iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Η πρώτη Ευρωπαική
χώρα που απαγορεύει
ξανά την κυκλοφορία


Η Ρουμανία η Βαλκανική χώρα των 19,3 εκατ. κατοίκων βιώνει την πιο τραγική φάση από το ξεκίνημα της πανδημίας και όλοι οι αξιωματούχοι υγείας κάνουν λόγο για ένα τέταρτο κύμα, πολύ σφοδρότερο από τα τρία προηγούμενα. 

«Συγκρινόμενο με τα τρία προηγούμενα είναι σαν ένας χιονάνθρωπος απέναντι σε παγόβουνο. Το τωρινό κύμα είναι το παγόβουνο», δήλωσε ο Άντι Νόντιτ, μάνατζερ σε μία από τις μεγαλύτερες κλινικές του Βουκουρεστίου.

Πριν από λίγες εβδομάδες η Ρουμανία ανακοίνωσε τους αριθμούς – ρεκόρ των 18.863 νέων κρουσμάτων και 574 θανάτων! Από τους 43.000 και πλέον ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του covid-19 και των επιπλοκών του, το 13% έχουν εκπνεύσει το φετινό Οκτώβριο (περίπου 5.600). Τις 20 πρώτες μέρες του προηγούμενου μήνα ο θάνατος από τη λοίμωξη χτυπούσε κάθε 5 λεπτά κατά μ.ό. Οι εικόνες στις ΜΕΘ, στα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία είναι αντίστοιχες Ιταλίας Μαρτίου 2020.

Η δραματική κατάσταση στη χώρα έφερε όπως αναμενόταν μια σειρά νέων μέτρων. Επανήλθε η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ραέντ Αραφάτ: «Βρεθήκαμε σε αυτή την καταστροφική θέση γιατί ενώ έχουμε στη διάθεση μας το εμβόλιο, η πλειονότητα των πολιτών δεν το κάνει. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αποτραπεί» σημείωσε.

Επανήλθε λοιπόν η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως και τις 06:00, ενώ τα καταστήματα εστίασης κλείνουν πλέον στις 9 το βράδυ. Επιπλέον, η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους καθίσταται και πάλι υποχρεωτική ενώ μόνο οι εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν περάσει κορωνοϊό θα μπορούν να μεταβαίνουν σε εμπορικά καταστήματα της χώρας.
Φυσικά το σύστημα υγείας της χώρας έχει καταρρεύσει.