Σε κάθε μεγάλη καταστροφή η Νέα Υόρκη έχει τους ήρωες της. Την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 ήταν οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί που έδωσαν τη μάχη απεγκλωβισμού των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους πύργους. Στη μάχη κατά του κορονοϊού τη μάχη δίνουν οι άνθρωποι πίσω από τις μάσκες, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Στην τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου, το πρόσωπο που συντόνισε τις προσπάθειες της πόλης να πατήσει στα πόδια της ήταν ο δήμαρχος Ρούντι Τζουλιάνι, στην δύση της δημαρχιακής του θητείας. Η δημοτικότητά του είχε καταφέρει να επισκιάσει κι αυτή του τότε Προέδρου Μπους, που δεν ήταν και ο πιο δημοφιλής Αμερικανός Πρόεδρος. Στην τωρινή τραγωδία - που έχει στοιχίσει τις ζωές πολύ περισσοτέρων ανθρώπων από αυτές της αποφράδας 11ης Σεπτεμβρίου - το πρόσωπο στις πλάτες του οποίου έχουν πέσει οι ευθύνες της διαχείρισης είναι ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμου. Παρότι εδώ και μια δεκαετία στο τιμόνι της “αυτοκρατορικής” Πολιτείας, ο Κουόμο δεν είχε καταφέρει να εξελιχθεί σε προσωπικότητα εθνικής εμβέλειας. Στην σημερινή ζοφερή πραγματικότητα του κορονοϊού, είναι όμως το πρόσωπο της τραγωδίας, την καθημερινή ενημέρωση του οποίου παρακολουθούν ζωντανά εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ. Τα καθημερινά του όμως briefings κρύβουν ένα σπάνιο συνδυασμό ακρίβειας κι ευαισθησίας, μιας πολιτικής ενσυναίσθησης που ο ίδιος δεν είχε καταφέρει να αναδείξει στην 20ετή σχεδόν ενασχόλησή του με την πολιτική.

Ο Κουόμο δεν δίστασε να τα βάλει με τον Τραμπ (σε μια πόλη και μια Πολιτεία που βέβαια ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής) για την αργοπορημένη αντίδραση του ενοίκου του Λευκού Οίκου στην πανδημία, αλλά και για να απαιτήσει αναπνευστήρες και προμήθεια υγειονομικού υλικού. Ο Κουόμο δεν έκρυψε τις ελλείψεις της Πολιτείας και παραδέχθηκε πως το σύστημα ήταν απόλυτα ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τον ιό.

Ο Άντριου Κουόμο είναι γιος του Μάριο Κουόμο, που υπήρξε Κυβερνήτης της Πολιτείας για τρεις τετραετίες, την περίοδο 1983 - 1995. Η καταγωγή της οικογένειας Κουόμο είναι από την Σικελία της Ιταλίας. Ο Κουόμο κέρδισε τις εκλογές της Πολιτείας το 2010, έχοντας διατελέσει γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας την προηγούμενη τετραετία. Υπήρξε για 15 χρόνια παντρεμένος με την Κέρι Κένεντι, τρίτη κατά σειρά κόρη του δολοφονηθέντος Ρόμπερτ Κένεντι και απέκτησαν μαζί τρεις κόρες, ενώ ο μικρός του αδελφός, Κρις Κουόμο είναι δημοφιλής δημοσιογράφος του CNN .Αν και θεωρείται γενικά μετριοπαθής στην πτέρυγα των Δημοκρατικών, στην πολιτική του δράση πιστώνονται νομοθεσίες κατά της οπλοκατοχής και της διαφθοράς και υπέρ της μεσαίας τάξης, των χαμηλόμισθων, των μειονοτήτων και των ομόφυλων ζευγαριών.

Η δημοτικότητά του έχει ανέβει κατακόρυφα, ενώ πριν λίγες εβδομάδες είχε συζητηθεί έντονα η προοπτική μιας υποψηφιότητάς του για τις Προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, πριν βεβαίως αποσυρθεί ο Μπέρνι Σάντερς ανοίγοντας το δρόμο για την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν. Πάντως το hashtag #PresidentCuomo πρόλαβε για ένα μικρό διάστημα να γίνει τάση στα σόσιαλ μίντια. Ο ίδιος φαίνεται πως έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας και γνωρίζει πως η κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ μπορεί να περιμένει - άλλωστε οι υποψήφιοι Πρόεδροι της φετεινής εκλογής έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη…

ΠΗΓΗ reader.gr - ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ