iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Αρχίζει η δίκη
του Τραμπ στη
Γερουσία


Η δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία ξεκινά σήμερα.

Σύμφωνα με πηγές στις ΗΠΑ, η διαδικασία θα ξεκινήσει με μια συζήτηση για το αν είναι συνταγματική ή όχι, επειδή δεν είναι πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ. Η ακροαματική διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι 9 Δημοκρατικοί βουλευτές, που έχουν αναλάβει τον ρόλο των κατηγόρων, ελπίζουν ότι θα πείσουν τα 100 μέλη της Γερουσίας να καταδικάσουν τον Τραμπ και να του απαγορεύσουν να διεκδικήσει στο μέλλον οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα. Για να τιμωρηθεί απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να πείσουν 17 Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν υπέρ της καταδίκης του. Μέχρι στιγμής, πέντε έχουν δείξει θετικοί σε αυτό.

Οι συνήγοροι του πρώην προέδρου, στη σύνοψη της τακτικής που θα ακολουθήσουν και η οποία κατατέθηκε στη Γερουσία, επιμένουν ωστόσο ότι η παραπομπή του είναι αντισυνταγματική και γι’ αυτό θα πρέπει να απορριφθεί το κατηγορητήριο.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και οι σύμμαχοί της προχώρησαν στην παραπομπή «για δικό τους πολιτικό όφελος». Η νομική ομάδα του Τραμπ υποστηρίζει επίσης ότι η Γερουσία δεν έχει την αρμοδιότητα να τον δικάσει, από τη στιγμή που πλέον ιδιωτεύει.