iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Μαξ Φερστάπεν
Ο νέος ''βασιλιάς''
της Φόρμουλα 1


Με την επεισοδιακή νίκη του στο Άμπου Ντάμπι - ύστερα από μια εξίσου επεισοδιακή χρονιά - ο Μαξ Φερστάπεν κατέκτησε τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο του στη Φόρμουλα 1.

Η στέψη του «εκκρεμεί», εφόσον η Mercedes προχωρήσει με την προσβολή της τελικής κατάταξης στο Γκραν Πρι του Άμπου Ντάμπι, υποστηρίζοντας μια διπλή ένσταση ενώπιον του Διεθνούς Αγωνιστικού Εφετείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA).

Βέβαια, ακόμη και οι οπαδοί του Λούις Χάμιλτον, δηλαδή του πιλότου που έχασε το πρωτάθλημα από τον Φερστάπεν, δεν θα ήθελαν να δουν τον φετινό τίτλο να απονέμεται από μια αίθουσα συνεδριάσεων στο Παρίσι, η οποία θα ανατρέψει, ενδεχομένως, το αποτέλεσμα του αγώνα στην πραγματική πίστα του Άμπου Ντάμπι.
Αν και μόλις 24 ετών, ο Ολλανδός σούπερ-σταρ της Red Bull Racing σταμάτησε την πορεία του Λούις Χάμιλτον προς την κατάκτηση του 8ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ένα επίτευγμα που θα κατέρριπτε το ρεκόρ των 7 πρωταθλημάτων του Μίχαελ Σουμάχερ. Ο Χάμιλτον, εξαιτίας του Φερστάπεν, είναι τώρα αναγκασμένος να περιμένει ως το τέλος της επόμενης σεζόν προκειμένου να διαπιστώσει εάν θα γίνει αυτός ο πρώτος πιλότος στην ιστορία του σπορ με 8 παγκόσμιους τίτλους. Ο Χάμιλτον των 7 τίτλων, των 103 νικών στην καριέρα του ως σήμερα (πρώτος, με διαφορά 12 νικών από τον Σουμάχερ) ηττήθηκε εν τέλει από τον Μαξ Φερστάπεν. Ο Βρετανός Λούις είναι σήμερα 36 ετών. Ο Μαξ από τις Κάτω Χώρες είναι μόλις 24, λίγο μεγαλύτερος από ό,τι ήταν ο Χάμιλτον το 2008 όταν κατακτούσε εκείνος τον πρώτο του τίτλο στην F1 -και πάλι με ένα θρίλερ στον τελευταίο αγώνα.
Ο Μαξ Φερστάπεν είναι ο πρώτος Ολλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής F1, αλλά όχι και ο νεότερος Παγκόσμιος στην ιστορία του σπορ, καθώς κατατάσσεται μόλις τέταρτος βάσει του ηλικιακού κριτηρίου. Προηγούνται οι Σεμπάστιαν Φέτελ (23 ετών και 134 ημερών όταν πήρε τον πρώτο του τίτλο το 201), Λούις Χάμιλτον (23 ετών και 300 ημερών το 2008), Φερνάντο Αλόνσο 24 ετών και 58 ημερών το 2005). Όμως, ο Φερστάπεν είναι ο νεότερος νικητής στην ιστορία του σπορ, αφ' ότου τερμάτισε πρώτος στο ισπανικό Γκραν Πρι του 2016. Τότε ήταν 18 ετών και 226 ημερών.
Ο Μαξ είναι επίσης ο νεότερος οδηγός αγώνων που έχει ξεκινήσει ποτέ σε αγώνα Φόρμουλα 1, καθώς ήταν μόλις 17 ετών και 166 ημερών όταν πήρε θέση στην εκκίνηση του Γκραν Πρι Αυστραλίας, το 2015. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε 141 κούρσες F1, στις 13 εξ αυτών εκκίνησε από την 1η θέση, έχει κερδίσει συνολικά σε 20 αγώνες και έχει ανέβει στο βάθρο 61 φορές.