iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 10 Μαΐου 2024

Ελληνίδα η σύντροφος
του 35χρονου Προέδρου
της Χιλής


Τον νέο πρόεδρο, Γκαμπριέλ Μπόριτς, εξέλεξε η Χιλή, ο οποίος είναι μόλις 35 ετών και ο νεαρότερος πρόεδρος στην Ιστορία της χώρας. Ποια είναι όμως η ελληνικής καταγωγής σύντροφός του, Ιρίνα Καραμάνος;

Είναι ζευγάρι εδώ και 2,5 χρόνια, με την 32χρονη να εμφανίζεται στο προσκήνιο πριν από μερικές μόλις εβδομάδες, όταν ανέβηκε στη σκηνή για να τον συνοδεύσει στην πολιτική του ομιλία.
Συγκρατημένη και χαμηλού προφίλ, η Ιρίνα Καραμάνος έχει διατηρήσει ιδιωτικό το προφίλ της στο Instagram και ντρέπεται όταν τη ρωτούν για τον Μπόριτς. Ορισμένοι πάντως στη Χιλή πιστεύουν πως η φεμινίστρια μαχήτρια αύξησε το τελευταίο διάστημα τις δημόσιες εμφανίσεις της στο πλευρό του συντρόφου της, σε μια προσπάθεια να τον βοηθήσει να συγκεντρώσει τις ψήφους των παραδοσιακών ψηφοφόρων, που απαιτούν να συνοδεύεται ο υποψήφιος.
Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια που σπάει αυτή τη συντηρητική ψευδαίσθηση: Η Καραμάνος ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί από τον ρόλο της ως Πρώτη Κυρία, εάν εκλεγεί ο σύντροφός της -εκλογή η οποία επετεύχθη χθες και με μεγαλύτερο προβάδισμα από το προβλεπόμενο.
Η Ιρίνα Καραμάνος έχει σπουδάσει Ανθρωπολογία και Επιστήμες Επικοινωνίας στη Γερμανία, μιλά τέσσερις γλώσσες (ισπανικά, ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) και είναι μέλος του κόμματος στο οποίο ανήκει ο σύντροφός της, το Convergencia Social, στο οποίο ηγείται του Φεμινιστικού Μετώπου. Ο πατέρας της, Τζορτζ Καραμάνος, διηύθυνε την ελληνική κοινότητα του Σαντιάγο τη δεκαετία του 1980.
Μιλώντας η ίδια για τη σχέση τους σε τηλεοπτική εκπομπή -αν και χαμηλών τόνων-, είπε εμμέσως πως είναι μαζί σχεδόν τρία χρόνια και πως θεωρεί ότι είναι μια σχέση με «πολλά χρώματα».
Παίρνοντας τον λόγο, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς είπε: «Με την Ιρίνα έχουμε τη δική μας φανταστική πανίδα, όπου μεταμορφωνόμαστε σε φώκιες, πουλιά για να πετάξουμε μαζί και καταφέρνουμε να φανταστούμε ένα κοινό μέλλον που, εκτός από το να ζούμε αυτό το ιλιγγιώδες παρόν, προσπαθούμε να είμαστε ο εαυτός μας».
Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς μάλιστα εξομολογήθηκε πώς αποκαλούν ο ένας τον άλλον κατ’ ιδίαν. «Φωνάζουμε ο ένας τον άλλον Chofo και Chofa, από το artichoke (αγγινάρα). Μας αρέσουν πολύ οι αγκινάρες».