iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Οι ''Πράσινοι'' προς
την πολιτική κορυφή
στη Γερμανία


Η αντιπαράθεση για την ανάδειξη του υποψήφιου Καγκελάριου για την Χριστιανική Ένωση φαίνεται ότι στοιχίζει ήδη στον τελικό «νικητή» Άρμιν Λάσετ, ενώ ανταμείβεται, αντίστοιχα, η υποδειγματική διαδικασία των Πρασίνων.

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv, οι Πράσινοι βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης με ποσοστό 28% (+5), ενώ CDU/CSU μένουν στη δεύτερη θέση με 21% (-6%). Στην τρίτη θέση παραμένει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 13% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FPD) με 12%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11% και η Αριστερά με 7%.

Εάν αυτό ήταν το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών, η επόμενη κυβέρνηση θα σχηματιζόταν με επικεφαλής τους Πράσινους και Καγκελάριο την Αναλένα Μπέρμποκ. Οι ομοσπονδιακές εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, μόνο ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες (32%) πιστεύει ότι η επιλογή του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ ως υποψηφίου για την καγκελαρία ήταν είναι μια καλή απόφαση. Από την άλλη πλευρά, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) είναι της άποψης ότι οι πιθανότητες εκλογικής νίκης Χριστιανοδημοκρατών/Χρισταινοκοινωνιστών έχουν επιδεινωθεί. Οι ψηφφόροι του CDU μάλιστα το πιστεύουν σε ποσοστό το 67% και του CSU, του οποίου ο πρόεδρος είναι ο Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος τελικά ηττήθηκε από τον Λάσετ, σε ποσοστό 90%.

Το 35% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πιθανότητες των Πρασίνων έχουν βελτιωθεί με την Μπέρμποκ και μόνο το 13% πιστεύει ότι οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί. Ωστόσο, η πλειοψηφία δεν έχει σαφή γνώμη σχετικά με αυτό το ζήτημα.