iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Και το λίγο
άτμισμα βλάπτει
σοβαρά την υγεία


Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνεται σε ανησυχητικά επίπεδα τόσο από τους καπνιστές όσο και από τους μη καπνιστές και σύμφωνα με τα δεδομένα νέας έρευνας, ακόμα και το βραχυπρόθεσμο άτμισμα θα μπορούσε να προκαλέσει κυτταρική φλεγμονή σε ενήλικες που δεν κάπνισαν ποτέ.

Δημοσίευση που έκαναν ερευνητές από το Κέντρο για τον Καρκίνο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, στο Cancer Prevention Research ανέφερε τα πρώτα στοιχεία βιολογικών αλλαγών που σχετίζονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ.

Με την εφαρμογή βρογχοσκόπησης – διαδικασίας εξέτασης των μεγάλων αεραγωγών του ασθενούς που συμβάλλει στην ανίχνευση πολλών νοσημάτων του πνεύμονα – διαπιστώθηκε μια μετρήσιμη αύξηση στις φλεγμονές μετά από τέσσερις εβδομάδες χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου (χωρίς νικοτίνη ή γεύσεις). Παρότι επρόκειτο για μικρή αύξηση συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, τα πιλοτικά δεδομένα δείχνουν πως ακόμα και η βραχυπρόθεσμη χρήση μπορεί να επιφέρει αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο. Η φλεγμονή που προκαλείται από το κάπνισμα αποτελεί μία σημαντική αιτία πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα καθώς και άλλων αναπνευστικών νόσων.