iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Ξέμεινε από πρώτες ύλες
η Γιβού Ακριβαίνουν τα
Χριστουγεννιάτικα


Οι οιωνοί δεν είναι και οι καλύτεροι τη φετινή χρονιά για τον μεγαλύτερο κόμβο παραγωγής χριστουγεννιάτικων στολιδιών στον κόσμο, την πόλη Γιβού της Κίνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξαγωγές στη Δύση από πλαστικούς ταράνδους και χριστουγεννιάτικα δέντρα μέχρι λαμπιόνια, μπάλες, γιρλάντες και ό,τι άλλο βάλει ο νους.

Τα εργοστάσια στην πόλη που απέχει 280 χλμ από τη Σαγκάη, έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την έλλειψη πρώτων υλών, που αυξάνουν το κόστος παραγωγής, αλλά και όταν ακόμη οι κούτες με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια φορτωθούν στα τεράστια φορτηγά πλοία, ο χρόνος παράδοσης στις δυτικές αγορές καθυστερεί λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα ειδικά σε εποχές πανδημίας. Από τα μέσα Οκτωβρίου, όπως αναφέρει το Bloomberg, η πόλη Γιβού έχει πληγεί από την κρίση με την ηλεκτρική ενέργεια, που ανάγκασε τους κατασκευαστές να αναζητούν γεννήτριες ή να σταματήσουν την παραγωγή.
Στη Γιβού του ενός εκατ. κατοίκων παράγεται το 80% των χριστουγεννιάτικων στολιδιών που εξάγονται ετησίως από την Κίνα κι έτσι συνιστά μια μικρογραφία των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι έμποροι ανά την υφήλιο και φέτος λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Περίπου το 45% όσων παράγονται στην πόλη καταλήγει στις ΗΠΑ.