iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Eπίσημη συγνώμη από
το Μεξικό για τον
αφανισμό των Μάγια


Mε μία λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Φελίπε Καρίγιο Πουέρτο στο Ν.Α. τμήμα του Μεξικού, ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ -έχοντας δίπλα του τον ομόλογο της γειτονικής Γουατεμάλας Αλεξάντρο Γιαματέι- ζήτησε επισήμως συγγνώμη από τους αυτόχθονες Μάγια, για τις αδικίες που διαπράχθηκαν εναντίον τους μετά την ισπανική κατάκτηση την περίοδο 1519 – 1521 και όσα ακολούθησαν.

Η τελετή που πραγματοποιήθηκε κατά την 120η επέτειο καταστολής μίας από τελευταίες εξεγέρσεις -των αυτοχθόνων στην Βόρεια Αμερική- που έλαβε μέρος στην ίδια περιοχή το 1901. Την περίοδο 1847-1901 οι Μάγια που εξακολουθούσαν να ζουν στις ακτές της Καραϊβικής, εξεγέρθηκαν κατά των Μεξικανών εποίκων και της κυβέρνησης του Μεξικού. Η πολυετής σύγκρουση των αυτοχθόνων με πληθυσμούς λευκών και μιγάδων, γνωστή και ως «Πόλεμος των Καστών» έληξε με ήττα των Μάγια στο Φελίπε Καρίγιο Πουέρτο.

«Προσφέρουμε την πιο ειλικρινή συγγνώμη στον λαό των Μάγια για τις τρομερές καταχρήσεις που διαπράχθηκαν από άτομα και εθνικές και ξένες αρχές κατά την κατάκτηση, κατά τη διάρκεια τριών αιώνων αποικιακής κυριαρχίας και δύο αιώνων ανεξάρτητου Μεξικού» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, αναφερόμενος ιδιαίτερα στον «Πόλεμο των Καστών» στα τέλη του 19ου αιώνα.
Η δημόσια συγνώμη του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 500 χρόνων από την «Κονκίστα», κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς, αλλά και τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία του Μεξικού.