iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 20 Μαΐου 2024

Επιστήμονες: Ίσως η
''όμικρον'' να φέρνει
το τέλος της πανδημίας


Η άφιξη της Όμικρον, της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική και από μέρες αρχίζει να επεκτείνεται και στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, έγινε δεκτή με αγωνία.

Επιστήμονες πάντως τονίζουν ότι η επίδραση της νέας μετάλλαξης στην πορεία της πανδημίας θα εξαρτηθεί από τα χαρακτηριστικά της:

1: Τη μεταδοτικότητά της.

2: Την ικανότητά της να αποφεύγει τις επαγόμενες από το εμβόλιο ανοσοποιητικές άμυνες.

3: Τη μολυσματικότητά της, δηλαδή κατά πόσο θα προκαλέσει σοβαρότερες επιπλοκές.

Τα πρώτα κιόλας δεδομένα που έφτασαν από τη Νότια Αφρική σχετικά με τη λοίμωξη Όμικρον ανέφεραν περιπτώσεις με ήπια και λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από εκείνα της μετάλλαξης Δέλτα (αν και πρέπει να σκεπτόμαστε ότι ο αφρικανικός πληθυσμός είναι αναμφισβήτητα νεότερης ηλικίας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και επομένως θα μπορούσε να είναι λιγότερο ευαίσθητος σε επιπλοκές που προκαλούνται από τον κορονοϊό).

Εάν η Όμικρον αποδεικνυόταν πραγματικά πιο ήπια από την Δέλτα, θα ήταν σίγουρα καλά τα νέα, επίσης αν δείξει ότι είναι και «ηπιότερη» και πιο μεταδοτική, τα νέα θα ήταν εξαιρετικά: Όταν κυκλοφορούν δύο παραλλαγές, αυτή που μολύνει περισσότερους τους ανθρώπους και πιο γρήγορα τείνει να κυριαρχεί.
«Η Όμικρον θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας - σχολιάζει ο Αρνάλντο Καρούσο, πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Ιολογίας - και να γίνει η αρχή της φάσης που περιμένει η επιστημονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο: Μια ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπου και κορονοϊού». Και μια ακόμη αισιόδοξη σκέψη: «Αν διαπιστώσουμε ότι η Όμικρον παρακάμπτει τα εμβόλια αλλά τελικά προκαλεί ελαφρές ασθένειες, μάλλον πάμε πλέον καλά», λέει η καθηγήτρια ιατρικής Ελίζαμπεθ Χάλοραν, στο Κέντρο Ερευνών Καρκίνου Fred Hutchinson.

 

Όσο περισσότερο ένας ιός δίνει ελαφρά συμπτώματα ή ακόμα και καθόλου - επισημαίνει ο Αρνάλντο Καρούσο, ο οποίος είναι επίσης τακτικός καθηγητής μικροβιολογίας και κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μπρέσια - τόσο περισσότερο ένας ιός έχει τη δυνατότητα να μεταδοθεί, να συνεχίσει την πορεία του και να επικρατήσει στην τελική μορφή του, πιο μεταδοτική, ταχύτερη, αλλά πιο ήπια. Αυτό είναι ίσως εκείνο που συμβαίνει τώρα, έστω και αν μέχρι σήμερα τα διαθέσιμα στοιχεία είναι λίγα και όλα πρέπει να επαληθευτούν και να γίνουν κατανοητά».

Ωστόσο, είναι πιθανό ότι με μια υπερμεταδοτική, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά ήπια Όμικρον όσοι μολυνθούν δεν θα αναπτύξουν επαρκή ανοσία για να αμυνθούν από μια επακόλουθη μόλυνση. Ήπιες περιπτώσεις κορονοϊού μπορεί να μην διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει τόσα αντισώματα όσα θα παρήγαγε κατά της μιας πιο βαριάς ασθένειας.

Μόνο τις επόμενες εβδομάδες θα είναι δυνατό να μάθουμε αν η Όμικρον θα έχει το φορτίο της θετικότητάς της (και θα ήταν ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο δώρο) ή αν θα αποδειχθεί μια μετάλλαξη ικανή, μεταξύ άλλων, πρόκλησης σοβαρότερων ασθενειών.