iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 08 Μαΐου 2024

Αρχίζουν οι Ολυμπιακοί
Αγώνες Ανασφάλεια και
άδειες κερκίδες


Πρώτη φορά θα γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες σε άδεια στάδια λόγω της πανδημίας.

Η απαγόρευση προσέλευσης θεατών στους Ολυμπιακούς  Αγώνες, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων. Μόνο η τελετή έναρξης στις 23 Ιουλίου το μεσημέρι θα γίνει με την παρουσία 1000 επισήμων.

Η απουσία των θεατών, εκτός από ορισμένους χώρους έξω από το Τόκιο, δεν μειώνει κυρίως  το πνεύμα και την εικόνα των Αγώνων, αλλά θα πλήξει την εστίαση και τον τουρισμό. Θα πληγούν ξενοδοχεία, εστιατόρια και ο τομέας των μεταφορών. Οι οικονομικές απώλειες θα είναι της τάξεως των 151 δισεκατομμυρίων γιεν ( περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ), όπως εκτιμά Ινστιτούτο Έρευνας Nomura.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναμενόταν αρχικά να είναι μια τεράστια τουριστική πρόκληση, αλλά η απαγόρευση ξένων θεατών έπληξε τις ελπίδες για πρόωρη ανάκαμψη του εισερχόμενου τουρισμού.

Περισσότερες από 60 ιαπωνικές εταιρείες πλήρωσαν συνολικά  ποσό άνω των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χορηγία των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ έδωσαν άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια για την παράταση των συμβάσεων μετά την αναβολή της διοργάνωσης.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι το συνολικό κόστος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι περίπου 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την άνευ προηγουμένου αναβολή από το 2020. Έκτοτε, ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για την αναβολή έχει αυξηθεί στα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες κόστισε συνολικά 157 δισεκατομμύρια γιεν (1,4 δισεκατομμύρια ευρώ) και διαθέτει 68.000 θέσεις. Ωστόσο, οι κερκίδες του θα παραμείνουν άδειες.