iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Γκαρίντσα Ο κορυφαίος
ντριμπλέρ όλων
των εποχών (video)


Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Θεωρείται ο κορυφαίος Βραζιλιάνος μετά τον Πελέ.

Ο λόγος για τον Μανουέλ Φρανσίσκο ντος Σάντος (Manoel Francisco dos Santos) , γνωστός ως Γκαρίντσα, αν και το σωστό είναι Γκαρίντσα.

Όταν πέθανε –σαν σήμερα, 20 Ιανουαρίου 1983- ήταν μόλις 49 ετών, αλκοολικός και ξεχασμένος από όλους. «Έφυγε» από κύρωση του ήπατος.  

Κατέκτησε δύο Παγκόσμια Κύπελλα με την Εθνική Βραζιλίας, το 1958 και το 1962, ενώ το 1962 ήταν πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου και αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Στην IFFHS καταγράφηκε ως ο 8ος καλύτερος για τον 20ό αιώνα.

Αυτό που είναι πραγματικά απίστευτο με τον Γκαρίντσα είναι ότι όταν γεννήθηκε, στο Πάου Γκράντε στις 28 Οκτωβρίου του 1933, τίποτα δεν έδειχνε ότι θα γίνει ποδοσφαιριστής. Μάλλον όλα έδειχναν το αντίθετο.

 

Είχε παραμόρφωση στη σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη, εξαιτίας της οποίας το δεξί του πόδι ήταν κοντύτερο κατά έξι εκατοστά από το άλλο. Η μητέρα του ήταν μιγάδα και ο πατέρας του Ινδός. Ως έφηβος δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να γίνει ποδοσφαιριστής παρά το γεγονός ότι εντυπωσίασε τους συναδέλφους του με τις δεξιότητές του στο τοπικό εργοστάσιο παραγωγής υφασμάτων όπου άρχισε να εργάζεται όταν ήταν 14 ετών.

Το σωματικό μειονέκτημα κατάφερε να το μετατρέψει σε ποδοσφαιρικό πλεονέκτημα, αφού ντρίμπλαρε «σαν το διάολο», όπως αναφέρεται. Χάρις κυρίως στο ταλέντο και λιγότερο στην επιμονή του έγινε παίκτης παγκόσμιας κλάσης. Εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο ντριμπλέρ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ήταν ανίκητος στο ένας με έναν.