iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 09 Μαΐου 2024

Σταδιακή άρση
της καραντίνας
ανακοίνωσε ο Μακρόν


Σε μερική άρση των μέτρων που είχε επιβάλει για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας της Covid-19 προχώρησε η Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι, σταδιακά, θα πρέπει να καθοριστεί το νέο πρωτόκολλο που θα τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του έτους, δεδομένης της βελτίωσης της κατάστασης.

Ο πρόεδρος Μακρόν απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες ανακοίνωσε ότι άπαντες θα πρέπει να «συνεχίσουμε να μένουμε στο σπίτι, να κάνουμε τηλεργασία όταν είναι δυνατόν, να παραλείπουμε ιδιωτικές συναντήσεις, οικογενειακές συγκεντρώσεις και όλα τα περιττά ταξίδια». Παράλληλα ο πρόεδρος της Γαλλίας ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, υπογράμμισε ότι «έχουμε επιβραδύνει την κυκλοφορία του ιού, αλλά η πανδημία είναι παρούσα στη Γαλλία όπως σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο: στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Ρωσία. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι από το ερχόμενο Σάββατο θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές. Πρώτον, το ταξίδι για περπάτημα ή για σωματική άσκηση έξω τώρα θα επιτρέπεται σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων και για τρεις ώρες. Δεύτερον, οι χώροι λατρείας θα υποδέχονται και πάλι πιστούς από το Σάββατο αλλά υπό αυστηρούς όρους, ενώ κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία θα ανοίξουν στις 15 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 7 π.μ., ενώ τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια θα να παραμείνουν κλειστά προς το παρόν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μακρόν στις 20 Ιανουαρίου θα υπάρξουν νέες αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων. Εάν ο αριθμός παραμείνει κάτω από 5.000 κρούσματα την ημέρα, οι αθλητικές αίθουσες και τα εστιατόρια θα μπορούν να ανοίξουν ξανά, και η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μπορούσε να αρθεί. Τα γυμνάσια, τα οποία σήμερα λειτουργούν πολύ συχνά σε μισές τάξεις, θα μπορούν να ανοίξουν πλήρως με όλους τους μαθητές. Δεκαπέντε ημέρες αργότερα, τα πανεπιστήμια θα μπορούν να ξαναρχίσουν μαθήματα, με, επίσης, φυσική παρουσία όλων των μαθητών.