iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Χάος στην Τουρκία
Με το δελτίο αλεύρι,
ζάχαρη και λάδι


Σε βαθιά οικονομική κρίση μπαίνει η Τουρκία μετά τη νέα δραματική πτώση της αξίας της τουρκική λίρας. Συγκεκριμένα μέχρι το μεσημέρι η λίρα είχε υποστεί μείωση 15% της αξίας της με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να υποχωρεί σχεδόν στο 13:1.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τη 10η Αυγούστου του 2021. Η υποτίμηση της λίρας συνεχίζεται και το πρωί της Δευτέρας, όμως δεν φαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν έχει διαθέσιμα αποθέματα για να ρίξει στην αγορά ενώ τεράστια είναι η ζήτηση σε ανταλλακτήρια και τράπεζες, όπου Τούρκοι πολίτες ζητούν να αλλάξουν λίρες με δολάρια.

Οι πολίτες στην Τουρκία θα αγοράζουν πλέον με δελτίο 3 βασικά αγαθά, προκειμένου να αποφευχθεί το στοκάρισμα και να μην παρατηρηθούν ελλείψεις. Στα σουπερμάρκετ ήδη τοποθετήθηκαν ετικέτες που ενημερώνουν τον καταναλωτή ότι μόνο 5 λίτρα λάδι, 5 κιλά ζάχαρη και 5 κιλά αλεύρι μπορεί να αγοράζει.  

Σε ό,τι αφορά τον τούρκο μισθωτό, ο καθαρός κατώτερος μισθός συρρικνώθηκε από τα 380 δολάρια (σχεδόν 338 ευρώ) τον Ιανουάριο στα 224 δολάρια (199 ευρώ) χθες στην ισοτιμία της ημέρας.