iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Νέα ''σφαλιάρα''
για τον
Μπόρις Τζόνσον


Ώρα  Brexit.  Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση στο βρετανικό κοινοβούλιο κατά την οποία εξετάζεται αποκλειστικά η συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια έξοδος που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέστη νέα κοινοβουλευτική ήττα, καθώς οι βουλευτές υπερψήφισαν τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι η συμφωνία με την Ε.Ε. δεν θα τεθεί προς έγκριση μέχρι να είναι έτοιμα όλα τα νομοθετικά κείμενα υλοποίησης της συμφωνίας, και να εγκριθούν από τη Βουλή των Λόρδων και εκείνη των Κοινοτήτων.

Η τροπολογία χαρακτηρίστηκε «κοινοβουλευτική παγίδα» η οποία στήθηκε από τους αντίπαλους του Τζόνσον, με στόχο μια  περαιτέρω καθυστέρηση στην επίτευξη του Brexit.

Την τροπολογία είχε καταθέσει ο πρώην συντηρητικός βουλευτής Όλιβερ Λέτιν, ο οποίος εκδιώχθηκε από το κόμμα από τον Τζόνσον.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι εάν υπάρχει ο χρόνος να υιοθετηθούν όλες οι νομοθετικές και τεχνικές λεπτομέρειες υλοποίησης της συμφωνίας για το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία ή εάν θα αναγκαστεί ο Τζόνσον να ζητήσει παράταση μέχρι να συμβεί αυτό.

Νωρίτερα ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ,είχε καλέσει τον Λέτουϊν να αποσύρει την τροπολογία, ενώ την υπερψήφισή της είχε προσπαθήσει ματαίως να αποτρέψει ο Τζόνσον, ο οποίος είχε προτρέψει τους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία του για το Brexit, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει μπροστά.