iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 30 Απριλίου 2024

Μπράβοι έπαιρναν
''ταρίφα'' 50 ευρώ από
Γραφείο για κάθε νεκρό!


Ανερχόμενη οργάνωση της μαφίας στην Ιταλία πουλούσε προστασία σε γραφεία τελετών, αποσπώντας εκβιαστικά 50 ευρώ για ...κάθε νεκρό! 

Η αστυνομία έστησε τεράστια επιχείρηση. Εκατοντάδες αστυνομικοί έκαναν εφόδους στο κέντρο της πόλης Φότζια και συνέλαβαν 38 άτομα που θεωρούνται ύποπτοι ότι ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία οι αρχές περιέγραψαν ως τον «Νο1 δημόσιο κίνδυνο».   

Πέρα από τις τέσσερις ήδη γνωστές οργανώσεις της μαφίας- η Κόζα Νόστρα στη Σικελία, η Ντραγκέτα στην Καλάμπρια, η Καμόρα στη Νάπολη και η Sacra Corona Unita στην Πούλια- οι αρχές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την δύναμη της οργάνωσης της Φότζια, την οποία αποκαλούν «πέμπτη μαφία». 

 Οι συλληφθέντες- ανάμεσά τους και οι ηγέτες της οργάνωσης Φεντερίκο Τρισκιούλιο και Πασκουάλε Μορέτι- κρατούνται με την κατηγορία ότι αποτελούν μέλη της μαφίας, όπως και για τοκογλυφία, εκβιασμό ιδιοκτητών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και γραφεία τελετών.  

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι μαφιόζοι απαιτούσαν από τα γραφεία τελετών να πληρώνουν 50 ευρώ για κάθε νεκρό. «Η μαφία κατάφερε μέχρι και να δωροδοκήσει εργαζόμενο στην τοπική διοίκηση, που τους έδινε κάθε ημέρα μια λίστα με τους ανθρώπους που πέθαιναν στην πόλη», δήλωσε στον Guardian ο Λουντοβίκο Βακάρο, επικεφαλής εισαγγελέας στη Φότζια.   Τους τελευταίους μήνες, η μαφία της περιοχής εντατικοποίησε τις δραστηριότητές της, εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες εξαιτίας της πανδημίας, ανέφερε ο εισαγγελέας. Οι μαφιόζοι τους πρόσφεραν δάνεια με τόκο που ξεπερνά το 400%.