ΔΗΘΕΜΑ, της ΚΕΔΜΑ

Εξακολουθώ να στοχεύω:

– Στη στήριξη της νεολαίας δίνοντας διέξοδο στις δημιουργικές της ικανότητες και ικανοποιώντας τις ποικίλες ανάγκες της, με τη δημιουργία μακροχρόνιων θεσμών, δράσεων και πρωτοβουλιών για πολιτιστική επιμόρφωση και αγωγή ψυχής, με επιμορφωτικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, διεθνείς ανταλλαγές, για να μη σταματήσουν οι νέοι μας να ονειρεύονται και να μένουν μακριά από τις μάστιγες της εποχής.

– Στη λειτουργία δομών Ψυχοκοινωνικής Στήριξης μέσα από το νεοϊδρυθέν Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

– Στην προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην ανάδειξη της Ιστορικότητας του τόπου μας, φροντίζοντας πρωτίστως για την πολιτιστική και περιβαλλοντική αναβάθμισή του.

– Στη σύνδεση του αθλήματος του Μαραθωνίου δρόμου με το ιστορικό γεγονός, προωθώντας το Μαραθώνα ως ιδανικό προορισμό για φυσιολατρικό, περιπατητικό, αθλητικό και ιστορικό τουρισμό.

– Στη Σχολική Στέγη

– Στην Πολιτιστική Αναβάθμιση και στην Ποιότητα ζωής, με άλλα λόγια στον Πολιτισμό της Καθημερινότητας

Διεκδικώ τη στήριξή σας προκειμένου να παλέψω για τα πιστεύω μου, τις αρχές και τις αξίες μου, για την επανασύνδεση της ηθικής με την πολιτική, για την απαλλαγή από το απεχθές πολιτικό κατεστημένο. Η εμπιστοσύνη σας προς το άτομό μου, θα σήμαινε για μένα χρέος, καθήκον, λογοδοσία, ύψιστη ευθύνη. Γιατί “Στα ηθικά όντα ( …. ) σωτηρία από την ευθύνη δεν υπάρχει» και αυτό για μένα είναι στάση ζωής. Και η μεγαλύτερη μάχη για όποιον εκλεγεί είναι η επόμενη μέρα. Και ας μην ξεχνάμε και τη σοφόκλεια ρήση: «Αρχή άνδρα δείκνυσι».