iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Κορωνοιός Συμβουλές
ζωής από τον
Γκίντο Βανχάμ


Τα ακριβή βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά του, για να μείνουν ασφαλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, περιέγραψε ένας από τους κορυφαίους ιολόγους του Βελγίου, σε γράμμα που τους έστειλε.

Ο λόγος για τον Γκίντο Βανχάμ, ο οποίος είναι ιολόγος και μικροβιολόγος που μελετά την ταχεία εξάπλωση των ιών, ενώ υπήρξε ο πρώην επικεφαλής της ιολογίας στο Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής στην Αμβέρσα του Βελγίου.

Ο γιος του, Πίτε Βανχάμ, επικεφαλής του Διεθνούς Συμβουλίου Μέσων Ενημέρωσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και μέλος της Taskforce για τον COVID-19, έδωσε στη δημοσιότητα το γράμμα του πατέρα του, το οποίο δημοσιεύει το Business Insider.
Ο Guido Vanham έστειλε μια επιστολή στα τρία παιδιά του σχετικά με τον κορωνοϊό, την οπτική του για την τρέχουσα παγκόσμια κρίση της υγείας και ποιες προφυλάξεις θέλει να πάρουν για να κρατήσουν την οικογένειά τους ασφαλή.

Νέλε, αγαπάμε πάρα πολύ τον Μαξίμ και τον Μάιλς (τα εγγόνια). Αλλά υπό αυτές τις συνθήκες, είναι καλύτερο να μην τους περιποιούμαστε μέχρι να τελειώσει αυτή η κατάσταση. Και είναι ακόμα καλύτερο να μην έρχεστε να μας βλέπετε πολύ συχνά. Υπάρχουν πολλά ασυμπτωματικά περιστατικά, και σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να είσαι ασφαλής από το να λυπάσαι. Ας παραμείνουμε σε άμεση επαφή μέσω τηλεφώνου και μέσω e-mail.

Γιόχαν, ξέρω ότι πρέπει να επισκεφτείς πολλές επιχειρήσεις για την εργασία σου, να κάνεις ελέγχους τροφίμων σε εστιατόρια και άλλα μέρη με κόσμο. Μου είπες ότι σε μια περίπτωση την περασμένη εβδομάδα, κάποιος που επισκέφτηκες, έβηχε πολύ ενώ ήσουν κοντά. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να προειδοποιείς τους ανθρώπους εκ των προτέρων για να διατηρείτε την απόσταση και να ακυρώσετε τη συνάντησή σας, όταν είναι άρρωστοι ή έχουν συμπτώματα.

Και Πίτερ, ταξιδεύεις πολύ, συχνά με αεροπλάνο, και παίρνεις ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, λεωφορεία και τρένα. Πρέπει να αποφύγεις και αυτό. Το ταξίδι συνεπάγεται επιπλέον κίνδυνο, τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους. Δεν πρέπει να σταματήσετε τη ζωή σας, αλλά μην ταξιδεύετε εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Στον ελεύθερο χρόνο σας, βρείτε υπαίθριες δραστηριότητες για να κάνετε κοντά στο σπίτι, όπου μπορείτε να κρατήσετε την απόσταση σας. Εκτός αυτού, θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε τα αεροπλάνα όπως και να'χει. Δεν είναι το λεωφορείο για δουλειά! Πρέπει να σκεφτούμε την ατμόσφαιρα.

Εκτός από αυτό, ας ακολουθήσουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που έχουν μοιραστεί ευρέως τις τελευταίες εβδομάδες.

Να πλένετε τα χέρια σας συχνά και κρατήστε τα μακριά από το πρόσωπό σας, ειδικά όταν έχετε αγγίξει αντικείμενα που έχουν αγγιχτεί από πολλούς, όπως πόμολα πόρτας, κάγκελα και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Και μην πηγαίνετε σε κλειστούς χώρους με άλλους, αν δεν χρειάζεται. Αραιώστε τις επισκέψεις σας σε μπαρ και εστιατόρια, ή ακόμα καλύτερα, αποφύγετέ τα εξ ολοκλήρου για μερικές εβδομάδες (συμπονώ τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, αλλά η δημόσια υγεία έρχεται πρώτη τώρα).

Μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε αθλήματα και να περπατάτε έξω και είναι καλό να μην απομονώσετε πλήρως: πρέπει επίσης να διατηρήσετε την ψυχική σας ευεξία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, πιθανόν ένα μήνα ή δύο. Προετοιμαστείτε γι 'αυτό, καθώς είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ας παραμείνουμε σε επαφή και ας υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Θα το ξεπεράσουμε μαζί.

Όσο για τη μαμά σας και εμένα, μην ανησυχείτε για μας. Ο ήλιος λάμπει, ο ουρανός είναι καθαρός (τουλάχιστον για την ώρα) και η μανόλια στον κήπο ανθίζει. Είναι καιρός να κάνουμε μια βόλτα με το ποδήλατο τώρα.

Πολλές χαιρετισμούς,
Ο Μπαμπάς».

Στη φωτό ο Πίτερ Βανχάμ