iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 20 Μαΐου 2024

Στο φάσμα της πείνας
826 εκ. άνθρωποι
στον πλανήτη


Σε κατάσταση πείνας βρέθηκαν 821,6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως το 2018, έναντι 811 τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από οργανισμούς του ΟΗΕ, οι οποίοι διαπιστώνουν με λύπη ότι πρόκειται για την τρίτη συναπτή χρονιά αύξησης.

Έπειτα από δεκαετίες πτώσης, ο υποσιτισμός έχει ενισχυθεί από το 2015. Μεταξύ των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης που έχουν οριστεί για το 2030, η προοπτική ενός κόσμου χωρίς κανέναν άνθρωπο σε κατάσταση υποσιτισμού αποτελεί μια «τεράστια πρόκληση», σημειώνεται στην έκθεση.

Ο υποσιτισμός πλήττει πολλές ηπείρους: την Αφρική (αφορά σχεδόν το 20% του πληθυσμού, όπου ένας στους πέντε ανθρώπους βρίσκεται αντιμέτωπος με την πείνα), τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (λιγότερο από 7%) και την Ασία (άνω του 12%).

Προσθέτοντας τον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα με τον αριθμό των ανθρώπων που πλήττονται από επισιτιστική ανασφάλεια, υπολογίζεται πως περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το 8% ζει στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε υγιή, θρεπτικά και επαρκή τρόφιμα.

Σε κάθε ήπειρο, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να βρίσκονται σε κατάσταση πείνας σε σύγκριση με τους άνδρες, αν και η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφεται στη Λατινική Αμερική.