iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 20 Μαΐου 2024

Αδιανόητο! Δεκάδες
αποφάσεις για θανατική
ποινή μέσω Zoom


Η Ινδονησία έχει καταδικάσει δεκάδες ανθρώπους σε θάνατο μέσω Zoom, ή άλλων αντίστοιχων εφαρμογών, από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, στη διάρκεια “σκληρών” διαδικασιών που έβλαψαν την ικανότητά τους να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, προειδοποίησαν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας πραγματοποίησε διαδικτυακές δίκες αφού οι περιορισμοί λόγω της covid-19 ανάγκασαν τα δικαστήρια να αναβάλουν τις περισσότερες δημόσιες δίκες, κυρίως για υποθέσεις ναρκωτικών ή φόνων, εγκλήματα τα οποία επισύρουν τη θανατική ποινή.

Ωστόσο η πανδημία δεν μείωσε τον αριθμό των καταδικών σε θάνατο που επιβλήθηκαν στην Ινδονησία, το αντίθετο: τουλάχιστον 177 άνθρωποι καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών το 2020, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, έναντι 80 το 2019.
Σε περίπου 100 περιπτώσεις οι δικαστές δεν είδαν το πρόσωπο του κατηγορούμενου παρά μέσω της οθόνης.

Οι περισσότεροι καταδικασμένοι σε θάνατο κατηγορούνταν για διακίνηση ναρκωτικών, η οποία τιμωρείται πολύ αυστηρά στην πλέον πολυπληθή μουσουλμανική χώρα του κόσμου. Πολλοί Ινδονήσιοι και αλλοδαποί έχουν εκτελεστεί για το έγκλημα αυτό.

«Οι διαδικτυακές ακροάσεις υπονομεύουν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων που κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε θάνατο», κατήγγειλε ο Ουσμάν Χαμίντ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ινδονησία.
Η εσχάτη των ποινών είναι πάντα μια σκληρή τιμωρία. Όμως αυτή η τάση να επιβάλλεται μέσω διαδικτύου αυξάνει την σκληρότητα και την αδικία, πρόσθεσε.

Όμως οι διαδικτυακές δίκες εμποδίζουν την καλή υπεράσπιση των κατηγορούμενων, με τις ακροαματικές διαδικασίες να διακόπτονται συχνά λόγω κακής σύνδεσης ή άλλων τεχνικών προβλημάτων, καταγγέλλουν ΜΚΟ.

Επίσης οι δικηγόροι τους παραπονιούνται ότι δεν καταφέρνουν να μιλήσουν με τους πελάτες τους λόγω των περιορισμών που ισχύουν εξαιτίας της covid-19. Και οι οικογένειες συχνά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις δίκες.