iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Ποιός ήταν ο πρώτος
''Τραμπ'' στην προεδρία
της Αμερικής (εικόνα)


Στην ίδια θέση που βρίσκεται σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε βρεθεί πριν απ’ αυτόν ένας άλλος...ένοικος του Λευκού Οίκου που υποτιμούσε μια πανδημία, ο Γούντροου Γουίλσον, πριν από περίπου έναν αιώνα.

Μόνο που τότε η ασθένεια που γονάτισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ δεν ήταν ο φονικός κορωνοϊός, που μόλυνε τον Τραμπ, την Πρώτη Κυρία, Μελάνια, και μέχρι στιγμής πάνω από 7.000.000 Αμερικανούς, αλλά η λεγόμενη ισπανική γρίπη.

Οταν ο Γουίλσον αρρώστησε τον Απρίλιο του 1919, ενώ διαπραγματευόταν τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έσπευσε να ανακοινώσει τα μαντάτα, όπως έκανε ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου -έστω και με καθυστέρηση-, αλλά η γυναίκα του Έντιθ παρενέβη για να μη διαρρεύσει η είδηση ότι ο πρόεδρος είχε νοσήσει. «Η σύζυγος του Γουίλσον κατάφερε να κρύψει την ασθένειά του στήνοντας μια προστατευτική φούσκα γύρω του. Υποστήριξαν ότι η ασθένειά του οφειλόταν σε υπερκόπωση, κάτι που πίστεψε ο κόσμος, αφού ο Γουίλσον ήταν γνωστός εργασιομανής», λέει ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Vanderbilt, Τόμας Σβαρτς.

Το ίδιο έκανε άλλωστε η Έντιθ Γουίλσον και μερικούς μήνες αργότερα, όταν ένα εγκεφαλικό κατέστησε ανίκανο προς εργασία τον άνδρα της και παρενέβη η ίδια για να βοηθήσει στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ κατά τις τελευταίες μέρες της θητείας του Γούντροου Γουίλσον.
«Με φόντο τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο πρόεδρος Γουίλσον υποβάθμισε σημαντικά την πανδημία του 1918, που είχε μολύνει το ένα τέταρτο των Αμερικανών», σημειώνει ο δρ Χάουαρντ Κοχ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και υφυπουργός Υγείας επί Μπαράκ Ομπάμα.

ΠΗΓΗ iefimerida.gr