iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Πιο ορατός από ποτέ
ο κίνδυνος τρομοκρατίας
στην Ευρώπη


Υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, συνεδρίασε ξανά σήμερα το Συμβούλιο Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η κατάσταση στο Αφγανιστάν, λόγω των νέων αρνητικών δεδομένων. Περιγράφεται πλέον με μελανά χρώματα η επιχείρηση εκκένωσης των Αμερικανών και των Αφγανών συμμάχων τους.

Η κατάσταση μέσα και έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μπορεί να αποτυπωθεί με δύο λέξεις: Απόλυτο χάος. Οι πάντες, ακόμα και αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας, ομιλούν για το απόλυτο χάος.

Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN TV με την Ματίνα Παπαδέα.

Σημείωσε σχετικά:

  • Παρά το γεγονός ότι διεξάγεται μία στρατιωτική επιχείρηση, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η πειθαρχία, εν τούτοις τα προβλήματα είναι πολλά. Αποτέλεσμα αυτού του χάους ήταν να είναι η κατάσταση ανεξέλεγκτη. Σταμάτησαν για αρκετές ώρες οι πτήσεις προς τη σωτηρία και την ελευθερία.
  • Οι Ταλιμπάν ελέγχουν τα βασικά σημεία εισόδου προς το αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα πολλοί Αμερικανοί πολίτες να μην μπορούν να φτάσουν σε αυτό. Πόσο μάλλον οι Αφγανοί συνεργάτες τους.

Οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Γάλλων και των Βρετανών και εκτέλεσαν επιχείρηση διάσωσης 169 πολιτών από ξενοδοχείο της Καμπούλ. Ήδη και οι 169 αναχώρησαν από το Αφγανιστάν.

Αλλά, στο μεταξύ, υπολογίζεται πως βρίσκονται ακόμα στη χώρα πέραν των δέκα χιλιάδων Αμερικανών και περίπου 20 χιλιάδες Αφγανοί που συνεργάζονταν με τον αμερικανικό στρατό. Είναι ήδη βέβαιο ότι το χρονοδιάγραμμα της 31ης Αυγούστου, που έθεσε ο κ. Μπάιντεν, για την εκκένωση όλων, θα παραταθεί.

Η αμερικανική πρεσβεία αναγκάστηκε να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Κάλεσε τους Αμερικανούς, λόγω απειλών ασφαλείας όπως αναφέρει, να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο, καθώς καραδοκούν οι Ταλιμπάν.

Οπότε, ο άλλος τρόπος που απομένει, είναι να σχηματιστεί αερογέφυρα και με ελικόπτερα να μεταφερθούν όσοι δικαιούνται στο αεροδρόμιο. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να αναγκάσει το Πεντάγωνο να αλλάξει την επιχείρηση και από εκκένωση να την χαρακτηρίσει και διάσωσης, που πιθανότατα να εμπλέξει τον αμερικανικό στρατό και σε συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν. Θα φανεί τις επόμενες ημέρες αν οι Αφγανοί τρομοκράτες τηρήσουν τη συμφωνία τους με τον στρατηγό Μακένζι.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να είναι σε άρνηση. Χθες παρέμεινε στο Λευκό Οίκο, αλλάζοντας τα σχέδιά του. Και στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) λάβαμε ηλεκτρονικό μήνυμα από το Λευκό Οίκο, που αναφέρει ότι θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον και δεν θα πάει στην οικία του στην πολιτεία του Ντελαγουέαρ, όπως είχε ανακοινωθεί. Τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ. Απαιτείται η επίδειξη πραγματικής ηγεσίας.

Στο μεταξύ, εν μέσω αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αναχώρησε για περιοδεία στην Ασία, ενώ υπό τις συνθήκες έπρεπε να αναβάλει το ταξίδι της.

Η κυβέρνηση, γενικά παρουσιάζει μία χαώδη εικόνα και όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι ο Λευκός Οίκος δεν είχε καν σχέδιο για την επόμενη μέρα της αποχώρησης του αμερικανικού στρατού. Οι πάντες σχεδόν πίστευαν ότι ο αφγανικός στρατός θα τα έβγαζε πέρα απέναντι στους Ταλιμπάν, αλλά η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική.

Η ομιλία του κ. Μπάιντεν προς τον αμερικανικό λαό δεν καθησύχασε κανένα. Αντίθετα οι πολίτες είδαν ένα προβληματικό πρόεδρο, που έχανε τα λόγια του. Είπε και κουβέντες που διαψεύστηκαν από τα γεγονότα.

Προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις η δήλωση του ότι “δεν μπορεί να υποσχεθεί ποια θα είναι η τελική έκβαση” της επιχείρησης εκκένωσης. Διότι αν υπήρχε σχέδιο τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά.

“Αυτή η αποστολή», δήλωσε, “είναι επικίνδυνη. Ενέχει κινδύνους για τις ένοπλες δυνάμεις μας και διεξάγεται κάτω από δύσκολες συνθήκες”.

Υποσχέθηκε ότι όλοι όσοι συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς θα σωθούν, αλλά γνωρίζει πως για να συμβεί αυτό χρειάζεται γιγαντιαία στρατιωτική επιχείρηση.

Είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν τελείωσε για την Αμερική. Αντίθετα η υπερδύναμη βρίσκεται ενώπιον του μεγάλου διλήμματος, ιδιαίτερα σε μία στιγμή κατά την οποία τα υπολείμματα του αφγανικού στρατού ανασυντάσσονται και προτίθενται να αντισταθούν. Μήπως πρέπει να παραμείνει στο Αφγανιστάν και να πολεμήσει ξανά τους Ταλιμπάν;

Δυστυχώς, 20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επιστρέφει για την Αμερική και γενικά τη Δύση.