iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Σε συναγερμό η
Ουάσινγκτον εν όψει
της ορκωμοσίας Μπάιντεν


Υπό τον φόβο νέας «πολιορκίας» βρίσκεται το Καπιτώλιο λίγες ημέρες προτού γυρίσει οριστικά η σελίδα και ο Τζο Μπάιντεν ορκιστεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, στις 20 Ιανουαρίου.

Μετά τα επεισόδια βίας που στιγμάτισαν τη Δημοκρατία των ΗΠΑ, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή, τα βλέμματα στρέφονται στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, τους αυτοαποκαλούμενους πατριώτες. Η εμμονική συμπεριφορά του απερχόμενου προέδου των ΗΠΑ, ο οποίος εξακολουθεί να κάνει λόγο για δική του νίκη στις εκλογές, εντείνει τον διχασμό και δυναμιτίζει το ήδη τεταμένο κλίμα.

Χιλιάδες ένοπλοι εξτρεμιστές που υποστηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζουν να περικυκλώσουν το Καπιτώλιο ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ένα μέλος του Κογκρέσου που ήταν μεταξύ αυτών που ενημερώθηκαν αργά τη Δευτέρα σχετικά με μια σειρά νέων απειλών εναντίον των νομοθετών και του ίδιου του Καπιτωλίου.
«Μιλούσαν για 4.000 ένοπλους "πατριώτες" που θα περιβάλλουν το Καπιτώλιο και θα αποτρέψουν την είσοδο οποιουδήποτε Δημοκρατικού» δήλωσε στο CNN o Δημοκρατικός Κόνορ Λάμπ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η ενημέρωση της Δευτέρας ακολούθησε μια αναφορά του FBI για «ένοπλες διαμαρτυρίες» που προγραμματίζονται και στις 50 πολιτειακές πρωτεύουσες και στην Ουάσινγκτον, και καταδεικνύει το επίπεδο ανησυχίας μεταξύ των νομοθέτων και των αστυνομικών αρχών μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο με πέντε νεκρούς την περασμένη εβδομάδα.