iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Το Fastly ευθύνεται
για το παγκόσμιο
διαδικτυακό ''κραχ''


Μπλακ άουτ στις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές σελίδες του πλανήτη το μεσημέρι, ενώ προβλήματα αντιμετώπισαν και κυβερνητικές ιστοσελίδες αλλά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες τις ιστοσελίδες, υπεύθυνη για το ''κραχ'' στο Διαδίκτυο ήταν η πλατφόρμα cloud computing που συνεργάζεται με αυτές τις σελίδες.

Κολοσσοί της ενημέρωσης, όπως οι The Guardian, Financial Times, The New York Times, Le Monde, καθώς και του Bloomberg News, CNN, BBC και Independant τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας, ενώ όσοι χρήστες προσπαθούσαν να μπουν στις σελίδες, έβλεπαν στις οθόνες τους το μήνυμα «Error 503 Service Unavailable».

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν και κυβερνητικά sites, όπως αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και ο ιστότοπος του Λευκού Οίκου, ενώ προβλήματα είχε και ο ιστότοπος της Amazon. Παράλληλα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εκατομμύρια χρήστες όπως το Reddit, το Spotify, το Twitch, αλλά και πλατφόρμες όπως το Hulu, το HBO Max, και Vimeo, καθώς και η υπηρεσία πληρωμών PayPal παρουσίασαν προβλήματα.

Η αιτία για το «κραχ», φαίνεται πως είναι το Fastly, μία εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες cloud και υποστηρίζει πολλές από αυτές τις ιστοσελίδες και τις πλατφόρμες. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε ότι διερευνά «τον πιθανό αντίκτυπο στην απόδοση των υπηρεσιών CDN», ενώ λίγο αργότερα σημείωσε πως το πρόβλημα εντοπίστηκε και αντιμετωπίζεται. Σταδιακά όλες οι σελίδες αποκαταστάθηκαν.

Σύμφωνα με το Reuters, οι περισσότερες περιοχές κάλυψης της Fastly αντιμετώπιζαν «υποβαθμισμένη απόδοση». Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει πως το παγκόσμιο διαδικτυακό κραχ προκύπτει από κυβερνοεπίθεση χάκερ.