iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Έφυγε από τη ζωή
στα 80 του ο
Μάικλ Τσάπμαν (video)


Η Αγγλία έχασε ένα από τους καλύτερους folk –rock τραγουδιστές και τραγουδοποιούς της, τον Μάικλ Τσάπμαν που πέθανε σε ηλικία 80 ετών.

Η είδηση αποκαλύφθηκε αρχικά στο Instagram του Chapman χωρίς να γίνει γνωστή η αιτία θανάτου, αλλά αναφέρθηκε ότι ο Τσάπμαν πέθανε στο σπίτι του.
Ο Μάικλ Τσάπμαν γεννήθηκε στο Λιντς της Αγγλίας το 1941. Αν και ξεκίνησε να διδάσκει τέχνη και φωτογραφία, το παίξιμο της κιθάρας του εξελίχθηκε γρήγορα από πάθος σε επάγγελμα. Πήρε το δρόμο της folk και υπέγραψε συμβόλαιο στην Harvest.
Χωρίς να πάρει μαθήματα κιθάρας ο Τσάπμαν άκουγε συχνά άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών για να διδάξει στον εαυτό του το όργανο. «Πρέπει να μάθεις τη γλώσσα πριν αρχίσεις να λες αυτό που θέλεις να πεις», είπε σε συνέντευξή του στην The Bluegrass Situation το 2017. Μελέτησε δίσκους τζαζ κιθαριστών όπως ο Django Reinhardt και ο Wes Montgomery και άρχισε να παίζει με παρόμοιο τρόπο.
Το ντεμπούτο άλμπουμ του Rainmaker κυκλοφόρησε το 1969 και ήταν το πρώτο από τα τέσσερα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν διαδοχικά: Fully Qualified Survivor και Window το 1970, καθώς και το Wrecked Again το 1971.
Όταν ο Chapman υπέγραψε στην Decca και κυκλοφόρησε το πέμπτο στούντιο άλμπουμ του, το Millstone Grit του 1973, άλλαξε ταχύτητες και έπαιξε ηλεκτρική κιθάρα, αλλά ακόμη και αυτός ο ήχος δεν καθόρισε την ορμή του. Συνέχισε να εξερευνά τις ρίζες της μουσικής, ιδιαίτερα τα μπλουζ και τη λαϊκή μουσική, μέσα από ακουστικά και ηλεκτρικά όργανα και τραγούδια του που έδειχναν την επιδεξιότητά του.
Το 1973 περιόδευσε στην Αμερική και το 1974 ηχογράφησε το Deal Gone Doun, όπου έκανε μια μεγάλη στροφή στο rock.
Διακρίθηκε για το πολύπλευρο ταλέντο του και για την ιδιοσυγκρασία του στον τομέα της δουλειάς του.
Ο Chapman κυκλοφόρησε πάνω από 40 άλμπουμ σε όλη την καριέρα του, συμπεριλαμβανομένων δύο πρόσφατων άλμπουμ που κυκλοφόρησε μέσω του Paradise of Bachelors: της συνεργασίας με τον Steve Gunn το 2016 και το True North του 2019.
ΠΗΓΗ ogdoo.gr - Γιάννης Αλεξίου