iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Νησιά Μπαρμπέιντος
Η νεότερη Δημοκρατία
του πλανήτη!


Αποσχίστηκε από το βρετανικό στέμμα έκοψε ύστερα από 396 χρόνια το νησί της Καραϊβικής Μπαρμπέιντος, με μία εντυπωσιακή τελετή, στην οποία παρέστη ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, η πρωθυπουργός του νησιού Μία Μότλεϊ, και η σταρ της ποπ μουσικής Ριάνα η οποία μάλιστα ανακηρύχθηκε εθνική ηρωίδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», τα μεσάνυχτα έγινε η υποστολή της σημαίας που αντιπροσωπεύει τη μονάρχη, στην κατάμεστη πλατεία Ηρώων στο Μπριτζτάουν και ανακοινώθηκε η μετάβαση των Μπαρμπέιντος στο νέο συνταγματικό καθεστώς. Η βασίλισσα Ελισάβετ εξέφρασε τα συγχαρητήριά της για αυτή τη «μνημειώδη» ημέρα και έστειλε της ευχές της στον λαό του νησιού.

 Eκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στη γέφυρα Τσάμπερλεϊν αλλά και στην πλατεία των Ηρώων στην πρωτεύουσα Μπρίτζταουν για να παρακολουθήσουν την τελετή. Ακούστηκαν 21 κανονιοβολισμοί και ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος του νησιού της Καραιβικής. Ακολούθησε η ορκωμοσία της πρώτης προέδρου του νησιού Σάντρα Μέισον, ενώ πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό.
«Η δημιουργία αυτής της δημοκρατίας αποτελεί μια νέα αρχή», δήλωσε από την πλευρά του ο πρίγκιπας Κάρολος, που έφτασε την Κυριακή στο νησί, προκειμένου να παραστεί στην τελετή. «Από τις σκοτεινές ημέρες του παρελθόντος μας και τη φρικτή θηριωδία της δουλείας, που έχει κηλιδώσει για πάντα την ιστορία μας, οι άνθρωποι αυτού του νησιού χάραξαν το μονοπάτι τους με εξαιρετικό σθένος», συμπλήρωσε.

Η Ριάνα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί Μπαρμπέιντος, ανακηρύχθηκε εθνική ηρωίδα με τη πρωθυπουργό της χώρας Μία Μότλεϊ, να κάνει την ανακοίνωση. Της ευχήθηκε επίσης: «Είθε να συνεχίσεις να λάμπεις σαν διαμάντι», χρησιμοποιώντας τον στίχο μεγάλης επιτυχίας της σταρ.