iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Νέα δίκη ζητεί
ο δολοφόνος αστυνομικός
του Τζορτζ Φλόιντ


Ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης Ντέρεκ Σόβιν ζήτησε από έναν δικαστή να οδηγηθεί σε νέα δίκη, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου, δύο εβδομάδες μετά την απόφαση του δικαστηρίου να τον κρίνει ένοχο για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Σε μια σειρά προτάσεων που κατατέθηκαν στον δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πίτερ Κάχιλ, ο δικηγόρος Έρικ Νέλσον είπε ότι ο πελάτης του στερήθηκε μιας δίκαιης δίκης, προσθέτοντας ότι υπήρξε κακή συμπεριφορά εισαγγελέων και ενόρκων, λάθη νόμου στη δίκη και ότι η απόφαση ήταν αντίθετη με το νόμο.

Ο λευκός πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του 46χρονου Φλόιντ στις 20 Μαΐου 2020, μια ετυμηγορία ορόσημο στην ιστορία των φυλετικών σχέσεων στις ΗΠΑ και καταδίκη του τρόπου που οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου μεταχειρίζονται τους Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων. Ένα 12μελές σώμα ενόρκων έκρινε τον Σόβιν ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες για φόνο δεύτερου βαθμού, τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία αφού έλαβε υπόψη του τις καταθέσεις επί τρεις εβδομάδες 45 μαρτύρων.

Ο Νέλσον είπε ότι το δικαστήριο έκανε κατάχρηση της διακριτικής του ευχέρειας όταν δεν έκανε δεκτές την πρότασή του για αλλαγή χώρου και όταν αρνήθηκε την αρχική του πρόταση για νέα δίκη με βάση την τεράστια δημοσιότητα που έλαβε η δίκη.