iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Μεξικό Δολοφονήθηκαν
19 άνθρωποι Εμπλέκονται
και αστυνομικοί


Δώδεκα πολιτειακοί αστυνομικοί στην Ταμαουλίπας, στο βόρειο Μεξικό, συνελήφθησαν καθώς φέρονται να «συμμετείχαν» στο μακελειό 19 ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων πιθανόν ήταν μετανάστες, πάνω στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η υπηρεσία μετανάστευσης ανακοίνωσε πως καθαίρεσε 8 υπαλλήλους της εξαιτίας «παραλείψεων» που συνδέονται με την υπόθεση. Στον τόπο της σφαγής και στην έρευνα που διενεργήθηκε συγκεντρώθηκαν στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι «τουλάχιστον 12 μέλη της πολιτειακής αστυνομίας συμμετείχαν» στους σκοτωμούς, εξήγησε στον Τύπο ο εισαγγελέας της Ταμαουλίπας, ο Ίρβινγκ Μπάριος.

Την 23η Ιανουαρίου, ο εισαγγελέας ανακοίνωνε πως βρέθηκαν μέσα σε πυρπολημένα αυτοκίνητα τα απανθρακωμένα λείψανα 19 ανθρώπων, που εκτιμάται ότι στην πλειονότητά τους ήταν μετανάστες από τη Γουατεμάλα που ήθελαν να περάσουν παράτυπα τα σύνορα, να φθάσουν στις ΗΠΑ.
Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν πως στον τόπο του εγκλήματος αφαιρέθηκαν ή έγινε προσπάθεια να αλλοιωθούν αποδεικτικά στοιχεία, κατά τρόπο που ήγειρε υποψίες πως στη σφαγή ενέχονταν αστυνομικοί, κατά τον εισαγγελέα. Οι αστυνομικοί που συνελήφθησαν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «πιθανή συμμετοχή» στο μακελειό, σημείωσε.
Η υπόθεση θυμίζει σε αρκετούς την απαγωγή και τη σφαγή, το 2014 στην Ιγουάλα, 43 νέων που σπούδαζαν για να γίνουν δάσκαλοι, από διεφθαρμένους αστυνομικούς, συνεργάτες καρτέλ των ναρκωτικών.