iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Ο πληθωρισμός
''καταπίνει''
την Τουρκία


Η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ετήσιο πληθωρισμό 21,31%, ωστόσο, ο πραγματικός πληθωρισμός αποτυπώθηκε στις ετικέτες αμέσως.

Τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50%. Η τιμή του απορρυπαντικού, που ήταν 87 λίρες την Παρασκευή, ανέβηκε το Σάββατο στις 127 λίρες.

Ορισμένα προϊόντα διατροφής έχουν αυξηθεί σχεδόν 100%. Οι τιμές στην αγορά σοκάρουν! Μισό κιλό χαλβάς φιστικιού, που την Παρασκευή ήταν 26,75 λίρες, βγήκε χθες προς πώληση προς 42,90 λίρες. Προϊόντα όπως πάνες, απορρυπαντικά και χαρτί υγείας έχουν επίσης αυξηθεί τρομερά.

Οι εργαζόμενοι στα φτηνά σούπερ μάρκετ της Τουρκίας, όπως το A101 και τα Sok, καθώς έβαζαν τις νέες τιμές στα προϊόντα, έβγαλαν φωτογραφίες τις ετικέτες για να αποδείξουν ότι ο πραγματικός πληθωρισμό δεν βρίσκεται στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά στα ράφια.

Και την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν, που δήλωσε χθες ότι ελπίζει να σταθεροποιηθεί η ταλαιπωρημένη λίρα, «εθνικοποιεί» ακόμη και τις… ετικέτες, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αναγνώρισης της Τουρκίας στο εξωτερικό με το τουρκικό όνομα κι όχι το αγγλικό.

Ζήτησε να μετονομαστεί η ετικέτα «Made in Turkey» στα εγχώρια προϊόντα σε «Made in Turkiye», δηλαδή να αναγράφεται η Τουρκία σε μία τυποποιημένη αγγλική φράση για την εθνικότητα των προϊόντων ανά τον κόσμο στα… τουρκικά!

Ο Ερντογάν είχε ήδη αλλάξει τη χρησιμοποιούμενη επωνυμία «Made in Turkey» με «Made in Turkiye» με εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.