iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 10 Μαΐου 2024

Αρχίζει η ιστορική
δίκη για τον φόνο
του Τζορτζ Φλόιντ


Aπόψε αναμένεται να ξεκινήσει στη Μινεάπολη της Αμερικής η πιό σημαντική δίκη των τελευταίων ετών.
Η δίκη του αστυνομικού Ντέρεκ Σώβιν, για τη δολοφονία του Τζώρτζ Φλόϋντ. Ο φόνος του Φλόϋντ, είχε τεράστια επιδραστικότητα παγκοσμίως, αλλά ιδίως στην Αμερική ξεκίνησε ένα κύμα οργής και μια προσπάθεια -επιτέλους αναγνώρισης του υποβόσκοντος ρατσιστικού προβλήματος της χώρας. Είναι στοίχημα για τη χώρα, η οποία τόσα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, να βγει απο τη δίκη μία απόφαση που θα φαίνεται δίκαιη, μετά απο πολλά χρόνια αποφάσεων διακρίσεων και καταπίεσης των μαύρων και άλλων μειονοτήτων, πάντα υπερ της αστυνομίας που αυθαιρετεί.
Η απόφαση θα έχει και τεράστια πολιτική σημασία φυσικά.
Φαίνεται απλό- εξάλλου όλη η υφήλιος έχει δει τι έγινε, με το γόνατο του Σωβιν στο λαιμό του Φλοϋντ και την απάθεια που ο πρώτος έδειχνε στις απεγνωσμένες κραυγές του " I can't breathe"
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Σωβιν, είναι φόνος β βαθμού χωρίς πρόθεση και ανθρωποκτονία β βαθμού (second-degree unintentional murder and second-degree manslaughter). Επίσης, εκκρεμεί και μία πιθανή κατηγορία για φόνο γ βαθμού(third degree murder), κατι που υφίσταται μόνο σε τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ, μια απ τις οποίες είναι η Μιννεσότα- ο δικαστής, μετά την έναρξη της δίκης, θ αποφασίσει αν θα του καταλογιστεί και αυτή η κατηγορία.
Η υπεράσπιση ισχυρίζεται οτι ο Φλοϋντ πέθανε απο ενα συνδυασμό ναρκωτικών και προηγούμενων υποκείμενων νοσημάτων που είχε. Πολύ σημαντικό κομμάτι της δίκης θα είναι η προσπάθεια επιλογής ενόρκων, η οποία θα ξεκινήσει εκτός απροόπτου σήμερα Τρίτη. Περιττό να πούμε οτι το δικαστήριο είναι φρούριο πάνοπλων αστυνομικών και εθνοφρουρών. Εχουν ν αντιμετωπίσουν, εκτός της κοσμοσυρροής απέξω λόγω δημοσιότητας και διάφορες συγκεντρώσεις Black Lives Matter, αλλά και αντίστοιχες ακροδεξιών γκρουπούσκουλων.
Η διαδικασία επιλογής ενόρκων έχει πολύ ενδιαφέρον: αναμένεται να διαρκέσει 3 βδομάδες. Σε μια υπόθεση τόσο προβεβλημένη, είναι αδύνατο να βρεις ενόρκους που να μην έχουν γνώση της υπόθεσης. Στόχος λοιπόν είναι να προσπαθήσεις να βρεις ανθρώπους που μπορούν να μείνουν αντικειμενικοί, χωρίς παρωπίδες και θα εστιάσουν στα στοιχεία που θα παρουσιαστούν μέσα στο δικαστήριο και το νόμο. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι πιθανοί ένορκοι, έλαβαν ενα δεκαεξασέλιδο ερωτηματολόγιο, που ζητούσε να εκφράσουν τις σκέψεις τους για το κίνημα Black Lives Matter, τις εξεγέρσεις που προκλήθηκαν απ αυτό και τις αλληλεπιδράσεις τους με την Αστυνομία γενικά. Απο σημερα, οι πιθανοί ένορκοι θα εξεταστούν ένας ένας στο δικαστήριο και θα δεχτούν κατά σειρα ερωτήσεις πρώτα από την έδρα, μετά απ την υπεράσπιση και μετά απ τον κατήγορο. Η συνήγορος ή ο κατήγορος, μπορούν σε οποιαδήποτε στιγμή να ζητήσουν ν απορριφθεί κάποιος υποψήφιος, με αιτιολογία. Οι δύο πλευρές, έχουν απεριόριστες φορές δικαίωμα να το κάνουν αυτό. Επίσης, έχουν δικαίωμα ν απορρίψουν ένορκο χωρίς λόγο( δε μ αρέσει η φάτσα σου τύπου)- η υπεράσπιση έως 15 φορές, η δίωξη έως 9. Καταλαβαίνετε γιατί διαρκεί τόσον καιρό η διαδικασία. Θεωρείται απίθανο να ξεκινήσει η πραγματικη διαδικασία της δίκης πριν το τέλος Μαρτίου.
ΠΗΓΗ fb Athena Venetaki