iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Ο επικεφαλής του
ΠΟΥ που δεν άσκησε
ποτέ την ιατρική!


Λίγο πριν την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού, o γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος πλέον ηγείται των ενεργειών που καταβάλλονται παγκοσμίως για τη μείωση της διασποράς του ιού, ήταν ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό.

Ο δρ. Τέντρος σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα δεν έχει ασκήσει ποτέ το επάγγελμα του γιατρού, είναι πολιτικός καριέρας που γεννήθηκε στη σημερινή Ερυθραία και ξεκίνησε να εργάζεται υπό την κομμουνιστική χούντα, το Ντεργκ. Στη συνέχεια, βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές, ενώ επιστρέφοντας στην Αιθιοπία κατάφερε να λάβει κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις καθώς ορίστηκε υπουργός Υγείας και υπουργός Εξωτερικών της χώρας, πριν εκλεγεί να ηγηθεί του ΠΟΥ το 2017.

Πλέον αντιμετωπίζει έντονη κριτική για τον χειρισμό της πανδημίας, και ειδικά για τα εγκωμιαστικά σχόλια προς το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας για την αντίδραση του ενάντια στον κορωνοϊό- καθώς χαιρέτησε τη «δέσμευση του καθεστώτος στη διαφάνεια» και χαρακτήρισε την ταχύτητα με την οποία εντόπισε τον ιό ήταν «πέρα από λόγια».
Τα παραπάνω οδήγησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να στραφεί ενάντια στον ΠΟΥ και να εξαπολύσει κατηγορίες εναντίον του χαρακτηρίζοντάς τον «κινεζο-κεντρικό».

 

Τα αρχεία του ΟΗΕ δείχνουν επίσης ότι οι συνεισφορές της Κίνας στον προϋπολογισμό ενίσχυσης τόσο της Αιθιοπίας όσο και του ΠΟΥ είχαν αυξηθεί σημαντικά στις περιόδους που κατείχε κορυφαίες ηγετικές θέσεις.

Λίγο μετά την εκλογή του στον ΠΟΥ, μια έκθεση στους The Times ανέφερε: «Οι Κινέζοι διπλωμάτες είχαν αγωνιστεί σκληρά για τον Αιθίοπα, χρησιμοποιώντας την οικονομική επιρροή του Πεκίνου και τον αδιαφανή προϋπολογισμό βοήθειας για να ενισχύσουν την υποστήριξη προς αυτόν από αναπτυσσόμενες χώρες».
Ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς -παντρεμένος και πατέρας 5 παιδιών- γεννήθηκε το 1965 στην Ασμάρα που τότε ήταν μέρος της Αιθιοπίας, αλλά σήμερα ανήκει στην Ερυθραία. Όταν ήταν παιδί ο μικρότερος αδερφός του πέθανε από μία μόλυνση, η οποία ο ίδιος πιστεύει ότι ήταν ιλαρά. Το γεγονός αυτό ήταν που τον οδήγησε να εργαστεί στον τομέα της υγείας. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Αιθιοπίας το 1986 με πτυχίο στη Βιολογία και ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα της υγείας στο καθεστώς του δικτάτορα Μενγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ.