iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 20 Μαΐου 2024

Παγκόσμια κατακραυγή
για την προκλητική
απόφαση του Ερντογάν


''Καταιγίδα'' αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση του προέδρου της Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.

Πατώντας πάνω στην απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, η οποία έκρινε παράνομο το κυβερνητικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε σε διάγγελμά του την απόφαση να μετατρέψει σε τζαμί το ιστορικό μνημείο, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», είπε ο Ερντογάν.
Κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό της Ελλάδας όπου άπαντες μιλούν για μια τεράστια πρόκληση από πλευράς Τουρκίας σε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η Ουάσινγκτον έκανε γνωστό χθες Παρασκευή πως είναι «απογοητευμένη» για την απόφαση των αρχών της Τουρκίας να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, προτρέποντας τις να εγγυηθούν ίση πρόσβαση σε όλους τους επισκέπτες της βασιλικής, που μέχρι χθες αποτελούσε μουσείο.

Κι άλλες χώρες όπως η Γαλλία αλλά και διεθνείς προσωπικότητες εξέφρασαν τη δυσαρεσκειά τους για την κίνηση Ερντογάν.