iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 08 Μαΐου 2024

Αυτές είναι οι 20
ισχυρότερες γυναίκες
του πλανήτη


Την λίστα με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου για το 2020 έδωσε στην δημοσιότητα πριν λίγο καιρό το Forbes, με την Άνγκελα Μέρκελ να βρίσκεται για 10η συνεχή χρονιά στην 1η θέση.

Η ραγδαία άνοδος της στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ την έβαλε επίσης για πρώτη φορά στη λίστα των «100 Πιο Ισχυρών Γυναικών του Κόσμου» του Forbes. Έκανε μάλιστα το ντεμπούτο της λαμβάνοντας την τρίτη θέση, ακριβώς κάτω από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (που διατήρησε την πρώτη θέση για 10η διαδοχική χρονιά) και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ (νούμερο 2 της κατάταξης για δεύτερο συνεχές έτος).
Οι γυναίκες στην 17η ετήσια λίστα του Forbes με τις ισχυρότερες γυναικείες παρουσίες του πλανήτη προέρχονται από 30 χώρες, ενώ ανήκουν σε τέσσερις διαφορετικές γενιές. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται 10 αρχηγοί κρατών, 38 CEOs και 5 καλλιτέχνιδες. Παρότι όμως διαφέρουν ως προς την ηλικία, την εθνικότητα και τον χώρο εργασίας, έχουν όλες μια κοινή συνισταμένη: η κάθε μία από το πόστο της προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις μοναδικές προκλήσεις του 2020. 

Συγκεκριμένα, αρκετές από τις φετινές «Ισχυρές κυρίες» έλαβαν τα εύσημα για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την πανδημία του κορωνοϊού. Χαρακτηριστική περίπτωση, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν (No. 32 στη λίστα), η οποία κατατρόπωσε το πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα της εφαρμόζοντας ένα αυστηρό lockdown και ένα εξίσου αυστηρό καθεστώς καραντίνας. Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-βεν εφάρμοσε ένα αξιοζήλευτο πρόγραμμα ιχνηλάτησης επαφών τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα το νησί των 23 εκατομμυρίων ανθρώπων να χάσει μόλις 7 άτομα από τον κορωνοϊό.

Όπως το έθεσε και η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ κατά την διάρκεια μιας παγκόσμιας Συνόδου τον Νοέμβριο: «Οι δημοκρατικές χώρες όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου οι γυναίκες είναι σε θέση να κατέχουν ανώτατα αξιώματα, είναι οι χώρες αυτές που χειρίστηκαν καλύτερα την κρίση του κορωνοϊού».

Οι 17 νεοεισερχόμενες στη φετινή λίστα αποδεικνύουν επίσης ότι οι γυναίκες πρωταγωνιστούν σε όλες τις πτυχές μιας κοινωνίας που μεταμορφώνεται από την πανδημία, από τις μεταφορές έως την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η λίστα με τις 20 ισχυρότερες γυναίκες του 2020
Άνγκελα Μέρκελ
Κριστίν Λαγκάρντ
Καμάλα Χάρις
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Μελίντα Γκέιτς
Μέρι Μπάρρα
Νάνσι Πελόζι
Άνα Πατρίθια Μποτίν
Αμπιγκέιλ Τζόνσον
Γκέιλ Μπουτρό
Κάρολ Τομέ
Έμμα Ουάλμσλεϊ
Σούζαν Γουοτζίσκι
Τζούλι Σουίτ
Σάφρα Κατζ
Ρουθ Πόρατ
Τζούντιθ ΜακΚέννα
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Μαρτίνα Μερτζ
Όπρα Γουίνφρεϊ