iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Σάλος στις ΗΠΑ για
την αθώωση 19χρονου
για διπλή δολοφονία


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε σε ηρεμία μετά την αθώωση του Κάιλ Ρίτενχαους, ενός νεαρού λευκού που σκότωσε δύο άνδρες στο περιθώριο αντιρατσιστικών διαδηλώσεων.

Η ετυμηγορία «σκόρπισε οργή και ανησυχία σε πολλούς Αμερικανούς, και σε εμένα επίσης», έγραψε σε ανακοίνωση, προτού διευκρινίσει ωστόσο: «Καλώ όλους να εκφράζουν τη γνώμη τους ειρηνικά, σύμφωνα με τον νόμο».

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης απόψε ότι «στηρίζει» την απόφαση των ενόρκων να αθωώσουν τον έφηβο Κάιλ Ρίτενχαους για τη δολοφονία των δύο ανδρών και τον σοβαρό τραυματισμό ενός τρίτου, κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στην Κενόσα του Γουισκόνσιν. «Στηρίζω αυτό στο οποίο κατέληξαν οι ένορκοι. Το σύστημα των ενόρκων λειτουργεί. Πρέπει να το στηρίξουμε» είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του ετήσιου τσεκ-απ του.
Ο 18χρονος Ρίτενχαους οδηγήθηκε σε δίκη με την κατηγορία ότι σκότωσε τον 36χρονο Τζόζεφ Ρόζενμπαουμ και τον 26χρονο Άντονι Χούμπερ, αλλά και ότι τραυμάτισε τον 28χρνο Γκέιτζ Γκρόσκροϊτς στις 25 Αυγούστου 2020.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην Κενόσα, στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν στην πόλη -οι οποίες αμαυρώθηκαν από λεηλασίες, πυρπολήσεις και ταραχές-, αφού η αστυνομία πυροβόλησε έναν Αφροαμερικανό, τον Τζέικομπ Μπλέικ, με συνέπεια αυτός να μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω.
Ο Ντέιβιντ Χάνκοκ, εκπρόσωπος της οικογένειας Ρίτενχαους, είπε στο πρακτορείο Reuters:

«Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που ο Κάιλ μπορεί να ζήσει τη ζωή του ελεύθερος και αθώος, όμως σε όλη αυτήν την κατάσταση δεν υπάρχουν νικητές, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αυτό δεν το ξεχνάμε».