iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 08 Μαΐου 2024

Politico: Η Γερμανία
παραβίασε την Ευρωπαική
αλληλεγγύη εμβολίων


Με επικριτικό άρθρο, το Politico κάνει επίθεση στην επιλογή της Γερμανίας να λάβει περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού, αλλά και τη στάση της Κομισιόν.

Η Κομισιόν μάλιστα οποία όχι απλά δεν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Γερμανίας, αλλά δεν αναγνωρίζει καν ότι αυτό αντιβαίνει στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εν γένει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

«Η Γερμανία επανέλαβε την Παρασκευή ότι θα λάβει περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού, πέραν του ευρωπαϊκού πλαισίου για τα εμβόλια και παρόλα αυτά, η Κομισιόν αρνείται να καταλάβει ότι αυτό παραβαίνει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γράφει το Politico και συνεχίζει: «Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή ότι "θα λάβουμε περίπου 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου από την BioNTech, λόγω των ευρωπαϊκών συμβολαίων και 30 εκατ. δόσεις από διμερείς συμφωνίες. Συνολικά δηλαδή, 90 εκατ. δόσει τον χρόνο. Αυτό είναι κάτι που καταφέραμε ανεξαρτήτως από της ευρωπαϊκές συνθήκες". Η Γερμανία εξασφάλισε 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου τον Σεπτέμβριο, παραβιάζοντας τη στρατηγική του εμβολιασμού της ΕΕ που απαγορεύει στις χώρες να διεξαγάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις».
Και το Politico συνεχίζει: «Λιγότερο από δύο ώρες πριν τις ανακοινώσεις του Γερμανού εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να προβαίνουν σε ανεξάρτητες συμφωνίες.