iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Πέθανε ο γλύπτης
του μπρούτζινου ταύρου
της Γουόλ Στριτ


Ο γλύπτης Αρτούρο ντι Μόντικα, από τη Σικελία, που φιλοτέχνησε τον διάσημο μπρούτζινο ταύρο, σύμβολο της Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη, απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών.

Ο Σικελός γλύπτης είναι διάσημος κυρίως για το επιβλητικό γλυπτό ενός ταύρου που δημιούργησε από μπρούντζο, βάρους 3,2 τόνων (4,9 μέτρων μήκους και 3 μέτρων ύψους), που είχε τοποθετηθεί κοντά στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Το γλυπτό, που ονομάστηκε "Charging Bull" στα αγγλικά, είχε φιλοτεχνηθεί από τον καλλιτέχνη και είχε χρηματοδοτηθεί από τον ίδιο, με ένα κόστος 350.000 δολαρίων εκείνη την εποχή.

Ο ταύρος είχε εγκατασταθεί, παρανόμως, μπροστά από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά το χρηματιστηριακό κραχ του 1987, ως ένα σύμβολο της «ισχύος και της δύναμης του λαού». Ο ντι Μόντικα είχε μεταφέρει με φορτηγό το γλυπτό του τον Δεκέμβριο του 1989 στο Κάτω Μανχάταν και το είχε τοποθετήσει κάτω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ως ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για τους Νεοϋορκέζους.

Έπειτα από εβδομάδες αντιπαράθεσης, ο ταύρος έγινε τελικά αποδεκτός από την πόλη της Νέας Υόρκης, που του βρήκε τη σημερινή θέση του, το 1989, στα βόρεια του πάρκου Μπόουλινγκ Γκριν, στη διασταύρωση του Μπρόντγουεϊ.