iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 07 Μαΐου 2024

Ποιός είναι ο
Γερμανός ''Τραμπ''
που θέλει εξουσία;


Αποφασισμένος να «θάψει» την κληρονομιά της Άνγκελα Μέρκελ ο σκληροπυρηνικός συντηρητικός Φρίντριχ Μερτς, διεκδικεί με αξιώσεις την ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.

Η μεγαλύτερη έκπληξη, ωστόσο, δεν είναι ότι ο «Ντόναλντ Τραμπ της Γερμανίας», όπως τον αποκαλούν οι επικριτές του και αρκετά ΜΜΕ, έχει βλέψεις για την καγκελαρία, αλλά ότι ένας πολιτικός σε τόση δυσαρμονία με το πνεύμα της εποχής, το “Zeitgeist” όπως θα έλεγαν οι συμπατριώτες του, έχει βάσιμες ελπίδες να τα καταφέρει. Ανερχόμενο αστέρι κάποτε της CDU ως προστατευόμενος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Μερτς είδε τις πολιτικές του φιλοδοξίες να ψαλιδίζονται το 2002, όταν η τότε επικεφαλής του κόμματος και μετέπειτα καγκελάριος επί 15 συναπτά έτη Μέρκελ τον παραμέρισε από τη θέση του επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών.
Ο 65χρονος δικηγόρος εργάστηκε έκτοτε σε διάφορες εταιρείες συμμετέχοντας στα διοικητικά τους συμβούλια και συγκεντρώνοντας μια μικρή περιουσία. Κι όλο αυτό το διάστημα παρέμεινε αγαπημένο παιδί της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, που ουδέποτε αποδέχθηκε την Μέρκελ, κατηγορώντας την ότι μετακίνησε πολύ προς το κέντρο την CDU σε θέματα όπως το μεταναστευτικό -ακόμη την επικρίνουν για την περίφημη φράση της «θα τα καταφέρουμε» - και την κοινωνική πολιτική δίνοντας την ευκαιρία στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία να εκμεταλλευτεί το κενό στα δεξιά της Χριστιανικής Ένωσης και να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη της χώρας.

Μετά την αποχώρηση της Μέρκελ από την ηγεσία της CDU προ διετίας, ο Μερτς, που οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπατριώτες του τον θυμούνται ως ένα δημοσιονομικό γεράκι και αμύντορα των παραδοσιακών αξιών, εμφανίστηκε από το πουθενά για να τρέξει στην κούρσα της διαδοχής της. Την εποχή εκείνη η Γερμανία βίωνε ακόμη τα απόνερα της προσφυγικής κρίσης, οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν υποστεί μια σειρά από εκλογικές ήττες σε τοπικό επίπεδο κι η δημοτικότητα της καγκελαρίου υποχωρούσε με τον Μερτς να εκμεταλλεύεται αυτή τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να χάνει οριακά τη μάχη για την ηγεσία της CDU από την εκλεκτή της Μέρκελ , Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ.

Δύο χρόνια αργότερα -και μετά την αιφνίδια απόφαση της τελευταίας να αποχωρήσει από το πόστο της - ο δρόμος ξανάνοιξε για τον Μερτς, που τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον νέο εκλεκτό της Μέρκελ και πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ και τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Οι σύνεδροι της CDU αναμένεται να εκλέξουν τον Ιανουάριο στην ηγεσία του κόμματος έναν εκ των τριών, που αυτόματα θα γίνει και υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU και CSU) για την καγκελαρία και πιθανώς θα αναλάβει και το τιμόνι της Γερμανίας.