iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

37χρονος σκότωσε με
βέλη 5 και τραυμάτισε
2 ανθρώπους


Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δυο τραυματίστηκαν από έναν άνδρα που χρησιμοποιώντας ένα τόξο και βέλη εξαπέλυσε επιθέσεις στη νορβηγική πόλη Κόνγκσμπεργκ,  προτού συλληφθεί, ανακοίνωσε η νορβηγική αστυνομία, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας, πάντως, σύμφωνα με τον Εϊβίντ Ος, δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Ο ένας είναι αστυνομικός εκτός υπηρεσίας που βρισκόταν σε σούπερ μάρκετ, μια από τις αρκετές τοποθεσίες όπου έγιναν οι επιθέσεις του άνδρα.

Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα ως αυτό το στάδιο. Οι αρχές θεωρούν ότι ο δράστης ενήργησε μόνος του. Τις αρχικές δηλώσεις του εκπροσώπου επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου και ο αρχηγός της αστυνομίας στη Νορβηγία, ο οποίος τόνισε ότι «δεν υπάρχει άλλος ύποπτος».

Σύμφωνα με τη νορβηγική τηλεόραση TV2 που επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο δράστης  είναι  37 ετών Δανός πολίτης που μένει στο Κόνγκσμπεργκ και αναγνωρίστηκε ως ο Μάρκους Βάιγκελμπεργκ,  ένας προσηλυτισμένος μουσουλμάνος  τώρα γνωστός ως Μαρέκ Αλ-Βιόλ. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε λίγα λεπτά πριν την επίθεση ορκίστηκε πίστη στους Ταλιμπάν.

Η αστυνομία για την ώρα δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του TV2, ούτε έχει ανακοινώσει το όνομα του 37χρονου δράστη, ωστόσο δηλώνει ότι ο κατηγορούμενος έχει συνήγορο υπεράσπισης τον δικηγόρο Fredrik Neumann., ο οποίος αυτή την ώρα βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα στο Ντράμεν.

Όπως μεταδίδουν νορβηγικά Μέσα, ο φερόμενος ως δράστης είχε προαναγγείλει την πράξη του, ανεβάζοντας πριν από λίγες ημέρες βίντεο στο YouTube με τις ικανότητές του. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης στόχευε ανθρώπους για 30 λεπτά, πριν επέμβει η αστυνομία.