iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Έβγαλαν πιστοποιητικό
εμβολίου σε νεκρό
εδώ κι έναν αιώνα!


Ανησυχητικά κενά ασφαλείας στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού στη Γερμανία εντοπίζουν ειδικοί Πληροφορικής, προειδοποιώντας για πλαστογραφήσεις.

Περίπου 30 εκατομμύρια ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα στη Γερμανία από κέντρα εμβολιασμού, φαρμακεία και ιατρεία. Όμως Γερμανοί ειδικοί πληροφορικής προειδοποιούν για κενά ασφαλείας, που αφήνουν περιθώρια σε πλαστογράφους και όχι μόνον. Πριν λίγες μέρες η εταιρία GDATA Cyber Defense εξέτασε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και εντόπισε σοβαρές αδυναμίες.
Κατά την άποψη του επικεφαλής της GData ένα ακόμα αδύναμο σημείο είναι ότι δεν ελέγχεται η ψηφιακή υπογραφή του εμβολιασμένου. Έτσι οι ειδικοί κατάφεραν να ξεγελάσουν το σύστημα λαμβάνοντας επιβεβαίωση από το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τον πλήρη εμβολιασμό του ιδρυτή του, τον σπουδαίο Γερμανό γιατρό και θεμελιωτή της μικροβιολογίας και της βακτηριολογίας ο οποίος πέθανε το 1910. Προβληματική θεωρείται και η ένταξη του ψηφιακού πιστοποιητικού στη γερμανική εφαρμογή κινητών κατά του κορωνοϊού (Corona App), η οποία αποδέχθηκε το πιστοποιητικό ακόμα και για κάποιον όπως ο Ρόμπερτ Κοχ, ο οποίος γεννήθηκε το 1843.

Οι ειδικοί της GData προειδοποιούν επίσης ότι τα κενά ασφαλείας αφήνουν εκτεθειμένα τα δεδομένα εμβολιασμένων σε επιθέσεις χάκερ ή κακόβουλα λογισμικά. Έτσι δεν αποκλείεται χάκερ να αποκτήσουν παράνομα πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα εμβολιασμένων από φαρμακεία που έχουν εκδώσει πιστοποιητικά. Εκτός αυτού οι συνεργάτες της εταιρίας πληροφοριών επισημαίνουν ότι αν εκδοθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί εκ των υστέρων να ακυρωθεί. Ακόμα κι αν είναι πλαστό.